Sådan vælger du den rigtige klapvogn
Hvilken klapvogn er bedst til dig og dit barn? Udvalget af klapvogne er stort, og det er svært at overskue mulighederne. Få hjælp til det rigtige valg her.
Der findes både små og store klapvogne, og de kan have diverse justeringsmuligheder og giver forskellig komfort for barnet. Uanset om du er på jagt efter en paraplyklapvogn, du kan have med i fx et fly, eller om du leder efter en god løbevogn, så får du her gode råd til at finde vognen, der dækker jeres behov.
Overvej blandt andet:
- Hvem skal sidde i klapvognen – og hvor længe?
- Hvor skal klapvognen køre?
- Skal klapvognen bruges til løbevogn?
- Skal barnet kunne sove i klapvognen?
- Skal barnet kunne sidde begge veje?
- Skal klapvognen også bruges som barnevogn?
- Skal vognen med på rejse, og kan den være i bilens bagagerum?
- Hvor meget skygge giver kalechen?
Vi har testet klapvogne og løbevogne. Få hjælp til hvad du skal se efter, og om du skal vælge løbevogn eller klapvogn.
Det skal du se efter, når du vælger klapvogn?
Det er ikke ligegyldigt, hvem der skal sidde i klapvognen, det viser vores test. Klapvognssæderne kan nemlig have flere forskellige ergonomiske problemer.
Producenterne angiver typisk at klapvognen kan bruges til børn fra 6 måneder til 3 -4 år, men når tester på størrelse og ergonomi, så er klapvognene ikke nødvendigvis velegnede til alle aldre.
Klapvognssæderne kan give problemer med ergonomien for enten de mindste eller de største børn. Dermed kan den optimale anvendelsesperiode af klapvognen blive betydeligt afkortet, så kig efter dette:
Er sædet smalt?
Sæderne er på nogle modeller ret smalle for de større børn.
Hvor højt er ryglænet?
Ryglænet skal helst gå over barnets hoved for at give den bedste støtte. Nogle klapvogne har relativ korte ryglæn, hvilket begrænser komforten for de største.
Hvor dybt er sædet?
Dybe sæder betyder, at de mindste børn ikke kan sidde ordentligt i dem. Sidder børnene dybt i sædet, kan de ikke bøje benene. Sidder de fremme i sædet, får deres ryg ikke tilstrækkelig støtte.
Kan fodstøtten indstilles?
Fodstøtter skal helst kunne vokse med børnene. Men de fleste vogne har faste fodstøtter og relativ korte ben-støtter, hvor korte ben dingler, mens længere ben stikker ud over fodstøtten og heller ikke understøttes.
Er klapvognsselen let at bruge og justere?
Mange klapvognene har 5-punktsseler, der generelt er sikre. Ihvertfald hvis de er justeret rigtigt til barnet. Derfor er det godt, hvis selen er let at justere i størelse, så man let kan gøre det i takt med at barnet vokser, så selen hele tiden virker effektivt.
De skal helst også være lette at åbne og lukke, da det er noget man som forældre typisk gør mange gange gange dagligt.
Derfor er selen er en af de ting, der er gode at huske at være opmærksom på og prøve på klapvognen inden køb.
Hvor skal klapvognen køre?
Mange klapvogne er relativt lette og behagelige at køre. Vognene på markedet i dag har ofte drejelige forhjul, hvilket gør dem relativt lette at komme omkring med i byen.
De mindre og mere kompakte paraplyklapvogne, har ofte små hjul, så de er nemme at pakke sammen og tage med i bil, fly og tog. Men ture i terræn på mere ujævne stier og veje kan udfordre køreegenskaberne. Her kan god affjedring og større hjul være godt at kigge efter.
Har du brug for en løbevogn eller klapvogn?
Løbevogne – også kaldet baby-joggere – kan med deres store hjul og lavere tyngdepunkt sikre en stabil vogn selv i lidt højere fart. Så den er, som navnet antyder, god til løbeturen, hvor barnet kan være med og undervejs få en lur eller opleve turen.
Men løbevogne kan også fungere som klapvogne. Nogle producenter tilbyder mindre hjul og barnevognskasser, så ligheden med en mere traditionel klapvogn bliver endnu større.
