Bleer og babyhud - det skal du vide om bleer og uønsket kemi Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Bleer kan indeholde uønsket kemi

En ble er i tæt kontakt med barnets hud og skal derfor ikke indeholde uønsket kemi. I bleer finder vi tjærestoffer, men ikke i kritiske mængder. Se mere her.

Tage Majland og Stine Müller · Foto: Getty Images · 27. april 2015
Baby i ble

Er du på udkig efter bleer uden uønsket kemi? I en tidligere test af 10 bleer var de fleste heldigvis uden lotion eller kræftfremkaldende tjærestoffer.

Tre ud af 10 bleer i testen indeholdt dog PAH'er – også kaldet tjærestoffer. Det er en gruppe af kemiske stoffer, hvor flere kan være kræftfremkaldende.

Bleen er konstant i kontakt med børns hud, og derfor er tilstedeværelsen af kemiske stoffer som PAH uønsket, selv om de kun findes i små mængder.

Disse bleer indeholdt små mængder PAH'er

Pampers Baby dry, Bambo Nature Maxi og MoltexNature No. 1 Ökowindeln indeholdt små spor af PAH’er. Stofferne findes typisk i produkterne på grund af en forurening under produktionen.

I Moltex-bleen var der dog tale om tjærestoffet naftalin, der er klassificeret som kræftfremkaldende af EU.

Lotion er tilsat flere bleer

Nogle bleer kan indeholde lotion eller planteekstrakter, der kan være udsætte din baby for unødige kemiske stoffer.

Eksempelvis indeholdt Pampers Active Fit indeholdt lotion i testen. Den er godt nok uden parfume, men med et "aloe barbardensis extract" – også kendt under navnet Aloe Vera. Indholdet af lotion er angivet på emballagen, hvilket er lovpligtigt. Men det er svært at se det på Pampers-pakken.

Moltex-bleen indeholder et "Tea Leaf extract".

Familier i en brugertest har i flere tilfælde bemærket, at begge Pampers-produkter lugter af par­fume, lotion eller lignende.

Pampers-producenten P&G bekræfter over for Forbrugerrådet Tænk, at bleen Active Fit indeholder en "mild baby lotion for at hindre fugtighed og reducere irritation", men at Pampers' bleer ikke er tilsat parfume.

Anprisninger på blepakker holder ikke vand

Blepakkernes anprisninger som ‘dermatologisk testet’ og ‘hudvenlig’ skal du ikke lægge for meget i, da der ikke gælder nogen særlige krav, når producenterne skriver sådanne udtryk.

Eksempelvis fremgår det ikke, hvordan produkterne faktisk er testet, og hvad resultatet af testen var. Bleer som eksempelvis Moltex Natur angiver at være miljøvenlige og naturlige.

Gå efter bleer med disse anprisninger

Gå efter bleer, hvor der direkte står "Uden lotion" eller "Uden parfume". Selv om de fleste bleer på det danske marked er uden både lotion og parfume, så gælder det ikke alle produkterne.

Lotion og parfume skal være deklareret på pakken, men det kan være svært at finde disse oplysninger. Bliver der direkte skrevet, at bleerne er "uden lotion" og "parfumefri", er du på den sikre side.

Vil du belaste miljø mindst muligt, gå efter Svanemærket

Miljømærkede bleer - såsom Svanemærket - er det bedste valg, hvis du vil have en ble, hvor der er taget mest muligt hensyn til miljøet under produktionen.

Du kan også gå efter bleer, der også har et FSC mærke. Mærket betyder, at den cellulose, der er i bleerne, stammer fra en træproduktion, hvor der er stillet krav om ansvarlig produktion.

For produkter med andre anprisninger om miljøvenlighed, er det svært at vide, hvori det miljøvenlige reelt ligger.

Miljø- og allergivenlige bleer er lettere at finde

Miljømærket Svanen og Astma-Allergi Danmarks Blå Krans er blevet langt mere udbredt på ble-produkter.

I 2010 var kun to ud af 12 testede bleer svanemærkede, mens syv ud af ni bleer i den seneste test havde mindst en af de to mærkninger.