Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Cykelanhænger: 9 tips til sikkert brug

Sikkerheden skal være i top, når børnene er med på cykelturen. Få 9 tips til, hvordan du bruger cykelanhængeren rigtigt.
Af Stine Müller
2. September 2013
Brug af cykelanhængere
Foto: iStock

Sådan bruger du cykelanhængeren sikkert

 1. Kør et par prøveture med anhængeren uden barn, inden du begiver dig ud i trafikken med guldklumpen ombord. Fyld vognen med anden tilsvarende vægt. Øv dig især i at bremse og dreje, og væn dig til, at du fylder betydeligt mere i bredden.
   
 2. Placér barnet i midten af sædet, hvis der kun sidder 1 - alternativt i den modsatte side af tilkoblingen. Anhængeren bliver mere ustabil, hvis barnet sidder i samme side som koblingsstangen.
   
 3. Spænd altid barnet fast i selen.
   
 4. Brug altid cykelhjelm til både chauffør og passagerer. Selv om barnet ikke bliver direkte ramt, hvis I bliver påkørt, giver anhængeren minimal beskyttelse og kan i øvrigt vælte.
   
 5. Kør altid med vimpel bag på anhængeren, så den er mere synlig.
   
 6. Luk som minimum altid myggenettet, når du kører med børn i anhængeren. På den måde undgår du, at der bliver slynget småsten og lignende ind til barnet.
   
 7. Kør altid forsigtigt. Anhængeren har ingen selvstændig bremse, men skal bremses af din cykel. Derfor er det svært at bremse hurtigt, og vognen kan springe til siden ved pludselige opbremsninger. Anhængerens stabilitet i sving bliver også mindre i høj fart.
   
 8. Brug mindst 1 rød baglygte i lygtetændingstiden. Den skal sidde midt for eller til venstre bag på anhængeren. Så behøver du ikke lys bag på cyklen.
   
 9. Totalvægten for en anhænger med personer og bagage må højst være 60 kg. Vil du køre med tungere last, skal du have en særlig påløbsbremse, der automatisk aktiveres, når cyklen bremses.