50.000 underskrifter: Lav et nationalt forbud mod PFAS
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

50.000 underskrifter: Lav et nationalt forbud mod PFAS

På kort tid har over 50.000 danskere skrevet under på Forbrugerrådet Tænks forslag om et nationalt forbud mod skadelige PFAS-stoffer. Det bør sende et klart signal til politikerne om behovet for handling nu, mener formand, Anja Philip.

· 29. november 2022

Flere problematiske flourstoffer, der hører under betegnelsen PFAS, har en række yderst skadelige effekter på vores sundhed og miljø. Den viden har været kendt siden 1960’erne, men alligevel bruges stofferne stadig i en række forbrugerprodukter som maling, tandtråd, kosmetik, regntøj og køkkengrej.

EU-kommissionen har varslet et forbud mod PFAS, men det er endnu uvist om, og hvornår det i givet fald kommer. I værste fald kan det tage årevis.

På få måneder har over 50.000 danskere vist deres opbakning til at få de skadelige stoffer ud af forbrugernes hverdag hurtigst muligt ved at underskrive Forbrugerrådet Tænks forslag om et nationalt forbud. Et forslag, der også bakkes op af seks af landets førende forskere på området.

”Det er virkelig kritisk, at vi med al den viden, der er om stofferne, stadig ser nye produkter på markedet, der indeholder PFAS. Politikerne kan simpelthen ikke sidde forskernes og forbrugernes klare opfordring til et nationalt forbud overhørig længere. Vi har kendt til konsekvenserne af de farlige såkaldte ’evighedskemikalier’ i seks årtier. Nu skal der altså handles,” siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

PFAS anvendes ofte pga. deres vand-, snavs- og fedtafvisende egenskaber, men stofferne ophober sig i vores blod, lever og nyrer og giver bl.a. øget risiko for forhøjede kolesteroltal, leverskader, kræft og abort. Men de uønskede stoffer har også spredt sig til miljøet omkring os. Senest er der fundet voldsomt forhøjede koncentrationer af PFAS i havskum ved Vestkysten, og det er med al sandsynlighed ikke et geografisk isoleret problem. For nyligt blev der desuden fundet PFAS i dansk regnvand.

”Vi kan se i vores test af produkter, at der findes alternativer til de problematiske stoffer, så det hører ingen steder hjemme, at forbrugerne og vores miljø fortsat skal udsættes for de mange fluorstoffer. Vi skal hurtigst muligt have lukket for hanen, hvor vi kan, og derfor skal politikerne ikke tøve med at vedtage et hurtigt nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter,” siger Anja Philip.

Vi kan ikke vente på europæisk forbud

Foruden de 50.000 underskrifter for et nationalt forbud, viser en undersøgelse foretaget af Norstat for Forbrugerrådet Tænk, at 51 procent af danskerne ønsker et hurtigt nationalt forbud, mens 33 procent ønsker at vente på EU. Desværre er revision af den lovgivning, der regulerer disse stoffer, foreløbig sat på stand by i EU-systemet.

De 50.000 underskrifter vil på vegne af forbrugerne blive afleveret til den kommende miljøminister.