Legetøj: 10 tips til at undgå uønsket kemi
I legetøj er der flere ting, du kan være opmærksom på, hvis du vil undgå uønskede kemikalier, som for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Imagecredit: Anette Sønderby
1. Tjek legetøj med næsen
Lugter legetøjet 'kemisk', når du pakker det ud af emballagen? Så lad det dampe af udenfor eller i et bryggers, inden du giver det til børnene.
Overvej at klage til forhandleren, hvis lugten varer ved. Parfumeduft er også uønsket.
Parfume hører ikke hjemme i legetøj, da det kan give allergi.
2. Vask nyt legetøj
Bamser, tøjdyr og andet tekstillegetøj kan for det meste tåle en tur i vaskemaskinen. Du kan også vaske det i hånden før brug.
Tjek om det kan holde til det, ellers kan det tørres forsigtig med en våd klud. Det er ikke alle problematiske stoffer, der kan vaskes ud. Men nogle kan.
Vask også gerne andet legetøjet af med en våd klud, inden børnene får dem i hænderne. På den måde kan du vaske nogle af kemikalierne fra produktionen væk.
3. Køb legetøj, der passer til barnets alder
Legetøj, der er målrettet børn under 3 år, skal leve op til flere krav end andet legetøj.
Køb derfor legetøj, der passer til dit barns alder.
4. Vær kritisk når over for populært legetøj
Squishies, slim og fidget spinners er eksempler på typer af legetøj, som lynhurtigt blev populære.
Legetøjet har dog vist sig at kunne indeholde eller frigive problematiske kemikalier.
Vær derfor kritisk, når børnene pludselig vil en populær type legetøj.
5. Køb ikke direkte fra Kina
Undgå at købe kinesiske legetøjsprodukter fra ikke-europæiske hjemmesider. Kina har ikke de samme kemikaliekrav som EU og Danmark.
Risikoen er derfor større for, at du køber produkter med uønskede kemikalier, som er ulovlige i Danmark.
Legetøj skal være CE-mærket, hvis det er tiltænkt det europæiske marked. Producenten viser på den måde myndighederne, at produktet overholder loven for legetøj i EU.
Du skal dog være opmærksom på, at der ikke føres kontrol med CE-mærket. Men uden et CE-mærke kan du ikke forvente, at produktet lever op til legetøjsreglerne.
6. Lad ikke blødt plastik gå i arv
Legetøj af blødt plastik købt før 2007 skal helst ikke gå i arv. Det kan for eksempel gælde dukker eller badeænder.
Legetøjet kan indeholde hormonforstyrrende ftalater, som børnene kommer i tæt kontakt med.
Find derfor hellere noget andet legetøj.
7. Kig efter Svanemærket legetøj
Svanemærket er din garanti for, at legetøjet er uden mistænkt hormonforstyrrende stoffer eller lignende uønskede kemikalier.
Du finder dog sjældent svanemærket legetøj, da udbuddet er småt. Heldigvis er der en liste over Svanemærket tøj.
Spørg gerne efter det i butikken. Så viser du forhandlerne, at du er interesseret i at købe svanemærket legetøj.
8. Stil krav og spørg forhandleren om uønsket kemi
Spørg virksomheden, om dens legetøj indeholder særligt problematiske stoffer fra EU's såkaldte kandidatliste. Du har ret til svar inden for 45 dage, hvis legetøjet indeholder nogle af disse stoffer.
Du kan selv spørge i butikken, og appen Tjek Kemien kan også bruges til at spørge. Scan legetøjets stregkode med Tjek Kemien. Du får svar med det samme, hvis legetøjet allerede findes i appens database.
Du sender under alle omstændigheder et godt signal til producenten, når du spørger om uønsket kemi. Du viser, at du går op i, hvilke kemikalier der findes i dit barns legetøj.
9. Tænk over lakken på trælegetøj
Trælegetøj kan være et hit hos de mindste børn. Men det er en god ide at vælge ulakeret legetøj. Lakken kan nemlig indeholde problematiske stoffer.
Legetøj i massivt træ er generelt bedre at gå efter. I spåntræ eller i limen i finér kan der også være uønskede stoffer.
10. Hold øje med børnene
Hold øje med børn, når de leger med for eksempel lim, maling og kosmetik. Sørg for, at de ikke får det i munden eller øjnene.
Du kan vælge at undgå hobbyprodukter med faremærke. Følg brugsanvisningen på produktet, og vælg gerne A-mærkede hobbyprodukter.
A-mærket sikrer, at produkterne lever op til kriterier, der er skrappere end gældende lovgivning, bl.a. er hormonforstyrrende stoffer ikke tilladt.
Vask hænder, når I er færdig med at lege med for eksempel modellervoks eller lignende.

Forskellige produkter til børn indeholder parfume
Alt fra viskelæder og slim til sandaler og puslespil kan indeholde parfume, som kan give børn livslang allergi.

Sådan undgår du uønsket kemi i slim til børn
Der kan være uønskede kemikalier i slim til børn, som du kan købe i butikkerne eller lave selv. Se her, hvordan du undgår uønsket kemi på dit barns hud.

Derfor er brugt legetøj ikke altid en god ide
Brugt legetøj er godt for både pengepungen og miljøet. Men uønsket kemi og usikre dele betyder, at ikke alt brugt legetøj nødvendigvis egner sig til at blive leget med igen.