Er vandrensere og filterkander nødvendig for rent drikkevand?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Vandrensere er ikke nødvendige

Flere forhandlere af vandrensere til forbrugere lover at fjerne en lang række stoffer fra drikkevandet. Vandrensere er i bedste fald unødvendige, og i værste fald kan de gå ud over kvaliteten af drikkevandet.

Stina Askholm Mellerup · Foto: Getty Images · 20. juni 2022
filterkander som vandrenser virker ikke

Skulle man tro en række forhandlere af vandrensere, er det danske drikkevand fyldt med stoffer, som du ikke ønsker at få ind i din krop.

Vores drikkevand er ikke skadeligt

På forhandlernes hjemmesider nævnes alt lige fra pesticider, klor, kalk, bly og kobber til endda narkotika. Forhandlerne lover til gengæld at rense dit drikkevand med løsninger som omvendt osmose, aktivt kul og filterkander.

Problemet er bare, ifølge flere eksperter, at disse stoffer enten ikke eksisterer i det danske drikkevand, ikke er skadelige for din sundhed, eller kun er til stede i en så lille grad, at de er under Danmarks skrappe grænseværdier.

”Det er rigtigt, at vi nogle gange hører historier om fx pesticider i grundvandsboringer. Men inden grundvandet kommer ud til forbrugerne som drikkevand i hanerne, bliver det renset hos vandværkerne. Og de skal leve op til drikkevandsbekendtgørelsen, der har meget lave og konservativt satte grænseværdier for fx pesticider og tungmetaller – og vi har ingen grund til at tro, at vandværkerne ikke lever op til det,” siger Hans-Jørgen Albrechtsen, der er professor og sektionsleder på Institut for Vand og Miljøteknologi på DTU Miljø, og fortsætter:

”Så nej, jeg kan ikke sige, at der ikke kan findes bittesmå mængder af fx nedbrydningsprodukter fra pesticider i dit drikkevand, men det betragtes som helt sikkert at drikke, så der er ingen grund til at være bekymret. Faktisk kan du i kommercielt producerede fødevarer som ikke-økologisk mælk og juice finde langt højere værdier af fx pesticider.”

Læs med, når vi ser på:

  • Krav til drikkevandkvaliteten
  • Markedsføring af vandrensere
  • Risici ved vandrensere
  • Problemer med hygiejne
Forhandlerne beskriver ting i det danske drikkevand, som ikke findes der, eller som ikke er skadelige. Christel Søgaard Kirkeby Projektleder, Test og Analyse, Forbrugerrådet Tænk

Skrappe krav til drikkevandskvaliteten

Hos Miljøstyrelsens vandforsyningsenhed bekræfter funktionsleder Hans Peter Birk Hansen, at vi i Danmark har en af Europas bedste drikkevandskvaliteter.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?