Løbehjul til børn: Disse indeholder uønskede kemikalier
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Løbehjul kan indeholde uønskede stoffer for sundheden

I vores test finder vi løbehjul til børn, der indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer eller mistænkt kræftfremkaldende stoffer. Se dem her.

Katja Ravn · Foto: Getty Images · 29. november 2022
børn

Løbehjul er praktisk og smart til at komme hurtigt fremad eller lave tricks og hop på. Men løbehjul kan også indeholde stoffer for at blødgøre plastikken eller for at undgå, at legetøjet bryder i brand.

Børn kommer i kontakt med forskellige dele af løbehjulet, og derfor mener vi, at alle delene skal være fri for uønskede kemikalier.

Disse uønskede stoffer er i løbehjul

I testen indeholder tre ud af 12 løbehjul uønskede kemikalier i håndtagene og trinbrættet.

Et løbehjul i testen indeholder PAH’er, eller bedre kendt som tjærestoffer, i trinbrættet i større mængder. Indholdet er over de tyske retningslinjer, der gælder for GS-mærket for legetøj med kortvarig hudkontakt.

PAH’er er en gruppe stoffer, hvor mange er eller mistænkes for at være kræftfremkaldende. Den fundne PAH er også på EUs liste over særlig problematiske stoffer.

To andre løbehjul i testen indeholder klorparaffiner i håndtagene. Den ene indeholder kortkædede klorparaffiner, SCCP, over den tilladte grænse, og den anden indeholder mellemkædede klorparaffiner, MCCP, der ikke gælder regler for.

Både SCCP og MCCP er på EU’s liste over særligt problematiske stoffer. De er både er problematiske for miljøet og mistænkt for at være hormonforstyrrende.

De kortkædede klorparaffiner er også mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Disse tre løbehjul klarer sig dårligt i testen

I kemitesten får tre løbehjul den dårligste kemibedømmelse, C-kolben, fordi de indeholder et eller flere problematiske kemikalier. I et tilfælde er det over den lovmæssige grænse.

Globber Flow Foldable 125

C-kolben

Løbehjulet indeholder en PAH - eller bedre kendt som et tjærestof - der er mistænkt for at være kræftfremkaldende, i trinbrættet.

Derfor får løbehjulet den laveste kemibedømmelse, C-kolben.

Se mere her
Løbehjul

Micro Sprite Løbehjul

C-kolben

Løbehjulet indeholder kloparaffiner i håndtaget. Der er tale om de såkaldt mellemkædede klorparaffiner eller MCCP.

Stofferne er uønskede, og er blandt andet på EU's liste over særligt problematiske stoffer samt på miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer.

De er også mistænkt for at være hormonforstyrrende, og i nogle tilfælde klassificeret i EU som mistænkt for at kunne skade barnet under amning.

Se mere her
Løbehjul

My Hood 145

C-kolben

Løbehjulet indeholder kloparaffiner i håndtaget. Både i form af de såkaldte korte samt mellemkædede klorparaffiner. Løbehjulet får derfor den dårligste kemibedømmelse.

Stofferne er uønskede, og er blandt andet på EU's liste over særligt problematiske stoffer samt på miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. De er også mistænkt for at være hormonforstyrrende, og i nogle tilfælde klassificeret i EU som mistænkt for at kunne skade barnet under amning.

Europlay, der er ansvarlige for løbehjulet, oplyser:

  • At de har startet udskiftning af håndtagene på de My Hood 145 løbehjul på lager.
  • At alle kunder, der har købt løbehjulet, kan henvende sig og få tilsendt nye håndtag uden klorparaffiner.
  • At den fremadrettede produktion af My Hood 145 løbehjulet bliver med nye håndtag. 
Se mere her
Løbehjul

Hvilke regler gælder for legetøj?

Der er en række regler for mængden af uønskede kemikalier i legetøj til dine børn.

For en række PAH’er er der en grænseværdi i EU i legetøj og forbrugerprodukter, som du er i kontakt med i lang tid.

For de kortkædede klorparaffiner er der en grænse, der gælder for alle forbrugerprodukter i EU, men for de mellemkædede klorparaffiner er der ikke en lovmæssig grænse. Alligevel er de problematiske for både miljøet og din sundhed.

Den samlede udsættelse for uønsket kemi er et problem

Det enkelte løbehjul er ikke farligt for dit barn. Det er vigtigt at huske på, at det er den samlede udsættelse af uønsket kemi i hverdagen fra mad, plejeprodukter, legetøj, elektronik og meget mere, som tilsammen kan udgøre en sundhedsrisiko.

Derfor er det en gode ide at skære ned i mængden af uønsket kemi, hvor du kan.