Tøjspildsalliance vil have minister i arbejdstøjet Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Tøjspildsalliance vil have minister i arbejdstøjet

En usædvanlig alliance, bestående af Forbrugerrådet Tænk, og blandt andet repræsentanter for modebranchen, detailhandlere, forskere og en række foreninger og organisationer, opfordrer nu miljøminister Lea Wermelin til at stille sig i spidsen for en national handlingsplan mod tøjspild.

Foto: Getty Images · 20. oktober 2020
tøjspild - tøjaffald

Produktion og forbrug af tøj og tekstiler er en af de sektorer, der belaster miljø og klima mest, og forbruget af tøj og sko forventes globalt at øges med 63 pct. frem til 2030.

Ifølge en alliance bestående af 24 virksomheder, forskere, foreninger og organisationer, blandt andet Salling Group, Dansk Mode og Tekstil, og Folkekirkens Nødhjælp, er det altafgørende, at ressourcerne udnyttes bedre, i stedet for at gå til spilde.

Derfor har alliancen, der er samlet af Forbrugerrådet Tænk, netop sendt et brev til miljøminister Lea Wermelin med en opfordring til, at hun vil stille sig i spidsen for at udarbejde en national handlingsplan mod tøjspild. Et arbejde, som alliancen er klar til at støtte op om.

”Vi er rigtigt glade for at det er lykkedes os at samle en bred og stærk alliance bag denne opfordring. Når forbrugere, organisationer, foreninger, tænketanke, forskere og erhvervsliv er enige om, at der er brug for handling, er det et stærkt signal. Vi har nu sendt en appel til miljøministeren, og vi håber at hun vil gå forrest i kampen mod tøjspild ved at sætte sig i spidsen for at vi får en national handlingsplan i Danmark”, siger Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.

Alliancen foreslår, at der nedsættes et partnerskab, der skal udarbejde en handlingsplan, der bekæmper tøjspild i alle led i kæden, fra produktion til affald. Overproduktion af tøj skal forebygges blandt andet ved at forlænge levetiden af tøj, mindske destruktionen af usolgt tøj og sørge for bedre håndtering efter af brugt tøj.

Alliancen mener også, at der skal øremærkes flere penge til forskning i genanvendelse af fibre og teknologi, der skal udvikles en bedre infrastruktur til indsamling, genbrug og genanvendelse af tøj, der skal ses på moms, afgifter og tilskud, og så skal forbrugerne have mere og bedre information om, hvordan de mindsker tøjspild.

Følgende er med i alliancen og medafsender af brevet til miljøminister Lea Wermelin:

Concito
Copenhagen Fashion Week
Dansk Mode & Textil
Den faglige forening Håndværk og Design
Fashion Revolution Danmark
Global Fashion Agenda
Lifestyle & Design Cluster
Salling Group A/S
Tænketanken Tekstilrevolutionen
Blå Kors
Folkekirkens Nødhjælp
Kirkens Korshær
Røde Kors
Dansk Affaldsforening
Econet A/S
David Watson, seniorkonsulent, PlanMiljø ApS
Nynne Nørup, cand. polyt, erhvervsph.d. i miljøvurdering af tekstilhåndtering, teknisk rådgiver CTD ApS - Bæredygtig forretningsudvikling
AOF
Danmarks Biblioteksforening
Ingeniørforeningen, formand Thomas Damkjær Petersen
Sustain Daily
Birgit E. Bonefeld, postdoc, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet
Else Skjold, Lektor, Ph.d., Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design, Konservering
Kerli Kant Hvass, Ph.D., CBS