Jul: Sådan undgår du uønsket kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Sådan holder du jul uden uønsket kemi

Småkager, lyskæder og julepynt kan indeholde uønskede kemikalier for miljø og sundhed. Se, hvordan du begrænser din udsættelse for uønsket kemi i juletiden.

Niels Søndergaard · Foto: Getty Images · 24. november 2023
gaver

I juletiden har du sikkert travlt med at tænde stearinlys, hænge lyskæder op, pakke gaver ind og fylde juleskålen op med småkager. Men mange af disse produkter kan også indeholde uønskede kemikalier.

Vi har samlet en række gode tips til at begrænse din udsættelse for uønsket kemi i juletiden.

1. Luft ud, når du tænder stearinlys

Når vi skal tælle ned til juleaften, tænder vi for stearinlys og kalenderlys. Ofte brænder de i lang tid.

Stearinlys afgiver partikler til luften i dit hjem, som kan give luftvejsirritation eller hovedpine. Luft derfor grundigt ud, efter du har haft levende lys tændt.

Et godt råd er at lufte ud to gange om dagen, hvis du vil lufte uønsket kemi fra støv og dampe ud af indeklimaet.

Du kan også bruge elektriske julelys i stedet for stearinlys, så undgår du nemlig partikler fra lysene. De er måske ikke ligeså hyggelige som levendes lys, så du skal overveje, hvad du helst vil tænde for.

2. Vælg økologisk frugt og grønt

Frugt og grønt kan være sprøjtet med pesticider, som fx kan være mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Køb økologiske appelsiner, mandariner mm., hvis du vil undgå pesticider. Bruger du appelsin- eller citronskal i dine småkager eller gløgg, er det endnu vigtigere at købe økologisk. Der sidder nemlig flere pesticider i skrællen end i selve frugtkødet.  

3. Spray julepynten udenfor

Julespray med kunstig guld, sølv eller sne til julepynten kan påvirke indeklimaet.

Vi anbefaler, at du sprayer juledekorationen udenfor, så du ikke indånder stofferne, mens du sprayer. Dermed undgår du, at dampene bliver hængende i dit hjem.

Det er desuden en god idé at lade juledekorationen stå udenfor og dampe af, efter du har sprayet den.

4. Tjek gamle lyskæder for ftalater

Hvis dine lyskæder har nogle år på bagen, indeholder de sandsynligvis hormonforstyrrende ftalater.

Her kan du overveje, om det vil være en god idé at købe nye lyskæder, hvor risikoen for ftalater er mindre. Der er ikke endnu etableret et overordnet forbud mod alle former for ftalater i lyskæder.

I sommeren 2019 indførte EU dog et forbud mod fire bestemte ftalater-typer (DEHP, BBP, DBP, DIBP), men der er stadig visse typer, som endnu ikke er forbudte. Derudover gælder EU-forbuddet ikke produkter, der allerede var på markedet før 2019. Der er dermed stadig en risiko for at støde på produkter med ftalater.

Hvis du hænger lyskæder op indenfor, er det særligt vigtigt at undgå ftalater. Stofferne kan nemlig afdampe til dit indeklima og sætte sig i støvet.

Hvis du vil smide din gamle lyskæde ud, skal du huske at følge din kommunes anbefalinger for småt elektronik.

5. Køb julegaver uden uønsket kemi

Vil du gerne give en gave til jul, som ikke indeholder uønsket kemi? Så er der flere ting, du kan gøre.

Hvis du giver kosmetik og pleje i julegave, kan du scanne stregkoden med vores app Kemiluppen og tjekke for uønskede kemikalier. Du kan også søge produktet frem i appen.

Kemiluppen fortæller dig, om produktet indeholder stoffer, som er allergifremkaldende, miljøbelastende eller mistænkt hormonforstyrrende.

Hvis du skal give tøj, tekstiler, møbler eller legetøj i julegave, kan du se efter miljømærkerne som fx Svanemærket eller EU-Blomsten.

6. Brugte julegaver

Er du mere til at give en second-hand-julegave, skal du stadig være opmærksom på, om der måske er uønsket kemi i disse produkter.

Hvis du fx giver regntøj, skal du være opmærksom på, om det er lavet af PVC-plast, som nemlig kan indeholde ftalater. Derudover skal du være klar over, at en del udendørstøj kan indeholde PFAS, som du helst skal undgå.

Ud fra et miljø- og økonomisk perspektiv kan det være en god idé at give brugt legetøj i gave. Her skal du være opmærksom på alderen af det brugte legetøj. En tommelfingerregel lyder, at jo ældre det gamle legetøj er, desto mere vagtsom overfor uønsket kemi skal du være.

7. Bag småkagerne gyldne

Husk kun at bage dine småkager gyldne - og ikke brune. På den måde kan du begrænse dannelsen af stoffet akrylamid, der kan øge risikoen for kræft. Akrylamid dannes, når du rister, steger eller bager kulhydratholdige fødevarer.

Når du bager småkager, anbefaler vi Svanemærket bagepapir, der er blandt de mest miljøvenlige, og som stiller en række krav til, hvilke kemikalier der må bruges.

Tidligere kunne bagepapir også være overfladebehandlet med PFAS, som gjorde papiret vand- og fedtafvisende. Men i 2020 blev pap, mad- og bagepapir m​ed tilsatte fluorstoffer forbudt i Danmark, og det er nu udfaset i bagepapir.