Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Bilforsikring: Sådan vælger du den rigtige

Bilforsikring er en vigtig post i dit budget, hvis du har bil. Men er den dyre forsikring altid den bedste? Og er der andre ting, du skal se på, når du vælger forsikring?
Af Mette Andrea Boesgaard
7. Marts 2018
Bilforsikring sådan vælger du den rigtige
Foto: Getty Images

Hvorfor skal jeg have en bilforsikring?

Bilforsikring er en vigtig post i dit bilbudget, da det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring i Danmark. En ansvarsforsikring dækker skader, du laver på personer, biler eller ejendomme, hvis uheldet er ude.

Forsikringer du kan tilkøbe er en kaskoforsikring, førerdækning, vejhjælp og glasskade. Har du en bil med en værdi på omkring 25.000 kroner, kan det være en god ide at tegne en kaskoforsikring.

Kaskoforsikringen dækker skader, der kommer på din egen bil ved for eksempel indbrud.

Prisen er selvfølgelig vigtig, når du skal vælge bilforsikring. Men der er også andre forhold, du skal være opmærksom på, når du vælger bilforsikring.

Læs med og bliv klog på hvad du skal kigge efter, når du skal vælge den rigtige bilforsikring.

Få mindst 2 tilbud på en bilforsikring

Bilforsikringer kan du finde hos Forsikringsguiden.dk. Forsikringsguiden.dk* og andre lignende prisportaler, kan du bruge, når du sammenligner forsikringsselskaber. Udvælg 2-3 forsikringsselskaber som kan sende dig et skriftligt tilbud.

Prisen på bilforsikringer varierer, og en dyr forsikring er ikke nødvendigvis den bedste. Det viser en test, som Forbrugerrådet Tænk Penge har lavet. Du skal derfor passe på, du ikke automatisk vælger den dyre forsikring, når du er inde på Forsikringsguiden.dk.  

Prisforskelle kan betyde en del, når du leder efter den bedste forsikring. Er forsikringsselskabets pris på en forsikring anderledes end den på Forsikringsguiden, skal du bede om en forklaring fra selskabet. 

 Sådan virker Forsikringsguiden

Forsikringsvilkårene skal du læse grundigt

Forsikringsvilkårene er vigtige, fordi de for eksempel kan fortælle dig, hvad du skal gøre, hvis der skulle ske et uheld. Du skal derfor huske at læse dem grundigt igennem, også det der står med småt.

Sådan læser du dine forsikringsvilkår

Undersøg dækningsvilkårene

Dækningsvilkårene kan fortælle dig hvad forsikringen dækker, hvem den dækker og hvor den dækker. Sammenlign dækningen i de forskellige forsikringer og vurdere, hvilken betydning de har for dig. 

Låner du aldrig din bil ud til en ung person, er det måske ikke en fordel at have en høj selvrisiko ved ansvarsskader og kaskoskader, som en ung bilist har lavet.

Tjek klager hos forsikringsselskabet

Erfaringer og meninger fra venner og familie kan være gode at have, når du skal vælge forsikring. Men du skal passe på, at du vælger eller fravælger et forsikringsselskab ud fra, hvad dine nærmeste mener om dem.

Klager i Ankenævnet for Forsikringer kan være et bedre pejlemærke, når du skal se på forsikringsselskabernes service og skadesbehandling.

Se klager over forsikringsselskaber hos Ankenævnet for Forsikringer

Beslut dig for en høj eller lav selvrisiko

Selvrisikoen på din bilforsikring betyder, at du selv er med til at betale udbedringen af en skade på din bil. Har du en selvrisiko på 5.000 kroner, og har du fået en regning på 25.000 kroner, betaler du de første 5.000 kroner, og forsikringsselskabet betaler resten. 

Skaden betaler du selv, hvis regningens beløb ikke overstiger din selvrisiko. Du betaler kun det regningen koster og ikke hele din selvrisiko.

Prisen på din forsikring variere, alt efter om du har valgt en høj eller lav selvrisiko. Jo højere en selvrisiko du vælger, jo lavere bliver prisen på din forsikring.

Høj selvrisiko kan være en fordel for dig, som gerne vil spare på den forsikringspræmie, du betaler hvert år. Men kommer du ud for en skade, skal du kunne betale den høje selvrisiko.

Undgå en samlet forsikringspakke

Forsikringsselskaber tilbyder tit en pakkeløsning, hvis du har flere forsikringer hos samme selskab. Men et samlet tilbud gør det svært at se, om dit tilbud på en bilforsikring kan konkurrere med forsikringer hos andre selskaber.

Forsikringsselskaberne skal gøres opmærksom på, at du kun vil have et tilbud på en bilforsikring og ikke flere forsikringer. Ellers skal du bede forsikringsselskabet om at holde tilbuddet på din bilforsikring adskilt fra de andre forsikringer.

Derfor giver samlerabat dig ikke den billigste forsikring

* Forsikringsguiden.dk dækker mere end 90 % af markedet for de forsikringstyper, du finder på Forsikringsguiden.dk.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk Penge