Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Cykelhjelme med MIPS og SPIN: Beskytter det dit hoved ekstra godt?

Stadig flere cykelhjelme markedsføres med MIPS og SPIN. Det er teknologier, som skal give dit hoved ekstra beskyttelse, men virker det?
Af Stine Müller
21. September 2020
cykelhjelme sikker mips ulykke hoved hjernerystelse skaterhjelm test
Foto: Morten Andersen

Cykelhjelme med ekstra beskyttelse

Alle godkendte cykelhjelme, skal beskytte dit hoved mod alvorlige hovedskader ved direkte slag. Beskyttelse mod andre typer af slag, som eksempelvis kan give hjernerystelse, er ikke et godkendelseskrav.

Cykelhjelmsproducenterne arbejder med at udvikle teknologier, som kan øge beskyttelsen af dit hoved med den type slag og vrid, som kan give hjernerystelse.

Det mest udbredte system hedder MIPS, men der findes også andre patenterede systemer som for eksempel SPIN og WaveCel, der begge dog er mindre udbredte.

Cykelhjelm til voksne: sådan klarer de testen

Cykelhjelme med MIPS: Hvad betyder det?

MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) er et patenteret system, der er udviklet til at mindske rotationskræfter på hjernen, blandt andet når man rammer et underlag skråt med hovedet.

Mange producenter af cykelhjelme har både modeller med og uden MIPS.

Cykelhjelme med MIPS består af en indre skal adskilt fra den ydre hjelm, så hjelmen kan bevæge sig uafhængigt af hovedet i tilfælde af slag. Princippet er altså, at den indre MIPS-skal bliver siddende fast om hovedet, mens det kun er hjelmen udenpå, der roterer efter bevægelserne ved et slag.

Derved burde MIPS give bedre beskyttelse mod hjernerystelse og lignende skader.

Forbrugerrådet Tænk har testet 5 cykelhjelme til voksne og 5 til børn med MIPS.

Cykelhjelme til børn: Se alle testresultater

SPIN og WaveCel: Hvad er det?

SPIN (Shearing Pad INside) er et system udviklet af mærket POC, der består af pads med silikone, der skal give øget bevægelighed af hjelmen med henblik på at give beskyttelse ved flere typer slag.

WaveCel minder om MIPS, med en ekstra indre skal, der kan bevæge sig, men materialet i skallen er ifølge Trek og Bontrager, der har lanceret WaveCell, også stødabsorberende i sig selv.

Forbrugerrådet Tænk har kun testet 1 POC cykelhjelm til børn med SPIN, og ingen af de testede cykelhjelme har WaveCell, der på nuværende tidspunkt kun findes i Bontrager hjelme.

Disse hjelme med MIPS har vi testet

Forbrugerrådet Tænk har testet cykelhjelme til børn og voksne. I testen benytter vi os af en nyere testmetode, der er udviklet af forskere på Strasbourg Universitet.

Testen har til formål at bedømme, hvor gode hjelmene er til at beskytte mod andre typer af hovedskader for eksempel hjernerystelser. Skader som netop MPIS systemet og SPIN er udviklet til at beskytte imod.

Vi har testet følgende MIPS hjelme af mærkerne:

  • Voksencykelhjelme: Lazer, Bontrager, Giro og Bell
  • Børnecykelhjelme: Abus, Bell, Giro, Lazer og Specialized

Sådan klarede MIPS cykelhjelmene vores test

Forbrugerrådet Tænk har testet cykelhjelme uden og med MIPS og SPIN for at se, hvor godt de beskytter mod hjernerystelse.

5 af de 17 voksenhjelme og 5 af de 26 børnehjelme i Forbrugerrådet Tænks test af beskyttelse mod hjernerystelse hedder MIPS til efternavn.

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb

Forbrugerrådet Tænk mener: Kravene til cykelhjelme skal strammes

I denne test af cykelhjelme har Forbrugerrådet Tænk valgt at gå længere end de nuværende krav til, hvor godt cykelhjelme skal beskytte, hvis uheldet er ude.

Vi har valgt at teste flere forskellige faldsituationer, og vi har også testet, hvor godt hjelmene beskytter mod de rotationspåvirkninger af hjernen, der opstår ved typiske slag.

Ingen af delene er med i de nuværende krav til cykelhjelme.

Men det er vigtige parametre i forhold til at gøre cykelhjelme på markedet endnu mere sikre. Rotationspåvirkningerne kan give hjernerystelser og dermed have alvorlige følger.

Producenter markedsføre allerede hjelme med, at de beskytter ud over kravet. Et godt eksempel er hjelme med rotationsbeskyttelsessystemet MIPS.

Forbrugerrådet Tænk opfordrer alle – børn som voksne – til at køre med cykelhjelm for at få beskyttelse mod de mest alvorlige hovedskader.

Men vi mener samtidig, at alle cykelhjelme bør give bedst mulig beskyttelse – også mod hjernerystelser. Derfor skal kravene til cykelhjelme strammes.

Stine Müller, testansvarlig projektleder i Forbrugerrådet Tænk