Shampoo: Mange gode kemivalg, men vær opmærksom Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Shampoo: Mange gode kemivalg, men vær opmærksom

Shampoo kan indeholde uønsket kemi. Derfor har Forbrugerrådet Tænk Kemi tjekket ingredienserne i 80 forskellige shampooer. Se mere her.

Claus Jørgensen · Foto: Getty Images · 25. september 2019
Kvinde vasker shampoo ud af håret

Testen undersøger blandt andet for ingredienser, der kan være allergifremkaldende eller er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

24 shampooer får testens bedste kemibedømmelse og er gode kemivalg. Men cirka samme antal testede produkter får den dårligste bedømmelse på grund af uønsket kemi.

Problematiske ingredienser i flere testede shampooer

Testen viser, at 16 shampooer indeholder stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Derudover indeholder en række shampooer allergifremkaldende konserveringsmidler.

Uønsket kemi i det enkelte produkt udgør ikke en akut risiko. Shampoo er desuden et såkaldt rinseoff-produkt, som vaskes forholdsvis hurtigt af din hud, så eksponeringen ikke er langvarig.

Men uønsket kemi i dine produkter kan samlet set bidrage til din generelle udsættelse for problematiske kemikalier – den såkaldte cocktaileffekt. Derfor er det en god ide at skrue ned for disse stoffer, når du kan.

Allergi: Vær opmærksom på parfume

I testen får 28 shampooer en middel bedømmelse. Det er primært på grund af indhold af parfume, der kan øge risikoen for parfumeallergi.

Shampoo bliver i kort tid på huden og i hovedbunden. Men mængden af parfume i shampoo kan være høj.

Uparfumeret shampoo er derfor et godt valg, hvis du vil mindske din risiko for allergi. Shampoo med den bedste vurdering, A-kolbe, er uden parfume.

3 tips til at undgå uønsket kemi i shampoo

1. Vælg miljø- og allergimærket

Svanemærkede plejeprodukter er generelt gode valg, som er uden mistænkt hormonforstyrrende stoffer og en række allergifremkaldende ingredienser. 

I produkter med mærkerne Den Blå Krans eller AllergyCertified er der taget særligt hensyn til allergifremkaldende stoffer.

Allergimærkede produkter er for eksempel uden parfume.

2. Tjek med appen Kemiluppen

I Kemiluppen kan du gå efter produkter med den bedste bedømmelse, hvis du vil undgå uønsket kemi.

Du kan også vælge produkter med middelbedømmelse (B-kolbe). Disse kan dog blandt andet indeholde parfume, som det på grund af allergihensyn er en god ide at begrænse mængden af.

I Kemiluppen er der vurderet flere end 1.000 shampooer.

3. Gå uden om uønskede stoffer

Er dit produkt ikke vurderet i Kemiluppen? Så kan du sende det ind til vurdering via appen.

Du kan også selv se efter uønskede stoffer på ingredienslisten.