Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Undgå cykelhjelme med dårlig beskyttelse

Cykelhjelmen vil uanset kvalitet altid skåne dit hoved, hvis du falder. Men der er stor forskel på cykelhjelmes beskyttelse mod hjernerystelse, der er den typiske hovedskade.
Af Tage Majland
17. Maj 2018
cykelhjelme sikker mips ulykke hoved hjernerystelse skaterhjelm test
Foto: ICRT

Derfor skal du køre med cykelhjelm

Alle cykelhjelme beskytter dit hoved langt mere ved en ulykke, end hvis du kører uden hjelm. Ingen hjelme beskytter 100 procent mod skader, men der er stor forskel på, hvor godt de beskytter dit hoved mod hjernerystelser, viser Forbrugerrådet Tænks testresultater. 

Med de dårligste hjelme er der en meget stor risiko for at få en eller anden grad af hjernerystelse ved et hårdt slag. Mange af producenterne gør Forbrugerrådet Tænk opmærksom på, at den testede cykelhjelm lever op til den gældende standard og dermed er sikker i brug.

Ny testmetode for hjelme er baseret på virkelige ulykker

Kravene i den nuværende standard inddrager ikke test og beregninger, der kan sige noget om hjelmenes evne til at beskytte mod for eksempel hjernerystelse.

Den nuværende standard kræver kun undersøgelse af hjelmens kapacitet ved et vinkelret fald på underlaget, hvor den øverste del af hjelmen rammer underlaget.

Forbrugerrådet Tænks nye test går skridtet videre og ser også på de roterende belastninger af hjernen, der kan være med til at forårsage hjernerystelser. Testmetoden er baseret på data fra ulykker i virkeligheden.

De nye målemetoder i denne test er endnu ikke implementeret i standarden for krav til cykelhjelme.

Beskyttelsen mod hjernerystelse er dårlig for 2 hjelme i testen

Testen af beskyttelse mod hjernerystelse ender med bedømmelsen ”dårlig” for 2 cykelhjelme. 

Testresultatet betyder, at hvis du falder i fart og rammer vejen med hovedet, vil du med stor sandsynlighed kunne få en hjernerystelse…

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb