Bankerne tjener gode penge på høje renter
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Bankerne tjener gode penge på høje renter

Lige nu møder du høje renter i banken, når du skal låne penge til fx bilkøb eller huskøb. Men indlånsrenterne er ikke i samme grad fulgt med op, og det giver bankerne en høj rentemarginal og dermed en rigtig god fortjeneste.

Stina Askholm Mellerup · Foto: Getty Images · 12. december 2023
Billeder af facaden hos en række danske banker

For bare 1-2 år siden skulle mange bankkunder betale negative renter – altså betale banken for at have deres penge stående. Til gengæld var udlånsrenterne også lave – den gennemsnitlige udlånsrente lå på omkring tre procent i samme periode.

Det billede har nu ændret sig. Renten for at låne penge i banken er steget væsentligt, men renten for at have penge stående – fx på lønkonto eller opsparingskonto – er ikke steget på samme måde, og det giver bankerne en større rentemarginal.

“Bankerne tjener jo penge på at modtage indlån fra kunderne og låne dem ud igen til en højere rente. Jo større forskellen på indlåns- og udlånsrenten er – altså rentemarginalen – jo flere penge tjener bankerne, helt kort sagt,” fortæller Lars Krull, der er bankekspert og seniorrådgiver på Aalborg Universitet.

Forbrugerne betaler gildet

Det er et problem for forbrugerne, at rentemarginalen er steget så voldsomt, siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

“Når Novo og mange andre virksomheder tjener flere penge, er det, fordi de udvikler nye produkter. Men her skyldes bankernes høje merindtægter hverken, at de har opfundet noget nyt eller tilfredsstiller et nyt behov, men udelukkende, at indlånsrenten ikke følger med udlånsrenten."

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?