Sugerør, kaffekop og slikposer indeholder uønsket kemi
Farverigt tryk på engangsemballage såsom papirsugerør, papirsposer til bland-selv-slik og kaffekopper kan afgive mistænkt kræftfremkaldende stoffer.
20 forskellige emballager af pap og papir med farvetryk er blevet testet for problematiske stoffer. I 4 tilfælde viser testen, at produkterne indeholdt uønsket kemi.
De problematiske stoffer hedder primære aromatiske aminer, og de stammer typisk fra printfarverne på emballagen. Primære aromatiske aminer er en stor gruppe af stoffer, hvor flere er kræftfremkaldende, mens andre er mistænkt for at være det.
Stofferne kan vandre fra emballagen til mad og drikkelse. Se de testede produkter nederst på denne side.
Miljømærket er et godt valg
Testen viser, at farverig mademballage i mange tilfælde også er uden primære aromatiske aminer. Alle typer produkter kan derfor laves uden de problematiske stoffer.
Miljømærker er dit bedste pejlemærke, når du selv køber engangsservice. Mærkerne stiller nemlig miljø- og sundhedskrav til både trykfarven og emballagen.
Danske resultater ligner de europæiske
Testen af den farvestrålende mademballage er en del af et europæisk samarbejde, hvor i alt 76 forskellige emballager er testet. Det gælder både engangsemballager som servietter, paptallerkner og papirsugerør samt kolonialvarer som for eksempel rosin- og pastapakker.
Resultatet fra den danske test stemmer godt overens med resten af de europæiske testresultater.
I omkring 17 procent af alle de testede produkter blev der fundet enten muligt kræftfremkaldende stoffer eller stoffer, som forskere sundhedsmæssigt ikke ved nok om.
Forbruferrådet Tænk Kemi: Hul i lovgivningen
I emballage til fødevarer kan der bruges mange forskellige kemikalier. Nogle af dem ved forskerne kan være problematiske for vores sundhed. For andre mangler der viden. Som det er nu, er du som forbruger ikke tilstrækkelig beskyttet mod problematiske stoffer fra mademballager - for eksempel kræftfremkaldende primære aromatiske aminer i trykfarve eller problematiske fluorstoffer i pap og papir. Den overordnede lovgivning for emballage til fødevarer siger blot, at emballagen ikke må afgive kemikalier i mængder, der udgør en risiko for sundheden. Det er langtfra nok. Der skal stilles klare krav og regler - helst i EU - for kemien i alle typer af emballage til fødevarer inklusive pap og papir samt de trykfarver, der bruges til at give det farve.
Claus Jørgensen, projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Sådan opbevarer du din mad
Hvad er bedst at opbevare din mad i, så det holder længe og er uden uønskede kemikalier for sundhed og miljø? Se dem her.
Varedeklaration: Hvad skal der stå på din mad?
Færdigpakket mad skal være mærket med en varedeklaration, så du kan se, hvad maden indeholder. Men hvad skal du kigge efter? Få svaret og læs, hvad du finder på din emballage.
Mad-emballage: Her er reglerne
Producenter af mad må ikke vildlede dig til at tro, at maden er bedre eller sundere, end den er. Men hvad betyder det? Få styr på reglerne her.