Lyskæder er ofte fri for uønsket kemi | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Værd at vide om lyskæder og uønsket kemi

Der kan være uønsket kemi i lyskæder i form af de såkaldte ftalater. Her kan du blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på.

Christel Søgaard Kirkeby · Foto: Getty Images · 28. november 2023
LED Christmas lights

I julen er lyskæder med til skabe hygge med et varmt, hvidt LED-lys i vintermørket.

Vores test af lyskæder fra 2019 viser, at de fleste LED-lyskæder er uden problematiske kemikalier. Enkelte lyskæder indeholdt dog uønsket kemi i form af ftalaten-typen DEHP. Det er et stof, som, ifølge EU, er hormonforstyrrende for mennesker.

Hvad du kan gøre

Ftalater kan fordampe til indeklimaet og ende i støvet i hjemmet. Derfor kan du og din familie risikere, at de hormonforstyrrende stoffer indåndes eller optages gennem huden.

Julelyskæder skal derfor helst være uden hormonforstyrrende ftalater. Især hvis de hænger indenfor i længere tid.

Du kan mindske mængden af ftalater i indeklimaet ved at gøre rent og lufte lidt ekstra ud i hjemmet. Generelt er det en god idé at minimere din udsættelse for denne type kemikalier ved at holde huset rent.

Summen er vigtigere

Lyskæder med ftalater vil ikke i sig selv udgøre en sundhedsrisiko. Det er snarere mængden og hyppigheden af ftalater, der udgør en risiko.

Kemikalierne kan nemlig bidrage til din samlede ”cocktail” af uønsket kemi, som du kan blive udsat for fra mange kilder i hverdagen.

Du behøver derfor ikke nødvendigvis at smide din lyskæde ud, hvis den får en dårlig bedømmelse i vores test af lyskæder. Det gælder om at være bevidst om den samlede ”cocktail” af uønsket kemi, du udsættes for, og hvordan denne kan begrænses.

Hvad er cocktaileffekten?

Uønskede stoffer i et enkelt produkt er sjældent farligt i sig selv.

Det er den samlede effekt af kemiske stoffer fra produkter i hverdagen - kosmetik, mad, tøj og elektronik - der udgør en sundhedsrisiko.

Dette kalder vi for cocktaileffekten.

Læs mere her

Uønskede ftalater er forbudte i lyskæder

Der findes ikke et overordnet forbud mod ftalater i lyskæder, men i sommeren 2019 trådte et forbud mod fire bestemte ftalater-typer (DEHP, BBP, DBP, DIBP) i kraft.

Det gælder dog ikke for lyskæder og anden elektronik, som allerede var på markedet før 2019. Læs mere i fanen ’Bag om testen’ af vores test af lyskæder. 

Hvis du vil være sikker på at undgå ftalater i lyskæder og anden elektronik, så spørg forhandleren, om produktet lever op til reglerne. Du kan også bruge appen Tjek Kemien til at finde svaret.

Gamle lyskæder med nogle år på bagen indeholder sandsynligvis ftalater. Det er en god idé at følge din kommunes anbefaling for småt elektronik, hvis du skal smide en lyskæde med ftalater ud.