Læbestifter: Ingen gode kemivalg i test
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Læbestifter: Ingen gode kemivalg i test

Ny test viser, at du kan ikke helt undgå problematiske stoffer, hvis du vil have farve på læberne. Men nogle læbestifter er dog bedre end andre.

Tage Majland og Katja Ravn · Foto: Getty Images · 10. december 2021
Kvinde tager læbestift på

I testen får ingen af læbestifterne den bedste kemibedømmelse, A-kolben.

Det skyldes, at alle læbestifterne i testen indeholder kemiske stoffer, der enten udløser B-kolben eller C-kolben. Alle de uønskede stoffer er dog lovlige at anvende.

Men det kan være en god ide at begrænse din udsættelse for dem ud fra et forsigtighedsprincip, fordi de kan have problematiske effekter på sundheden og miljøet.

13 læbestifter får den dårligste kemibedømmelse

Ud af 36 læbestifter får 13 af dem den dårligste kemibedømmelse, C-kolben.

Blandt de 13 læbestifter indeholder 11 af dem stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Forbrugerrådet Tænk Kemi: Udfas uønskede stoffer


"Det er ærgerligt for forbrugerne, at det ikke er muligt at finde læbestifter, der er helt fri for uønsket kemi. Vi håber, at producenterne gør en indsats for at udfase stofferne. Indtil da, er det bedste valg at gå efter en læbestift med B-kolben. Og så kan man evt. overveje, hvor tit man bruger den. Bruger man læbestift ved festlige lejligheder, er det kun en lille udsættelse, der er tale om."

Christel Søgaard Kirkeby, projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi

Titaniumdioxid i flere læbestifter

35 ud af 36 læbestifter indeholder farvestoffet titaniumdioxid - også kaldet CI 77891 på etiketten.

Stoffet er anvendt i mad og drikke under navnet E 171, men findes også i kosmetik og plejeprodukter, hvor det bruges som farvestof og UV-filter.

Farvestof forbydes i mad, men ikke kosmetik

EU er ved at forbyde titaniumdioxid som fødevareingrediens, fordi de europæiske fødevaremyndigheder ikke kan udelukke, at stoffet i fødevarer kan skade menneskers arveanlæg.

Der lægges også op til, at sikkerheden af titaniumdioxid i plejeprodukter skal vurderes af EU's videnskabelige komite.

Stoffet udløser B-kolben i kosmetik

Det er stadig uklart, om stoffet er lige så problematisk i kosmetik, der indtages, som i fødevarer.

Stoffet udløser derfor en middel bedømmelse, B-kolben, i appen Kemiluppen for kosmetik og plejeprodukter, som du uundgåeligt spiser.

Det gælder fx tandpasta, læbepomader og læbestifter.

Kosmetikbrancheforening: Stor forskel på anvendelse af titaniumdioxid


"Den form (af titaniumdioxid), som bruges i kosmetiske produkter er en anden form end den, der anvendes i fødevarer, og den er lovlig og godkendt til brug i EU. Titaniumdioxid både dækker og giver en klar, hvid base i kosmetik, såsom læbestifter. Da den rene farve kun sjældent er den, som forbrugere finder attraktiv, bliver titaniumdioxid brugt til at ramme den ønskede farve. Industrien arbejder på alternativer til titaniumdioxid, men det er endnu ikke muligt at opnå den samme bredde i farver og tekstur med andre stoffer."

Helle Fabiansen, direktør, Kosmetik og Hygiejnebranchen

Svært at få ingredienserne oplyst

De fleste læbestifter i testen er i papemballage med påtrykte ingredienser. De fleste har en god eller nogenlunde læsbarhed. Men der er en del læbestifter, hvor vi finder udfordringer:

  • Fem læbestifter har ikke ingredienser på produktet, men i stedet ingrediensinformation i et hæfte i butikken. For det ene produkt blev vi vejledt til en forkert ingrediensliste. Denne løsning er derfor ikke optimal.
  • Fire læbestifter har labels, hvor man af forskellige årsager ikke kan læse ingredienserne. Det skyldes, at de ikke kan åbnes, bogstaverne er blevet trukket af med limen, eller fordi etiketten er transparent, så teksten er meget utydelig.

Andre produkter har mindre ufordringer såsom lille tekst, dårlig kontrast eller utydelig skrift.

Jf. Kosmetikforordningen skal kosmetik have en ingrediensliste, der har "uudslettelige, letlæselige og synlige bogstaver".

Forbrugerrådet Tænk Kemi opfordrer derfor producenterne til at sikre, at deres produkter følger reglerne og sørger for, at forbrugerne har nem adgang til ingrediensinformation.