Cykelhjelm - Bedst i test | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Cykelhjelme: Her er de bedste i test

En cykelhjelm skal beskytte mod alvorlige hovedskader og kraniebrud. Se hvilke som klarer sig bedst i testen.

Tage Majland · Foto: Getty Images · 20. maj 2021
Cykelhjelm - disse er Bedst i Test

Fotokredit: Getty Images

Cykelhjelm beskytter mod kraniebrud

Cykler du uden cykelhjelm, er der høj risiko for, at du kan få kraniebrud, hvis du med for eksempel 10 kilometer i timen banker dit hoved mod en vej eller kantsten.

En cykelhjelm mindsker i høj grad risikoen for kraniebrud. Det er altså som udgangspunkt godt at køre med hjelm, uanset hvilken en du har.

Udvidet test af cykelhjelme

Forbrugerrådet Tænk har testet cykelhjelme. I vores cykelhjelm test benytter vi os af en testmetode, der er udviklet af forskere på Strasbourg Universitet.

Testen har til formål at bedømme, hvor gode hjelmene er til også at beskytte mod andre typer af hovedskader for eksempel hjernerystelser. Standardtestmetoder tester ikke så udvidet, som vi gør.

Disse cykelhjelme har vi testet

Testen af cykelhjelme, undersøger et bredt udsnit af godkendte cykelhjelme, du kan købe i handlen. Vi har testet cykelhjelme af mærkerne:

Abus, Alpina, Bbb, Bell, Bilka, Bontrager, Casco, Cratoni, Giro, Harald-Nyborg, Kask, Lazer, Limar, Mango, Met, Nutcase, Poc, Rawlink, Rudy-Project, Salling-Group, Scott, Specialized og Uvex.

Vi har også testet cykelhjelme til børn. De testresultater finder du i en særskilt test

Cykelhjelme beskytter ikke lige godt mod hjernerystelse

Cykelhjelme skal leve op til en sikkerhedsstandard, for at de lovligt kan sælges på det danske marked. Dette viser producenten ved at mærke deres hjelm med CE-mærket.

Sikkerhedsstandarden sikrer, at cykelhjelmen beskytter bedst muligt mod kraniebrud.

Køber du cykelhjelm, kan du ikke se på produktet, om den også beskytter mest muligt mod andre og oftest lidt mindre alvorlige hovedskader, eksempelvis hjernerystelser.

Cykelhjelme med ekstra beskyttelsessystem

Cykelhjelme kan købes med ekstra beskyttelsessystem som MIPS, SPIN og WaveCel. Systemerne er udviklet for at beskytte hovedet bedre mod de rotationspåvirkninger, der kan give hjernerystelser og som typisk opstår, når man rammer et underlag skråt med hovedet.

I vores test finder du også cykelhjelme med disse beskyttelsessystemer

Disse cykelhjelme er de bedste i test

Testen af cykelhjelme viser, at der ikke er sammenhæng mellem pris og hvilke cykelhjelme som beskytter bedst. Flere cykelhjelme med MIPS klarer testen godt, men det er ikke nødvendigvis en garanti for, at du får den bedste beskyttelse mod hjernerystelse.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Forbrugerrådet Tænk mener: Kravene til cykelhjelme skal strammes.

I denne test af cykelhjelme har Forbrugerrådet Tænk valgt at gå længere end de nuværende krav til, hvor godt cykelhjelme skal beskytte, hvis uheldet er ude.

Vi har valgt at teste flere forskellige faldsituationer, og vi har også testet, hvor godt hjelmene beskytter mod de rotationspåvirkninger af hjernen, der opstår ved typiske slag.

Ingen af delene er med i de nuværende krav til cykelhjelme.

Men det er vigtige parametre i forhold til at gøre cykelhjelme på markedet endnu mere sikre. Rotationspåvirkningerne kan give hjernerystelser og dermed have alvorlige følger.

Producenter markedsføre allerede hjelme med, at de beskytter ud over kravet. Et godt eksempel er hjelme med rotationsbeskyttelsessystemet MIPS.

Forbrugerrådet Tænk opfordrer alle – børn som voksne – til at køre med cykelhjelm for at få beskyttelse mod de mest alvorlige hovedskader.

Men vi mener samtidig, at alle cykelhjelme bør give bedst mulig beskyttelse – også mod hjernerystelser. Derfor skal kravene til cykelhjelme strammes.

Stine Müller, testansvarlig projektleder i Forbrugerrådet Tænk