Efter mange fund af PFAS: Forbrugere vil have nationalt forbud
Ny undersøgelse viser, at danske forbrugere er bekymrede for PFAS i forbrugerprodukter, og at de ønsker, at Danmark går forrest med et nationalt forbud. Underskriftindsamling skal hjælpe forbuddet på vej.
De sundhedsskadelige fluorstoffer, PFAS, har bekymret forskerne siden 1960’erne. Efter de seneste års medieopmærksomhed og fund af PFAS i problematiske mængder flere steder i Danmark, har forbrugerne taget del i den bekymring.
Det viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, hvor mere end halvdelen af forbrugerne svarer, at de er bekymrede for tilstedeværelsen af PFAS i forbrugerprodukter.
Undersøgelsen viser også, at flertallet foretrækker, at der indføres et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter hurtigst muligt, indtil EU kan være klar med et europæisk forbud, som det foreslås i EU's kemikaliestrategi.
Forbrugerne bakker dermed op om, at Danmark skal gå forrest og indføre et nationalt forbud mod PFAS, som foreslået af Forbrugerrådet Tænk. Forbuddet skal gælde for alle forbrugsprodukter, hvor kemikaliet ikke spiller en essentiel rolle ud fra et miljø-, sundheds- eller sikkerhedshensyn.
”Vi er meget glade for, at EU har en intention om at ville lovgive på området. Men forbrugerne er forståeligt bekymrede, og et europæisk forbud ligger i bedste fald flere år ud i fremtiden. Der er desuden ingen garanti for, at det bliver stemt igennem, eller hvordan et eventuelt forbud vil ende med at se ud, når alle interessenter er blevet hørt. Derfor skal vi fra dansk side gå forrest nu, lukke hanen for de sundheds- og miljøskadelige stoffer og sikre, at PFAS ikke findes i forbrugerprodukter hurtigst muligt, ” siger Anja Philip, Formand i Forbrugerrådet Tænk.
Alvorlige konsekvenser for sundhed og miljø
PFAS har blandt andet smuds- og vandafvisende egenskaber, hvilket har gjort, at stofferne er blevet anvendt til adskillige formål og i mange produkter. Det har resulteret i, at PFAS nu er fundet mange steder i miljøet, herunder i grundvand, regnvand og i landbrugsjord.
PFAS er forbundet med en række sundhedsrisici som øget risiko for nedsat immunforsvar, forøget indhold af kolesterol i blodet, kræft, hormonforstyrrelser og fosterskader. Ifølge Nordisk Ministerråd kan 750 til 1200 dødsfald om året i Norden henføres til udsættelse for PFAS.
I 2021 blev en række borgere alvorligt forgiftet af stoffet PFOS, der tilhører gruppen PFAS, efter at have spist oksekød fra en forurenet mark. PFOS har været forbudt anvendt siden 2009, men den bredere gruppe af PFAS er fortsat hyppigt anvendt i forbrugerprodukter, herunder cremer, tandtråd og udendørstøj.
Forbrugerrådet Tænk indsamler underskrifter
Forbrugerrådet Tænk giver nu forbrugerne mulighed for at presse på for et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter gennem en underskriftsindsamling. Forbrugernes støtteerklæringer vil være en del af Forbrugerrådet Tænks indsats for at overbevise politikerne om alvoren af situationen og borgernes bekymring.
Forbrugerne er ifølge Forbrugerrådet Tænks undersøgelse enige om, at producenterne og politikerne er de to grupper, der har størst ansvar for, at beskytte danskerne mod udsættelse for PFAS.
”Det er en nærmest umulig opgave, som forbruger at tjekke for fluorstoffer i alle varer. Derfor skal vi begrænse påvirkningen så meget som muligt, blandt andet ved helt at fjerne det i de produkter vi køber og møder i vores hverdag. På den måde minimerer vi også ny udledning af fluorstofferne i miljøet, som blandt andet kommer fra produktionen af forbrugsprodukter med PFAS, ” siger Anja Philip.

Ulovlig PFAS i tre ud af fire jakker fra Temu, Amazon og Shein
Produkter fra handelsplatforme uden for EU indeholder ofte ulovlig kemi. Det bekræfter en ny PFAS-test af vandtætte jakker fra henholdsvis danske butikker og handelsplatformene Temu, Shein og Amazon. En stor kampagne skal derfor gøre danskerne opmærksomme på risikoen for ulovlig kemi ved at handle uden for EU.

Hver tredje borger er blevet digitalt svindlet
En tredjedel af befolkningen har været udsat for digital svindel, mens tre ud af fire har oplevet forsøg på digital svindel. Det viser en ny stor befolkningsundersøgelse som Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden står bag.

SAS anmeldt for grov greenwashing
SAS tildeler kunder titlen som ”miljøbevidst rejsende” og giver rabat på fremtidige flyvninger, hvis man fx køber produkter i onlineshoppen og ser en video om fremtidens luftfart. SAS’ ”Conscious Traveler”-koncept er etklart eksempel på greenwashing, mener Forbrugerrådet Tænk, der derfor anmelder flyselskabet til Forbrugerombudsmanden.