Deodorant - sådan finder du en god
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan finder du gode deodoranter

Sved er naturligt, men lugten kan bekæmpes med deodoranter. Nogle deodoranter kan også hæmme svedproduktionen med op til 40 procent. Men effekten svinger.

Foto: Getty Images · 30. august 2023
kvinde tager deodorant på

Forbrugerrådet Tænk har tidligere testet deodoranter på 20 testpersoner. Testen viste, at der findes mange gode billige deodoranter.

Testen er ikke længere tilgængelig, fordi flere af de testede modeller ikke længere er på markedet. Med udgangspunkt i hvad vi undersøgte i testen, kan du herunder få svar på de mest stillede spørgsmål:

  • Hvorfor lugter kropssved?
  • Kan svedlugt hæmmes uden parfume?
  • Hvordan undgår jeg pletter fra deodoranter på tøjet?
  • Skal jeg vælge antiperspirant eller deodorant?

Hvorfor lugter kropssved?

Kroppen sveder for at regulere vores temperatur. Sveden produceres i svedkirtler i huden, som vi især har mange af under armene, i håndfladerne og under fødderne. Svedproduktion afhænger ikke kun af varme og fysisk aktivitet, den er også hormonelt og følelsesmæssigt betinget.

Kropssved i sig selv lugter ikke. Sved består primært af vand og salte, men den indeholder også organiske stoffer – fx proteiner – der nedbrydes af bakterier på huden, og den proces lugter.

Fugtig varme i armhulen giver bakterierne de bedste betingelser for vækst, og hår under armene giver bakterierne en større overflade at vokse på.

Kan svedlugt hæmmes uden parfume?

Svedlugt kan begrænses gennem deo ved at:

  • Hæmme svedproduktionen
  • Hæmme bakterievæksten
  • Opfange den dårlige lugt
  • Maskere den med parfume.

Lugtgenerne fra sved kan dæmpes både med og uden parfume.

I testen fra 2015 klarede flere parfumefri deodoranter at hæmme svedlugt, hvilket viser, at det ikke er nødvendigt at tilsætte parfume for at undgå at lugte af sved.

Hvordan undgår jeg pletter fra deodoranter på tøjet?

Deodoranter kan sætte pletter på tøjet, hvis du ikke er omhyggelig med at lade deodoranten tørre, før du tager tøj på. Og selv efter at have vasket tøjet, kan der være pletter fra deodoranterne på tøjet.

Vores test af deodoranter viste, at du overvejende kan gå efter deo, der lover ikke at plette tøjet. En del produkter havde problemer med pletter – især deodoranterne til mænd – men de deodoranter, der lovede ikke at plette tøjet, klarede sig bedre på dette punkt.

Skal jeg vælge antiperspirant eller deodorant?

Deodorant og antiperspirant er egentlig ikke det samme, selv om ordene typisk bruges i flæng. Deodoranter stopper lugtgener, mens antiperspiranter er tilsat en eller anden form for aluminium, der hæmmer svedproduktionen.

Alle 19 deodoranter i testen var antiperspiranter, der indeholdt aluminium. Effekten af antiperspiranterne på svedproduktion svingede meget mellem testpersonerne.

Stort set alle de testede antiperspiranter lykkedes dog med at reducere svedproduktionen med mellem 20-40 procent. Testen tyder derfor på, at antiperspiranter er effektive til svedreduktion.