Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Kontaktløse Dankort: Er det sikkert?

Kontaktløse betalingskort giver dig mulighed for at betale op til 350 kroner uden at indtaste pinkoden. Men er de lige så sikre, som almindelige kort?
Af Lars Nøhr Andresen
3. August 2015
Er det kontaktløse dankort sikkert?
Foto: Thomas Evaldsen

Hvad er et kontaktløst betalingskort?

Betalingen i supermarkedet bliver hurtigere, når du kan betale uden at sætte dit dankort i terminalen. Med kontaktløse betalingskort kan du nemlig betale små beløb op til 350 kroner uden at skrive din pinkode.

Kontaktløse betalingskort har en høj sikkerhed. Du har fuld kontrol med kortet, fordi du aldrig giver slip på det, når du betaler. Derudover kan terminalen kun modtage betaling fra et kort af gangen. Flere kort på samme tid, bliver afvist. Dit betalingskort er krypteret, og dine data kan derfor ikke kopieres af andre.

Sikkerheden bag de kontaktløse Dankort har alligevel skabt bekymring. For kan du komme til at betale ved et uheld, hvis du står tæt op af en terminal? Og kan folk misbruge dit kort, hvis du mister det?

Sådan virker de kontaktløse betalingskort

Betaler jeg, hvis jeg står op af en dankortterminal?

Kortet skal blot føres op til terminalen, når du køber med dit kontaktløse betalingskort. Men selv om kortet ikke længere skal stikkes fysisk ind i terminalen, kan du ikke komme til at betale, selv om du står tæt op af en dankortterminal.

Nets oplyser, at kortet skal føres hen til terminalen med få centimeters afstand, for at købet kan gennemføres. Der er derfor ikke risiko for, at dit kort kommer til at betale for en anden forbrugers køb.

Hvad nu, hvis jeg taber mit kort og ikke lige opdager det?

Beløbsgrænsen for kontaktløs betaling uden pinkode er 350 kroner for Dankort. Af sikkerhedshensyn er der også en øvre grænse for, hvor mange gange du kan betale under 350 kroner kontaktløst, før du skal skrive din pinkode. 

Banken skal du straks kontakte, hvis du mister dit kort. De kan spærre dit kort. Taber du penge, fordi dit kort er blevet misbrugt til at lave kontaktløs betaling, er der ifølge lovgivningen ikke nogen selvrisiko. Din bank skal derfor dække dit tab.

Misbrug af dit kontaktløse betalingskort kan du ikke væbne dig 100 % mod, men du skal altid beskytte din pinkode. Det er også en god idé jævnligt at følge med i betalingerne på din konto via netbank eller dine kontoudtog.

Må jeg overdrage mit kort til andre?

Dankort og andre betalingskort er personlige, og du må ikke overdrage dem til andre. Alternativet kan være et kontantkort, som blandt andre Danske Bank udsteder. Du kan selv overføre penge til et kontantkort fra din egen konto. Kontantkort må du gerne give til andre, også børn.

Kan mit kort blive scannet?

Teknikken bag de kontaktløse betalingskort er før blevet kritiseret fordi, at tyve kunne stjæle dine kontooplysninger ved at bruge en speciel app og holde mobiltelefonen tæt på dit kort.

Truslen er meget lille, mener bankerne. De vurderer, at teknologien bag de kontaktløse dankort er sikker nok til, at de godt tør påtage sig den økonomiske risiko.

Forbrugerrådet Tænk har ikke haft nogen sager hvor en forbruger har fået scannet og misbrugt sine personlige kortoplysninger.