Sådan undgår du uønskede kemikalier i tøj
Nyt tøj og sengetøj kan indeholde rester af sundhedsskadelige og miljøbelastende stoffer fra produktionen. Få tips til at undgå dem her.
Når du køber nyt tøj, kan det være tilsat kemikalier for at:
- Give tøj farve
- Blege tøj
- Blødgøre tøj
- Gøre tøj krølfrit
- Gøre tøj vandtæt
Tøj kan også indeholde kemikalier, der skal minimere risikoen for brandfare, bekæmpe mug eller begrænse svedlugt.
Disse kemikalier er en fast del i produktionen af vores tøj, som i sidste ende kommer i kontakt med vores hud og kan være skadelige. Nogle af disse kemikalier vaskes også ud under produktionen og forurener miljøet. Andre bliver i tøjet.
Vil du gerne undgå uønsket kemi i dit tøj? Se vores tips til tøj fri for uønsket kemi.
Vask restkemikalier ud af nyt tøj
Dit spritnye tøj kan indeholde restkemikalier fra produktionen. Det kan være overskudsfarve, formaldehyd, optisk hvidt eller proceskemikalier.
Disse kemikalier kan give allergiske reaktioner eller hudirritation. De kan også være miljøbelastende eller mistænkt hormonforstyrrende.
Derfor er det vigtigt altid at vaske dit nyt tøj og skylle restkemikalier ud, inden du bruger det for første gang.
Du får skyllet mange restkemikalier ud med bare en til to vaske. Det gælder selvfølgelig også nyt sengetøj og håndklæder.
Disse kemikalier kan du ikke vaske ud
Desværre er det ikke alle uønskede kemikalier, som du kan vaske ud af dit tøj.
Det gælder fx ftalater, farvestoffer og fluorstoffer. Disse stoffer kan du hele tiden blive udsat for. Derfor er det en godt ide at vælge tøj, der er fremstillet uden uønskede kemikalier.
Vælg miljømærket tøj
Miljømærkerne er altid gode at kigge efter, når du handler. I tøj kan du gå efter disse mærker:
- Svanemærket
- EU-Blomsten
- GOTS - Global Organic Textile Standard
Oeko-tex Tiltro Til Tekstiler kan du også gå efter, fordi det stiller en række krav til restkemikalier i tøjet. Men de andre mærker stiller flere krav – bl.a. til, hvilke stoffer der overhovedet må bruges.
Få hjælp med appen Tjek Kemien
Tjek Kemien er en app udviklet af Forbrugerrådet Tænk i samarbejde med Miljøstyrelsen.
Appen kan hjælpe dig med at spørge producenten bag dit tøj eller andre produkter, om det indeholder uønskede kemikalier fra EU’s kandidatliste af særligt problematiske stoffer.
Det er fx ftalater eller flammehæmmere.
Producenten skal svare dig inden for 45 dage, hvis produktet indeholder særligt problematiske stoffer.
Undgå lugtfrit og antibakterielt tøj
I sportstøj og sokker bruger tøjproducenter ind i mellem bakteriedræbende kemikalier som fx nanosølv for at undgå svedlugt.
Antibakterielle midler kan have problematiske egenskaber for sundhed og miljø. De kan også øge risikoen for at skabe resistente bakterier. Det vil sige bakterier, der ikke kan slås ihjel med penicillin.
Du kan fravælge tøj med mærker som fx ”lugtfri” og ”antibakteriel”.
Undgå tøj med ftalater
Ftalater er stoffer, som kan blødgøre plastikken PVC. Det er den type plastik, som du ofte ser i regntøj eller t-shirt med tryk.
Ftalater kan være hormonforstyrrende, og derfor er det en god ide at fravælge tøj med PVC, hvis du vil undgå ftalater.
Er du i tvivl, om der er PVC i dit tøj? Så kan du spørge forhandleren.
Undgå outdoor tøj med PFAS
Skaljakker, flyverdragter og andet varmt tøj til vinteren kan være imprægneret med PFAS, også kaldet fluorstoffer.
Det er en gruppe af mange stoffer, som kan ophobe sig i naturen, når det bliver brugt i produktionen af tøj. De kan også ophobe sig i kroppen og over tid medføre til øget risiko for dårligere immunforsvar, abortrisiko, lavere fødselsvægt og hormonforstyrrelser og visse former for kræft.
PFAS i vintertøj kan gå under flere navne og anvendes forskelligt. Fluorstoffer i imprægneringen kan du blive udsat for, men de kan vaskes af med tiden. Er der til gengæld fluorstoffet PTFE i membranen, er den stabil og vedvarende.
Støder du på navnet Gore-tex betyder det ofte, at membranen i tøjet indeholder fluorstoffer i form af stoffet PTFE for at give en smuds- og vandafvisende effekt til tøjet. Her udsættes du ikke for fluorstoffer, men produktion og bortskaffelse forurener miljøet med stofferne.
En nyere udgave af Gore-tex med navnet Gore-tex ePE er dog uden PTFE og i stedet for baseret på polyethylen, som generelt ikke er problematisk. Du kan spørge hos forhandleren, om de sælger jakker og vanter med denne fluorfri membran.
Du kan også vælge vintertøj uden PFAS ved at se efter betegnelser som fx PFC-free, PFAS-free eller fri for fluorstoffer. Det betyder, at tøjet er fri for alle typer fluorstoffer.
Eller du kan spørge producenten, om tøjet indeholder eller er imprægneret med fluorstoffer.
Bisphenol A i tøj – et stof vi holder øje med
Bisphenol A (BPA) er et hormonforstyrrende stof, der er begyndt at dukke op i mere og mere tøj.
Miljøstyrelsen og andre forskere har bl.a. fundet det i børnesokker.
Vi ved ikke, hvorfor stoffet findes i tøj. Bisphenol A er normalt at finde i hård plastik og er blevet brugt i sutteskjold, legetøj, vandflasker mm. Det kan også være i indersiden af lakken på konservesdåser.
Det kan være, at det er brugt i produktionen af tøj og farver i tøj. Eller det kan komme fra forurening fra genanvendt plastik, som omdannes til polyesterfibre i tøj.
Vælg gerne miljømærket tøj og rene naturmaterialer. Eller spørg producenterne, om de stiller egne krav til bisphenol-A.
Tøj af genanvendt plastik kan være skidt for miljøet
En skjorte eller et par træningsbukser lavet af genanvendt plastik kan umiddelbart lyde som en god idé for den klima- og miljøbevidste forbruger, men virkeligheden er, at tøj af genanvendt plastik ofte gør mere skade end gavn.
Gummistøvler: Ingen er helt fri for uønsket kemi
Kemitesten viser, at alle gummistøvler til børn indeholder uønsket kemi. Nogle indeholder kun små mængder uønsket kemi, mens andre fund var større.
Undgå disse kemikalier i flyverdragter
Mange flyverdragter i vores test er gode valg, men en enkelt flyverdragt indeholder fluorstoffer. Se dem her.