Stol ikke på finfluenceres gode råd
Investeringsråd fra youtubere og folk på Facebook er populære, men der er mange grunde til at være på vagt.
På Facebook og Youtube kan du finde mange eksempler på folk, der kommer med investeringsråd.
Og de såkaldte finfluencere – influencere, der via de sociale medier deler deres råd, mening og viden om alt fra budgetstyring til investering – er populære. Youtube-kanalen ’Daniels Pengetips’ har fx 54.900 abonnenter. Her giver 27-årige Daniel rådgivning om bl.a. investeringer i aktier.
”Det er inden for det seneste halve år, at jeg har hørt tale om begrebet finfluencer, men det er noget, man har set længe. Der er jo flere og flere, der interesserer sig for investering,” fortæller Steen Bech Andersen, redaktør på Aktionæren, der udgives af Dansk Aktionærforening.
”Hvis man skal pege på noget, som finfluencerne kan være gode til, så taler til bestemte mennesker, som måske ikke forstår det sprog, der tales i banken. Derfor kan de have en høj troværdighed hos de målgrupper, de henvender sig til,” forklarer Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.
Vær på vagt
Men der kan være mange grunde til at være på vagt over for finfluencernes rådgivning.
”Finfluenceren kan måske have en økonomisk interesse i at sætte rygter om bestemte aktier i gang og så selv købe op bagefter, eller finfluenceren kan have fået penge for at anbefale bestemte aktier. Det er sådan noget, du skal være på vagt overfor,” siger Morten Bruun Pedersen. Og der er regler for, hvordan finfluencere og andre må opføre sig, når de kommer med anbefalinger til, hvad du bør investere i eller holde dig fra.
Alle, der kommer med investeringsanbefalinger – og det gælder både youtuberen og bankrådgiveren – skal følge EU’s forordning om markedsmisbrug. Det betyder, at den, der kommer med anbefalingerne, bl.a. skal ”offentliggøre alle forbindelser eller omstændigheder, der ville skade objektiviteten”.
Eller med andre ord: Hvis den, der kommer med anbefalingerne fx modtager penge for at anbefale en bestemt aktie, så er vedkommende forpligtet til at gøre dig opmærksom på det. Men det er alligevel en gråzone, mener Steen Bech Andersen.
”De er jo ansvarsfri på en anden måde, end en børsmægler og en bankrådgiver er det. Derfor skal man være forsigtig med at kalde dem for rådgivere. Men du kan jo godt bruge dem som inspiration, bare du er meget kritisk,” siger han.
Hvem kan du stole på?
Dem, du kan stole på
- Uafhængige investeringsrådgivere
Derfor kan du stole på dem
”Som udgangspunkt kan du have tillid til den økonomiske rådgivning, du får fra de uafhængige investeringsrådgivere, fordi de netop er uafhængige og rådgiver med fokus på dine interesser,” siger Morten Bruun Pedersen.
Derfor skal du være på vagt
- Du skal betale for uafhængig investeringsrådgivning, og derfor skal du være opmærksom på, om du kan få dine udgifter dækket af et øget afkast.
Dem, du skal være forsigtig med at stole på
- Bankernes og pensionsselskabernes investeringsrådgivere
Derfor skal du være på vagt
Du er ikke garanteret uafhængig rådgivning.
”Når du går i banken, risikerer du, at bankrådgiveren anbefaler dig at investere i deres egne investeringsprodukter, der i højere grad er i bankens end i din interesse,” siger Morten Bruun Pedersen.
Det skal du gøre
Se på de omkostninger, der er ved at bruge bankens investeringsprodukter, og undersøg, om der er bedre og billigere alternativer andre steder.
Dem, du ikke kan stole på
- Finfluencere
- Investeringsgrupper på de sociale medier
- Andre bekendtes erfaring
Derfor skal du være på vagt
- Det kan være inkompetent rådgivning.
- Finfluencere eller andre kan have fået penge for at anbefale bestemte aktier eller porteføljer.
- Nogle kan have en interesse i at sætte bestemte aktierygter i gang.
- Du hører kun om succeserne, ikke om fiaskoerne.
Generelt bør investeringsråd fra ikkeprofessionelle tages med et gran salt.
”Husk på, at folk har en tendens til hellere at ville fortælle om deres succeser end fiaskoerne, så når du hører om en person, der har tjent 50 procent på en portefølje, kan der være ni andre porteføljer, som personen har tabt penge på,” siger Steen Bech Andersen fra Aktionæren og nævner diskussionsgrupperne på Facebook som steder, hvor der er grund til at være på vagt.
“Der er mange store armbevægelser og tvivlsomme råd.”
Det skal du gøre
- Undersøg anbefalingerne til bunds.
”Søg på Google, og prøv at forstå, hvad det er, anbefalingerne går ud på,” siger Steen Bech Andersen.
- Vær kritisk over for afsenderen.
”Man behøver ikke at være uddannet økonom for at vide noget om aktiemarkedet, men hvis du får råd fra en, der ikke er professionel, bør du i hvert fald spørge ind til, hvad personen har af forudsætninger for at sige noget om det her,” lyder det fra Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk.
Her er de bedste investeringsforeninger og ETF’er
Der er store prisforskelle på investeringsforeninger og ETF'er med globale aktier – og markante forskelle på, hvordan de klarer sig, når det gælder afkast.
Her er forskellen på en investeringsforening og en ETF
De to investeringsprodukter minder på nogle måder om hinanden og kan godt sammenlignes, men en ETF adskiller sig på enkelte punkter, som du bør kende til.
Sådan får du penge ud af dine værdipapirer
Det er vigtigt at forstå, hvordan investeringer bliver til penge. Nogle værdipapirer giver udbytte af sig selv, mens andre skal sælges for at give penge.