Her er det billigst at købe aktier
Der er markante forskelle på, hvor meget det koster dig at handle med aktier og andre værdipapirer på de 17 handelsplatforme, vi har testet. Se, hvor du finder den billigste til dine investeringer.
Når du køber og sælger aktier, investeringsforeninger eller andre værdipapirer online, skal du bruge en handelsplatform. Der findes specialiserede onlinehandelsplatforme som fx Nordnet, men du kan også handle med værdipapirer via netbanken i en bank.
Når du investerer, betaler du en lang række forskellige gebyrer alt efter, om det er danske eller udenlandske værdipapirer, du handler med. Du betaler også i mange tilfælde for at få værdipapirerne opbevaret.
Disse omkostninger varierer meget fra handelsplatform til handelsplatform, og vi har derfor testet 17 banker og onlinehandelsplatforme.
Testens hovedkonklusioner
- Testen af handelsplatforme til værdipapirer viser, at der er meget stor forskel på, hvad det koster dig at handle med aktier og andre værdipapirer: Det koster dig cirka 4,5 gange så meget at handle danske og udenlandske aktier og fonde hos den dyreste udbyder i testen i forhold til den billigste. Prisforskelle i den størrelse, som testen afslører, kan få stor betydning for, hvor meget du får ud af din investering.
- Forskellen i omkostninger bliver større og større over tid, særligt på grund af det depotgebyr, som du helt kan undgå, hvis du fx investerer via testvinderen.
- Det kan være meget dyrt at flytte sit depot. I én af testens banker kan det koste dig over 1 procent af din investering at flytte dine værdipapirer til en anden handelsplatform.
Disse handelsplatforme har vi testet
I alt 17 udbydere indgår i testen af handelsplatforme til værdipapirer, og både de største danske banker som Nordea og Danske Bank indgår sammen med mere specialiserede handelsplatforme som Saxo Bank og Nordnet, samt en helt nystartet platform som Endavu.
Pluto Markets er endnu en ny handelsplatform, men da den først er tilgængelig den 1. oktober, er den ikke medtaget i testen.
Vi har testet handelsplatforme hos følgende udbydere:
- Arbejdernes Landbank
- Danske Bank
- Degiro
- Endavu
- Jyske Bank
- Lån & Spar Bank
- Middelfart Sparekasse
- Nordea Bank
- Nordnet Bank
- Nykredit
- Ringkjøbing Landbobank
- Saxo bank
- Sparekassen Danmark
- Sparekassen Sjælland-Fyn
- Spar Nord Bank
- Sydbank
- Vestjysk Bank
Denne værdipapirportefølje har vi testet
Til testen har vi sammensat en modelportefølje bestående af i alt 13 forskellige værdipapirer, hvor der både er aktier, en investeringsforening og en ETF, og hvor der købes danske og udenlandske værdipapirer. I alt handles der for 500.000 kr. i et åbent depot.
Svært at gennemskue alle omkostninger
Vil du selv danne dig et overblik over, hvad du betaler for dine investeringer, kommer du på lidt af en opgave. Listen over gebyrer er lang og ikke nødvendigvis let at finde eller forstå.
Fx er der tilfælde, hvor du skal se på tre forskellige dokumenter for at danne dig et overblik over, hvad det reelt koster dig at investere. Nogle gebyrer bliver desuden opgivet i promiller, mens andre opgives i procent.
Særligt valutamarginaler er en omkostning, der kan være nem at overse. Selvom en sats på fx 0,28 procent kan virke ubetydelig, løber det op, når der ganges med fx 500.000 kr., som er den investeringssum, testen tager udgangspunkt i.
Et andet gebyr, som også kan være med til at mudre billedet er gebyr i forbindelse med udbetaling af udbytte.
At det er så svært at danne sig et overblik over gebyrer og tillæg er med til at gøre det svært at gennemskue, hvad en investering i sidste ende koster og om det overhovedet kan betale sig. Brug testen her til at blive klogere på, hvad det egentlig koster dig at investere.
Her er det billigst, når du køber aktier og andre værdipapirer
Testen viser, at der er meget store prisforskelle på at handle med værdipapirer via de forskellige handelsplatforme, men også at der udbydere på markedet, som tilbyder meget fornuftige priser.
Vil du se, hvilken handelsplatform er Bedst i Test?
Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Sådan kommer du i gang med at investere i obligationer
Risikoen ved at investere i obligationer er typisk lavere, end ved investering i aktier. Men hvad skal du vide, inden du placerer din opsparing i obligationer? Få svaret her
Quiz: Hvor risikovillig er du i forhold til investeringer?
Din risikoprofil har stor betydning for, hvor stor en del af din portefølje skal bestå af aktier, og hvor stor en del skal være obligationer eller kontanter på din konto.
Hvad betaler du for at investere i aktier?
Investeringsomkostninger går ud over dit afkast. Her kan du se, hvilke gebyrer du skal have øje på, når du investerer i aktier og andre værdipapirer.