Allergi: Dette parfumestof er ikke længere i plejeprodukter
Parfumestoffet HICC blev forbudt i 2017 på grund af stor allergirisiko. Men det er først fire år senere, at du ikke længere kan finde stoffet i produkter.
Parfumestoffet hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde (HICC) er et af de stoffer, der har udløst flest registreringer af nye allergitilfælde i de senere år.
Derfor besluttede EU-Kommissionen i 2017, at stoffet skulle forbydes i kosmetik og plejeprodukter.
Først nu er forbud trådt i kraft
Fra august 2021 er det ikke længere muligt at støde på parfumestoffet i fx deodoranter, shampooer og bodylotions.
Den lange ventetid skyldes, at producenterne først fik to år til at udfase stoffet fra produktionen.
Derefter fik forhandlerne yderligere to år til at sælge de resterende produkter.
Parfumestoffet var i hundredvis af produkter
Parfumestoffet har været i mange produkter på det danske marked.
I appen Kemiluppen viser et opslag i databasen i 2017, at mere end 500 produkter indeholdt stoffet.
Det er produkter såsom showergels, aftersuns, deodoranter og mange andre produkter.
Tre tips: Sådan undgår du parfumestoffet
- Tjek produkter købt før august 2021 med appen Kemiluppen. Her får de den laveste kemibedømmelse, hvis de indeholder HICC.
- Gå efter allergimærkerne Den Blå Krans eller Allergy Certified. Her undgår du HICC og andre parfumestoffer.
- Kig på produktets ingrediensliste efter det fulde stofnavn (hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde).
Forbrugerrådet Tænk Kemi: For lang ventetid
”Man tog ikke forbrugerbeskyttelsen seriøst, da man gav fire års udfasning til producenter og forhandlere. I fire år udsatte man forbrugerne for et stof, som EU-Kommissionen anså for at være en potentiel risiko for menneskers sundhed. Men det er positivt, at vi nu ikke længere kan finde stoffet i almindelige hverdagsprodukter.”
Claus Jørgensen, projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi
Det sagde brancheforeningen i 2017
-
”VKH støtter helt klart forbuddet mod at bruge HICC i kosmetik og personlig plejeprodukter. De danske producenter, der er medlem af VKH, har derfor besluttet at udfase produktet så hurtigt som overhovedet muligt. Udfasningen i produktionen vil i praksis ske over de kommende 6 til 12 måneder. For danske forbrugere er det enkelt allerede nu at undgå HICC i personlig pleje, rengørings- og tekstilvaskeprodukter, da produkter mærket med 'Astma-Allergi Danmarks Blå Krans' eller 'Allergy Certified' er helt uden parfumestoffer.
Henrik Karup Jørgensen, formand i VKH – dansk Vask Kosmetik Husholdningsindustri
-
"Vi støtter forbuddet af HICC. Vi anerkender naturligvis behovet for at gennemgå og muligvis revidere den gældende lovgivning med visse mellemrum og løbende vurdere sikkerheden af kosmetiske ingredienser og muligvis indføre nye begrænsninger (...) Rimelige overgangsperioder er simpelthen nødvendige for at gøre det muligt for virksomhederne at tilpasse sig et ny lovkrav, så de kan vedblive med at give forbrugerne sikre og gode produkter. I tilfældet med HICC virker de 2 år for producenterne som en overgangsperiode, der giver producenterne tilstrækkelig tid til omstilling."
Helle Fabiansen, administrerende direktør i SPT - brancheforeningen for sæbe, parfume og teknisk/kemiske artikler
Test: Vær opmærksom på kemien i din håndcreme
Håndcreme kan være din vigtige følgesvend i kampen mod tørre hænder. Testen af håndcremer viser, at der er mange gode valg uden uønsket kemi.
Fedtcremer: Test giver mange gode kemivalg
Test af 12 forskellige fedtcremer viser, at du kan finde mange gode valg til at pleje tør hud uden uønsket kemi såsom mistænkt hormonforstyrrende stoffer.
Mange bodylotions er gode kemivalg
Testen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at du sagtens kan finde bodylotions på det danske marked, som er uden uønsket kemi.