Løbevogne er dog typisk større end klapvogne – både at komme rundt med, og hvis den skal klappes sammen og med i bilen.
Overvej at købe en løbevogn, hvis det primære behov er en vogn, der skal bruges til at gå eller løbe på steder med god plads. Løbevognen er mindre velegnet, hvis den ofte skal med i indkøbscenteret eller andre steder med trængsel og dårlig plads.
Skal barnet sove i klapvognen?
Børn har typisk først rygmuskler til at sidde oprejst i længere tid, når de er omkring 8 måneder. Indtil da bør de primært ligge enten i en barnevogn eller i et fladt klapvognssæde.
Et fladt klapvognssæde er også bedst, når de lidt større børn sover i klapvognen. Så kan de komme ordentlig ned at ligge. Derfor er det vigtigt, at ryglænet i klapvognssædet kan lægges helt tilbage, så liggefladen bliver så plan som muligt.
De lidt større klapvogne giver typisk gode sovepladser, og fodstøtten kan også komme op i højde med sædet.
Klapvogne, hvor sædet kun kan tiltes, uden at sædet bliver fladt, er til gengæld ikke velegnet som soveplads. Klapvogne, hvor ryglænet kan lægges ned, men kun til for eksempel 145 grader, er heller ikke er optimalt.
Hold altid øje med dit barn, når det sover i klapvognen.
Skal barnet kunne vende begge veje i klapvognen?
Sædet og/eller håndtaget kan vendes på flere af de lidt større modeller, så I alt efter barnets alder, humør og turens varighed kan vende mod eller væk fra hinanden.
Justerbart styr er en mulighed på nogle, særligt de lidt større klapvogne, så både far og mor kan gå behageligt med vognen.
Skal klapvognen også bruges som barnevogn?
Klapvogne kan have sæder, som kan bruges til de mindste børn under 1/2 år. Rygstøtten skal i så fald kunne komme helt ned at ligge, og så skal man som regel supplere med for eksempel
- En barnevognskasse, der kan monteres på vognen i stedet for klapvognssædet
- En lift, der kan stilles i sædet.
Vognen kan med dette udstyr fint bruges til de helt små i stedet for en klassisk barnevogn.
Barnevognsløsningen kan dog typisk kun bruges, indtil barnet er 1/2 år gammel. Kassen bliver for kort, og junior må i stedet sove middagslur i klapvognssædet.
Barnevognskasse medfølger til nogle klapvogne, mens det skal tilkøbes særskilt for andre. Nogle klapvogne tilbyder ikke denne løsning.
Skal vognen med på rejse, og kan den være i bilens bagagerum?
Der er stor forskel på, hvor meget de forskellige vogne fylder og vejer, når de er klappet sammen.
Der er også forskel på hvor let vognene kan klappes sammen og foldes ud. Nogen vogne kan foldes med en hånd, hvilke kan være praktisk, hvis du samtidig har barnet på armen. LIgesom mange af de andre funktioner er det en god ide at afprøve dette i butikken før køb, hvis du regner med ofte at have brug for at folde vognen sammen.
Skal vognen med på rejse, er det rart at det er en relativ lille og handy vogn. Prøv det af før købet.
Hvor meget skygge giver kalechen?
Alle klapvognene har kalecher, men der er forskel på hvor meget de dækker.
En kaleche, der kan trækkes langt ned, er at foretrække for at sikre barnet mest mulig skygge.
Netvinduer eller “flapper”, der kan åbnes, kan være med til at forhindre overophedning af børnene på de varmeste dage og kan samtidig være med til at give forældrene bedre mulighed for at se ind til barnet og for barnet til at se ud.
Disse klapvogne indeholder PFAS
Næsten halvdelen af klapvogne i vores test indeholder de problematiske stoffer PFAS. Se dem her.
Babyudstyr: Spørg om disse uønskede kemikalier i butikken
Klapvogne, autostole og andet babyudstyr har ikke en ingrediensliste. Derfor skal du selv spørge i butikken. Se, hvilke uønskede stoffer du bør spørge om.
Disse klapvogne er bedst i test
En klapvogn skal være let, kunne pakkes sammen samt være komfortable for barnet at sidde og ligge i. Se hvilke der er bedst i test.