5 bøger til dig, der vil være klogere på din privatøkonomi
Uanset, om du er begynder eller allerede ved en masse om privatøkonomi, så er der nye perspektiver og viden at hente i disse bøger, fortæller vores cheføkonom Morten Bruun Pedersen.
Morten Bruun Pedersen er cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk og har læst bunkevis af bøger om privatøkonomi.
Her får du hans bud på fem bøger om emnet, og der er både gode bud til begynderen, den let øvede - og til dig, der allerede er velbevandret i privatøkonomi.
Hvis du vil have styr på det grundlæggende
Den lille bog om din økonomi af Michael Møller og Niels Christian Nielsen
”Jeg synes, at Michael Møller med Den lille bog om din økonomi har begået en virkelig læseværdig bog, som kommer stort set kommer hele vejen rundt om de vigtigste privatøkonomiske emner. Det er korte, overskuelige kapitler, som er nemme – og nogle gange endda sjove – at læse. Det er en bog, som gør økonomi enkel – samtidig med, at den har et filosofisk tilsnit. Det handler om alt fra forståelse af risiko og hvad det koster at låne til konkrete tips til at opbygge en velfungerende privatøkonomi. Bogen gør privatøkonomi let fordøjelig, og den er rigtig godt sted at starte.”
Hvis du vil blive klogere på investeringer
Boost din opsparing med aktier af Karsten Engmann Jensen
”Uanset om man blot overvejer at gå i gang med at investere eller allerede er godt i gang med at handle med værdipapirer, så er der noget at hente i Karsten Engmann Jensens bog. Det er ikke en bog, der taler om investeringer på den der smart-i-en-fart-måde. Han skriver om investering ned på jorden, så at sige, og gør det hele meget enkelt og konkret. Fx skriver han ”Du kan få lige så stor succes med dine aktier, som Klodshans fik med prinsessen, hvis du opfører dig nogenlunde, som han gjorde”. Pointen er, at det handler om at investere i højere grad, end det handler om at analysere, optimere og handle med aktier og obligationer. Han kommer godt rundt om alt fra det helt grundlæggende, fx hvad er en aktie, hvordan gør du sådan helt praktisk, hvis du vil i gang med at investere til, hvordan du bygger din investeringsportefølje op og psykologien i investeringer. Og så holder han hele tiden fast i det grundlæggende, som er vigtigt at have in mente, når det gælder investeringer: Det er en konkret virksomhed, der er grundlaget for værdiskabelsen i aktien. Det kan jeg godt lide.”
Hvis du vil forstå den finansielle sektor
Gud Bevare Afdragsfriheden af Magnus Barsøe
”Det her er en virkelig fremragende bog, som kaster et særdeles kritisk blik på gældssamfundet og på, hvordan den liberaliserede finanssektor er usund for samfundet generelt. Det er interessant læsning, for hvordan stiller det os som samfund, når vi har fået finanskoncerner, som tjener penge på at formidle ejendomme gennem egne ejendomsmæglere, får renterne og bidragssatserne gennem deres egne realkreditselskaber og tilmed har en bank, som kan finansiere den del af boligkøbet som ikke kan klares af realkreditselskabet? Den bliver nogle steder noget teknisk, men er læsværdig og velargumenterede, når den går kritisk til den finansielle sektor.”
Hvis du har styr på privatøkonomien, men vil mere i dybden
Et liv med overskud af Karsten Engmann Jensen
”En god bog til den, der gerne vil dykke lidt dybere ned og komme hele vejen rundt om privatøkonomi – men stadig meget tilgængelig og med gode illustrationer og opsummeringer efter hvert kapitel. Den handler også om psykologien i økonomi, fx hvordan du kan lære at forstå sin egen bias (dine systematiske fejlslutninger; red.), når du træffer beslutninger. Og så er han god til at bruge eksempler, som gør privatøkonomi konkret, fx i forhold til, hvordan du bedst sammensætter din pension, eller hvad omkostninger betyder for din opsparing. Særligt temaer som nedsparing, investering og opsparing står meget skarpt i bogen her. Det er let forståeligt og lige på og hårdt.”
Hvis du vil dykke ned i økonomisk teori
The Darwin Economy – Liberty, competition and the common good af Robert H. Frank
”Frank er liberal økonom, men i bogen gør han op med mange af de liberale dogmer, og det er meget interessant læsning, hvis man er lidt velbevandret i økonomisk teori. I modsætning til den økonomiske liberalismes intellektuelle fader Adam Smith, mener Frank, at den frie konkurrence og Smith’s usynlige hånd skal have et dask over nallerne. Og at Darwins forståelse af konkurrence er meget bedre til at beskrive, hvordan økonomien faktisk fungerer. Med andre ord: Det, der er godt for individet er ikke altid godt for fællesskabet. Ét eksempel, Frank giver i bogen, er socialt eller relationelt forbrug, hvor det, man bruger penge på handler om at få en bestemt social position i en gruppe – som vi ser det med oprustning.
Vejen frem, ifølge Frank, handler til dels om skattesystemet. Han er fortaler for en progressiv forbrugsskat, som han mener vil sikre en bedre udnyttelse af samfundets ressourcer. Og argumenterer for, at vi bør beskatte aktiviteter, vi vil have mindre af – som vi ser med CO2-skatten. Det, mener han, skaber mere frihed end forbud og regulering. Det er en bog, jeg kommer til at læse endnu flere gange.”
Det skal du vide om debetkort
Med et debetkort fra Visa eller Mastercard, kan du ikke hæve flere penge, end der er på din konto. Få styr på fordele og ulemper ved et debetkort.
Optimer din privatøkonomi og spar penge
Som medlem kan du få 25% rabat på uvildig økonomirådgivning hos UvildigRaad.
Sådan får du et overblik over din økonomi
Brug Forbrugerrådet Tænks guide til at gennemgå din økonomi, så du får dannet dig et overblik og kan optimere dit budget.