Cykelhjelm: Ikke alle beskytter mod hjernerystelse | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Cykelhjelm: Ikke alle beskytter lige godt mod hjernerystelse

Cykelhjelmen vil uanset kvalitet altid skåne dit hoved, hvis du falder. Men ikke alle beskytter dig lige godt mod hjernerystelse, der er en typisk hovedskade.

Tage Majland · Foto: Getty Images · 20. maj 2021
cykelhjelm ikke alle beskytter lige godt mod hjernerystelse

Den bedste cykelhjelm er den der sidder på hovedet uanset kvalitet.

Ingen cykelhjelm beskytter 100 procent, men alle nedsætter risikoen for at få alvorlige hovedskader, hvis du vælter. Der er dog stor forskel på, hvor godt cykelhjelmene beskytter dit hoved mod hjernerystelser, viser Forbrugerrådet Tænks test af cykelhjelme til børn og voksne.

Cykelhjelme beskytter ikke nødvendigvis mod hjernerystelse

Cykelhjelme må kun sælges, hvis de er CE-mærkede og lever op til en række sikkerhedskrav. Kravene er beskrevet i en standard for cykelhjelme, EN 1078.

Kravene skal sikre at cykelhjelme på markedet beskytter mod alvorlige hovedskader som for eksempel kraniebrud.

Forbrugerrådet Tænks test viser, at selvom cykelhjelmene lever op til standarderne, så beskytter de ikke alle lige godt mod andre hovedskader som eksempelvis hjernerystelse.

Hjernerystelse er en hyppig skade ved cykeluheld.  En hjernerystelse betyder ofte, at du skal sygemeldes i en kortere eller længere periode.

Testmetode for hjelme er baseret på virkelige ulykker

Kravene i den nuværende standard inddrager ikke test og beregninger, der kan sige noget om hjelmenes evne til at beskytte mod for eksempel hjernerystelse.

Den nuværende standard kræver kun undersøgelse af hjelmens kapacitet til at stødabsorbere ved et direkte, vinkelret fald på underlaget, hvor den øverste del af hjelmen rammer underlaget.

Forbrugerrådet Tænks test går skridtet videre og ser også på de roterende belastninger af hjernen, der kan opstå ved skrå fald og som kan være med til at forårsage hjernerystelser. Testmetoden er baseret på data fra ulykker i virkeligheden.

Tilsvarende målemetoder er endnu ikke implementeret i standarden for krav til cykelhjelme.

1 barnecykelhjelm klarer sig dårligt i vores test af hvor godt de beskytter mod skader inklusiv hjernerystelse.

Testresultatet betyder, at hvis du falder i fart og rammer vejen med hovedet, vil der være en stor risiko for, at du vil kunne få en hjernerystelse, der kan være alvorlig.

Vil du læse hele artiklen nu?

Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk – inklusive mere end 150 test – for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Forbrugerrådet Tænk mener: Kravene til cykelhjelme skal strammes.

I denne test af cykelhjelme har Forbrugerrådet Tænk valgt at gå længere end de nuværende krav til, hvor godt cykelhjelme skal beskytte, hvis uheldet er ude.

Vi har valgt at teste flere forskellige faldsituationer, og vi har også testet, hvor godt hjelmene beskytter mod de rotationspåvirkninger af hjernen, der opstår ved typiske slag.

Ingen af delene er med i de nuværende krav til cykelhjelme.
Men det er vigtige parametre i forhold til at gøre cykelhjelme på markedet endnu mere sikre. Rotationspåvirkningerne kan give hjernerystelser og dermed have alvorlige følger.

Producenter markedsføre allerede hjelme med, at de beskytter ud over kravet. Et godt eksempel er hjelme med rotationsbeskyttelsessystemet MIPS.

Forbrugerrådet Tænk opfordrer alle – børn som voksne – til at køre med cykelhjelm for at få beskyttelse mod de mest alvorlige hovedskader.
Men vi mener samtidig, at alle cykelhjelme bør give bedst mulig beskyttelse – også mod hjernerystelser. Derfor skal kravene til cykelhjelme strammes.

Stine Müller, testansvarlig projektleder i Forbrugerrådet Tænk