Tandpasta: Har du styr på fluor, slibeeffekt og SLS?
Tandpasta skal rengøre uden at slide tænderne. Fluor er vigtigt for at forebygge huller, men uden at du indtager for meget. Læs om fluor, slibeeffekt og SLS.

Tandlægeforeningen anbefaler, at du børster tænder 2 gange om dagen. De anbefaler, at du bruger en tandpasta med fluorid – altså en fluortandpasta.
Forbrugerrådet Tænk har derfor testet fluortandpasta. Vi tester for at se hvor godt tandpastaerne rengør tænderne, hvor meget de kan slibe på emaljen og hvor meget fluorid og uønsket kemi der er i de forskellige tandpastaer.
Indholdet i din tandpasta har betydning
De fleste forventer at tandpasta giver rene tænder og en frisk mund, derfor tilsætter producenterne typisk for eksempel slibemiddel, skummemiddel og smag til tandpastaen. Slibemidlerne kan fjerne nogle af misfarvningerne på tænderne, og skummemiddel som SLS og aroma giver fornemmelsen af, at munden bliver ren og smager frisk.
Fluorid bliver tilsat, fordi det styrker tændernes emalje, og derfor forebygger huller i tænderne.
Husk at tandpasta ikke er beregnet til at blive slugt.
Ikke alle tandpastaer er lige gode
Vores test af tandpasta viser, at selvom der er regler for indholdet af fluorid i tandpasta, så indeholdt 2 tandpastaer lidt for meget fluorid.
Nogle tandpastaer slider også så meget på emaljen, at du ikke bør bruge dem, hvis du har følsomme tænder.
Læs mere herunder:
- Tandpasta kan slide for meget på tænderne
- Så meget fluor må der være i tandpasta
- Er fluor i tandpasta et problem?
- Sådan skal du bruge tandpasta
- Disse 2 tandpastaer indeholder for meget fluor
- SLS – hvad er det?
Tandpasta kan slide for meget på tænderne
Tandpastaen hjælper med at rengøre tænderne, men må ikke slide for meget på emaljen. Især ikke, hvis du har følsomme tænder og tandhalse.
På tandpasta emballagen kan du desværre ikke se om tandpastaen har lav, middel eller høj slibeeffekt. Det er vigtig information, så du kan finde den mest velegnede tandpasta til dine tænder.
Log ind eller bliv medlem
Få adgang til alle test på taenk.dk, det månedlige medlemsmagasin, juridisk rådgivning og meget mere.

Sådan spotter du mineralske olier i læbepomade
Læbepomader kan indeholde mineralske olier, som blandt andet kan ophobe sig i kroppens organer. Se, hvad du skal være opmærksom på.

Læbestifter: Ingen gode kemivalg i test
Ny test viser, at du kan ikke helt undgå problematiske stoffer, hvis du vil have farve på læberne. Men nogle læbestifter er dog bedre end andre.

Læbepomader: Flere gode valg i kemitest
Vil du undgå uønsket kemi på dine læber? Så er der heldigvis flere gode valg i kemitesten af 57 læbepomader. Se mere her.