Forskellige produkter til børn indeholder parfume
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Forskellige produkter til børn indeholder parfume

Katja Ravn · Foto: Forbrugerrådet Tænk Kemi · 23. marts 2023

Alt fra viskelæder og slim til sandaler og puslespil kan indeholde parfume, som kan give børn livslang allergi.

Parfume har ingen nyttig funktion udover at få produkter til at dufte godt. Alligevel ser vi eksempler på alle mulige produkter og legetøj til børn, som er tilsat parfume for at dufte godt. Klistermærker, puslespil og sågar sandaler er eksempler på produkter, hvor dit barn kan komme i kontakt med parfumestoffer. Men det er ifølge flere eksperter ikke uden en vis risiko. 

Mindst 5 procent af befolkningen har parfumeallergi, og antallet af børn og unge, der udvikler parfumeallergi, er stigende. Direktør i Astma-Allergi Danmark Anne Holm Hansen mener, producenterne derfor bør undgå at tilsætte parfume i produkter til børn.

Det er ubegribeligt, at producenter kan finde på at tilsætte parfume til børneprodukter. Anne Holm Hansen Direktør, Astma-Allergi Danmark

"Det er ubegribeligt, at producenter kan finde på at tilsætte parfume til børneprodukter. Der er flere og flere, der udvikler parfumeallergi – og når det så er så umuligt at undgå i helt almindelige forbrugerprodukter, risikerer vi at flere udvikler allergisk kontakteksem. Parfumeallergi er for livet og parfumeallergi kan give kontakteksem, som udover at være meget ubehageligt og smertefuldt også kan sætte en stopper for uddannelsesdrømme som frisør, mekaniker mm.", siger Anne Holm Hansen.

Svært helt at undgå parfume

I Forbrugerrådet Tænk Kemi har vi tjekket en række webshops for produkter til børn, der markedsføres med at være tilsat duft, aroma eller parfume.

Vi har fundet eksempler på alt fra puslespil, bamser, sandaler og klistermærker med parfume. Nogle produkter indeholder åbenlyst også parfumestoffer, som fx en parfume markedsført til børn.

Rettelse: Forbrugerrådet Tænk Kemi har i en tidligere version af artiklen haft et eksempel med fra vores markedstjek, Glitterbilleder – Blomsterduft fra Djeco, som ikke indeholder parfume. Vi har derfor fjernet produktet fra denne artikel og beklager meget fejlen.

Allergi handler om mængder og hyppighed

Hvorvidt dit barn får allergi fra et produkt handler blandt andet om mængder og kontakthyppighed. Daglig leder hos Videncenter for Allergi Jeanne Duus Johansen fortæller, at parfumeindhold ikke i sig selv kan sidestilles med allergi, da det handler om mængder, og hvor ofte og meget dit barn bliver eksponeret for det.

”Der er ca. 3000 forskellige parfumestoffer, hvoraf ca. 100 af dem er kendt for at kunne give allergi. Derfor kan det alligevel godt være, at du som forbruger ønsker at undgå det. Især når der er tale om børn, som ikke selv har noget valg, og hvis de får allergi, skal de trækkes med det i mange år”, siger hun.

Du kan ikke selv tjekke koncentrationen af parfume i et produkt, og der kan også være flere forskellige parfumestoffer i et produkt. Projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi Stine Müller mener, at det sætter småbørnsforældre i en unødig svær situation.

"Parfume i børnenes legetøj og skolegrej er en helt unødvendig udsættelse for uønsket kemi, der kan give allergi. Der bør slet ikke være parfume i legetøj eller andre produkter til børn", siger hun.

Nogle parfumestoffer skal deklareres, men ikke alle

Der er ikke krav om fuld deklaration af alle indholdsstofferne i legetøj og børneprodukter. Men nogle parfumestoffer skal dog deklareres på legetøj. Det gælder bare ikke dem alle.

Fuld deklarationspligt, som vi også kender det fra kosmetik og plejeprodukter, er en af de ting, som Stine Müller gerne ser bliver indført. Det vil give bedre mulighed for at styre uden om uønskede kemikalier end hvad tilfældet er i dag, så børn og unge i mindre grad udsættes for uønskede kemikalier.

"Vi har tidligere testet forskelligt legetøj som for eksempel fidgets, slim, bolde og dukker, og testene viser, at der er flere uønskede kemikalier i legetøjet, som vi meget gerne så skulle deklareres på produkterne. Derfor er det også godt, at der er stillet et borgerforslag om fuld deklarationspligt på legetøj, der vil betyde, at de voksne kan tage et oplyst valg på deres børns vegne", siger Stine Müller.

Husk på cocktaileffekten af dine produkter

Det er ofte ikke det enkelte stof i det enkelte produkt, som er et problem. Det er derimod den samlede udsættelse for en række uønskede kemikalier i hverdagen, som kan øge risikoen for negative effekter for sundhed og miljø.

For at minimere risikoen for parfumeallergi i familien, kan du vælge produkter uden parfume for eksempel ved så vidt muligt at vælge produkter med allergimærke. Vær opmærksom på at minimere dit barns kontakt med parfumeholdige produkter og er du i tvivl, om et produkt indeholder parfume, kan du lugte til det eller skrive til producenten bag.

Sådan bedømmer vi parfume

I Forbrugerrådet Tænk Kemi bedømmer vi produkter med kolberne A, B og C.

  • A-kolben er den bedste bedømmelse (uden en række uønskede stoffer)
  • B-kolben er en middel bedømmelse (Indeholder fx parfume eller miljøbelastende stoffer)
  • C-kolben er den laveste bedømmelse (Indeholder fx mistænkt hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende stoffer)

Produkter til børn med indhold af parfume får C-kolben i vores kemitest og i appen Kemiluppen.

Det er fordi, at børn er særligt udsatte i forhold til problematiske stoffer, og vi mener, at parfume som udgangspunkt ikke hører hjemme i legetøj og andre produkter til børn som fx babyolie og vådservietter.