Skal butikker tage imod kontanter? | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Skal butikker tage imod kontanter

Kontanter er efterhånden sjældne, men de er stadig det eneste betalingsmiddel, der ikke er digitalt. Det bliver dog sværere og dyrere at bruge kontanter.

Erik Slot Malmqvist · Foto: Getty Images · 22. januar 2021
danske tyvekroner

Sedler og mønter bliver ikke brugt så ofte som tidligere.

Dankort, Kreditkort, Mobilepay og andre digitale løsninger har afløst kontanterne over de sidste mange år. For børn, ældre, mennesker med handicap og hjemløse er kontanter dog stadig en nødvendighed. 

Men kan butikker godt nægte at tage imod betalinger med kontanter? Og hvornår risikerer du, at skulle betale gebyr for at hæve kontanter? Få hjælp her.

Hvornår skal butikkerne tage imod kontanter? 

Kontantløse kasser og betaling via apps bliver mere almindeligt i danske butikker. 

Tager butikken imod betaling med betalingskort eller via betalingsapps, har du ret til at betale med kontanter.

Butikkerne skal som udgangspunkt tage imod kontant betaling mellem klokken 06.00 og 22.00, hvis de tager imod andre betalingsformer. 

Butikker i røveriudsatte områder kan dog begrænse tidsrummet, hvor de tager imod kontanter til mellem klokken 06.00 og 20.00. Butikkerne behøver ikke skilte med det begrænsede tidsrum for betaling med kontanter.

Finanstilsynet har lavet en liste over, hvilke butikker der har begrænset deres tidsrum for betaling med kontanter. Læs listen og se, om der er butikker i nærheden af dig, som kun tager imod kontanter i et begrænset tidsrum.

Kontanter er nødvendige, men dyre

Kontanter er den dyreste af alle betalingsformer for butikkerne at tage imod.

Butikker dækker typisk deres omkostninger ved at hæve priserne på varerne. Skal butikkerne håndtere flere kontanter, kan det føre til, at du skal betale højere priser for dine varer.

Kontanter er dog stadig en nødvendighed særligt for de ældre og hjemløse. For de ældre kan det være svært at huske pinkoder, og de må ikke låne deres betalingskort ud til hjemmeplejen, så de kan lave indkøb for dem via betalingskortet.

Hjemløse kan have svært ved at administrere et betalingskort, og de kan i værste fald risikere, at pushere og bander frarøver dem deres betalingskort og misbruger det.

Bankerne er begyndt at indføre det såkaldte kontantkort som et alternativ til kontanter. For nogle vil kontantkortet kan være en god afløsning for kontanter. Vilkårene for kontantkortet gør dog, at det ikke er den rette løsning for alle, som har behov for kontanter.

Pas på gebyrer hos hæveautomater

Kontantløs betaling medfører, at der er færre og færre bankfilialer i Danmark. Med færre bankfilialer er der også færre hæveautomater. Siden 2008 har bankerne lukket 1.000 hæveautomater.

Færre hæveautomater gør det sværere at hæve kontanter, da der kommer større afstande mellem hæveautomaterne. Det gør det også mere attraktivt for private firmaer at opkøbe hæveautomater, så de kan kræve gebyrer på kontanthævninger.

Udenlandske selskaber som Loomis og Euronet opkøber hæveautomater fra danske banker, så de har mulighed for at tjene penge på dine kontanthævninger.

Hæver du penge i Loomis’ og Euronets alternative hæveautomater, bruger du Visa-delen af dit Visa/Dankort. Visa har højere gebyrer ved kontant-hævninger end Dankortet, og det koster dig minimum 30 kroner i gebyrer, hver gang du hæver penge.

Hæver du typisk penge fra den samme hæveautomat, skal du være opmærksom på, om den stadig er tilknyttet din bank. Loomis og Euronet opkøber løbende hæveautomater over hele Danmark, og du kan derfor komme til at skulle betale gebyrer, hvis du ikke er opmærksom.

Fordele og ulemper ved kontanter

Fordele

Ulemper

  • Med kontanter bruger du kun de penge, du har.
  • Betalinger bliver ikke registreret digitalt. Banken kan ikke via dine digitale betalinger følge med i, hvad du bruger dine penge på.
  • Kontanter kan du bruge til at betale med, selv hvis strømmen eller internettet går.
  • Svage og sårbare grupper har ofte kun mulighed for at betale med kontanter.
  • Betalinger med kontanter fremgår ikke af din netbank. Du skal selv gemme kvitteringer, hvis du vil dokumentere et køb og holde øje med, hvad du bruger penge på.
  • Kontanter er den dyreste betalingsform for butikkerne. Skal butikkerne håndtere flere kontanter, kan det medføre højere priser i butikkerne for dig.
  • Hæver du kontanter i hæveautomater, skal du nogle gange betale gebyrer.
  • Nogle butikker modtager ikke kontanter.
  • Mister du dine kontanter, er de ikke dækket af din bank.
  • Bruger du kontanter i udlandet, skal du veksle dine penge til en anden valuta først.