Danskerne handler især tøj, sko og elektronik på Temu
Det er især tøj, sko og elektriske produkter, der ender i kurven, når danskerne handler hos handelsplatforme som Temu, Shein og Wish.
For et år siden var Temu slet ikke at finde i top fem, når Epinion spurgte danskerne, hvilke netbutikker de havde handlet i. Nu er webshoppen, hvor du ifølge dem selv kan ”shoppe som en millionær”, nummer to – større end Matas og Boozt.
I en ny undersøgelse har Forbrugerrådet Tænk spurgt danskerne, hvilke produkter de har købt på forskellige handelsplatforme, herunder Temu, Shein og Wish.
Undersøgelsen viser, at det især er tøj, sko og elektriske produkter, som bliver klikket hjem. Især indkøbene af de elektriske produkter bekymrer Helen Amundsen, der er seniorrådgiver hos Forbrugerrådet Tænk:
”Vi anbefaler generelt forbrugerne at købe elektronik andre steder end hos de her handelsplatforme. Vi har nemlig set alt for mange eksempler på, at elektronik ikke lever op til sikkerhedskravene i EU,” siger hun.
Når varerne ikke lever op til sikkerhedskravene, betyder det blandt andet, at der er risiko for, at produkterne kan give stød, blive meget varme eller endda bryde i brand.
Tøj fra handelsplatformene er heller ikke uproblematisk – de kan nemlig indeholde kemikalierester. For eksempel viste en undersøgelse fra Greenpeace i Tyskland fra år 2022, at en tredjedel af tøj og sko indkøbt på Shein indeholdt et bekymrende niveau af uønsket kemi.
Undersøgelsen viser dog også, at de danske forbrugere ikke ukritisk lægger hvad som helst i kurven. Mere end 80 procent svarer, at de ikke ville købe kosmetik, plejeprodukter, sikkerhedsprodukter, legetøj og andre ting til børn. Og det stemmer helt overens med de øvrige kategorier, som Forbrugerrådet Tænk fraråder at købe på Temu og lignende handelsplatforme.
”Det er godt at se, at danskerne også har en god portion sund fornuft og holder sig tilbage fra at købe især sikkerhedsudstyr såsom røgalarmer og legetøj til børn, for her kan det altså have fatale konsekvenser, hvis reglerne ikke er overholdt,” siger Helen Amundsen.
Undersøgelse: PFAS fundet i engangsservice fra Temu
De fleste paptallerkener, -skåle, -krus og papirsugerør fra Temu indeholder for høje mængder PFAS, viser vores nye undersøgelse.
Undersøgelse: 30 ud af 38 varer fra Temu fejler
Det er ikke kun legetøj og babyudstyr fra Temu, der kan være farlige. Også plejeprodukter, elektronik og rengøringsmidler kan udgøre sikkerhedsrisici – ikke mindst, hvis de bruges af børn, viser vores undersøgelse.
Usikre produkter er ikke forbrugernes ansvar
Mange af de produkter fra Temu, vi har undersøgt, har problemer med enten sikkerhed, indhold eller mærkning. Det er ikke godt nok. Som forbrugere skal vi kunne stole på, at de produkter, som vi køber, er sikre at bruge.