Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Begravelse: Husk dette, når du planlægger

Begravelser kan ikke gøres om. Forbrugerrådet Tænk har derfor 6 gode råd til dig, så du kan finde en bedemand, få økonomisk hjælp og lette planlægningen.
Af David Bergeon
24. Januar 2019
Begravelse: 6 gode råd
Foto: iStock

Arranger en god begravelse eller bisættelse

Planlægning af begravelser eller bisættelser har de færreste meget erfaring med, fordi der kan gå mange år i mellem, du skal planlægge en begravelse.

Valg af bedemand, papirarbejde og mange andre praktiske ting er der nok af, når du skal sige det sidste farvel. Her er 6 gode råd til at få en bedre begravelse eller bisættelse.

1. Se efter certificeringen af bedemanden

Bedemænd kan få en certificering gennem blandt andet brancheorganisationen Danske Bedemænd. Certificerede bedemænd giver dig som forbruger større sikkerhed for kvaliteten af bedemandens ydelser.

Certificerede bedemænd skal have en hjemmeside, der tydeligt viser, hvad en begravelse koster, og at den aftale pris holder. Desuden kan du som kunde forvente faglig korrekt vejledning af en uddannet bedemand, som løbende er under kvalitetskontrol.

Du kan se om en bedemand er certificeret, hvis bedemanden har skiltet med betegnelsen ISO9001 eller DS/EN15017. Forbrugerrådet Tænk har desuden lavet et kort over certificerede bedemænd i Danmark, så du kan finde en bedemand, du kan stole på, nær dig.

Find en certificeret bedemand nær dig

2. Bedemanden er også sælger

Bedemænd kan have forskellige priser og services. Derudover er bedemanden også en sælger, der skal sælge dig en vare. Tag derfor et uforpligtende møde med en eller flere bedemænd, hvor du får et prisoverslag på de forskellige udgifter, der vil være forbundet med begravelsen.

Tilbuddet skal du sørge for at få på skrift. Derefter er du i din gode ret til at kontakte en anden bedemand for at få et bedre tilbud.

3. Lav selv papirarbejdet

Bedemænd er i nogle tilfælde villige til at halvere honoraret, hvis de pårørende selv gør noget af arbejdet.

Anmodning om begravelse eller ligbrænding kan du for eksempel selv udfylde. Begravelseshjælp kan du også selv stå for at søge, ligesom du kan ordne det øvrige papirarbejde, der kan opstå i forbindelse med forsikring eller lignende.

Du kan altså spare penge, hvis du har overskud til selv at gøre noget af bedemandens papirarbejde.

Sådan laver du selv papirarbejdet

4. Undersøge afdødes sidste vilje

Afdøde kan have haft særlige ønsker til sin begravelse, selv om du ikke direkte har fået ønskerne at vide.

Landsforeningen Liv & Død tilbyder på sin hjemmeside, at alle kan udfylde skemaet Min Sidste Vilje.

Dokumentet Min Sidste Vilje kan blandt andet give svar på, om afdøde ønsker at blive kremeret eller begravet, foretrækker luksuskisten frem for den billige model eller helst vil i fællesgrav.

Dokumentet skal enten fysisk eller digitalt være opbevaret hos den person, der har udfyldt formularen og/eller hos pårørende.

Undersøg om afdøde havde udfyldt Min Sidste Vilje, så mange svære beslutninger ikke skal tages af de efterladte.

Download Min Sidste Vilje på Landsforeningen Liv & Døds hjemmeside

5. Søg begravelseshjælp

Begravelseshjælp er en økonomisk hjælp fra det offentlige, som de efterladte har ret til gennem sygesikringen. Har afdøde en dansk sygesikring, kan du derfor søge om begravelseshjælp. 

Begravelseshjælpen kan du få, hvis afdøde havde en formue under en vis grænse eller var under 18 år.

Begravelseshjælpen bliver som udgangspunkt udbetalt, når alle nødvendige dokumenter er indsendt, og skifteretten har afsluttet behandlingen af boet. På borger.dk kan du søge om begravelseshjælp og læse mere om kriterierne.

Se på borger.dk, hvordan du søger begravelseshjælp

Søg begravelseshjælp på borger.dk

6. Gå efter kemien

En begravelse kan ikke gøres om. Sørg for at vælge en bedemand du kan lide. En begravelse er en sårbar situation, og det er vigtigt, at du føler dig tryg. Det er helt i orden at vælge en bedemand fra, hvis du ikke føler, at der er god kemi mellem jer.