7 ting du skal tjekke før du køber kombi-, barne- eller klapvogn
Hvordan finder du den rigtige klapvogn, kombivogn eller barnevogn? Der er mange overvejelser. Få overblik over, hvad du skal vide inden køb.
Det er en stor beslutning, om du vil købe en barnevogn, klapvogn eller kombivogn. Dels koster en vogn mange penge, dels skal dit barn sikkert opholde sig mange timer i den og endelig er du som kommende forældre sikkert opsat på kun at træffe de allerbedste valg for dit barn.
Derfor er det vigtigt, at du gør dig nogle grundige overvejelser inden køb.
I Forbrugerrådet tester vi løbende barnevogne, klapvogne og kombivogne, der også kaldes en duovogn. Her får du de væsentligste ting, du skal overveje inden køb, og som vi bl.a. ser på i vores test, udover sikkerhed, holdbarhed og om vognene indeholder problematiske kemikalier.
1. Barnevognskasse: Tjek liggemålet
Liggemålet i barnevognskasser er vigtigt, hvis du gerne vil have, at dit barn skal kunne ligge og sove i vognen, når det er over 1 år gammel.
Barnevogne har de største liggemål, men der kan være forskel.
Kombivogne og deres barnevognskasse er generelt mindre i forhold til klassiske barnevogne. Men også her er der variation.
Vores test viser, at barnet typisk vokser ud af kombivognens kasse ved 6-8 måneders alderen. I nogen vogne sker det dog allerede i 4 måneders alderen.
Vil du gerne have, at dit barn skal kunne bruge barnevognskassen længst mulig tid, så vælg en klassisk barnevogn. Sværger du til en kombivogn, så vær opmærksom på liggemålet og vælg en af dem med det længste. I vores test kan du se de reelle liggemål
2. Klapvogn: Kan dit barn sove i den?
Klapvogne kommer i mange varianter. Klapvognen er typisk nemmere at komme rundt med og pakke sammen i bilen. Du kan købe en klassisk klapvogn eller en klapvognsindsats til en kombivogn.
En vigtig detalje at se på, før du vælger klapvogn, er om dit barn kan sove i klapvognen, hvis I er på tur.
I nogen klapvogne kan sædet kun tiltes uden at vinklen mellem sæde og ryg ændres. Det betyder, at barnet ikke får et fladt underlag at ligge på. Det gør klapvognen dårlig at sove i.
Andre klapvogne kan give en lang, flad og mere rummelig soveplads til barnet, hvor også fodstøtten kan slåes helt op. Det gør det bedre og mere behageligt selv for de større børn at sove i vognen.
Klapvognsdelen til kombivogne varierer også med hensyn til hvor langt og fladt et liggeunderlag, de kan give børnene. Flere kombivogne har relativ små klapvognssæder. Vær opmærksom på dette i klapvognsdelen, hvis du køber en kombivogn.
Vær også opmærksom på om klapvognssædet er velegnet til de mindre børn, da barnet ret tidligt og nogen gange inden det er klar til at sidde op kan risikere at måtte flytte ud af barnevognskassen på grund af pladsmangel og over i klapvognssædet.
3. Vægt: Husk at barn og bagage også vejer
Vognen må ikke være for tung, hvis den ofte skal med i bus og tog eller op og ned ad trapper.
Når du prøver den i butikken, så husk, at vægten fra et barn plus eventuel bagage kommer til.
Den skal også være nem at klappe sammen, og passe til bagagerummet, hvis den skal med i bilen.
Husk også at prøve dette inden køb.
4. Kurv eller net: Hvad skal du vælge?
Alle vogne, også klapvogne, bør kun have en varekurv under vognen
Du kan godt bruge et net, men typisk kun til småindkøb, der ikke vejer for meget.
Vognen bliver ustabil, hvis alt, du skal have med på en tur, hænger foran eller bag på barnevognen eller klapvognen.
5. Design: Tjek for dårlige og gode løsninger
Tjek, at der ikke er løse trykknapper eller løs polstring på sikkerhedsbøjlen, som barnet kan putte i munden. Dels kan det være farligt, dels kan delene indeholde uønsket kemi.
Forbrugerrådet Tænk tester for uønsket kemi i barne-, klap og kombivogne. Vores test viser, at nogen vogne indeholder problematisk kemi, som barnet kan komme i kontakt med. Brug vores test til at finde vogne uden.
Nogle vogne har et net i kalechen, som du kan åbne, og som giver bedre luftgennemstrømning. Det kan hjælpe med til at gøre barne-, klap eller kombivognen køligere på varme dage.
6. Håndtag: Skal være muligt at justere
Hvis der er stor højdeforskel på forældrene, bør håndtaget være justerbart.
Tjek også at de justerbare højder rent faktisk passer til begge forældre og hvis I er relativ høje, at der også er plads til jeres skridt. Der er forskel på hvor meget de forskellige vogne kan justeres og hvor meget benplads, der er for de voksne, der skubber. Tjek fleksibiliteten, som varierer fra mærke til mærke.
7. Vendbart styr eller sæde: Hvad skal du vælge?
Vil du kunne ændre barnets blikretning, skal vognen enten have vendbart styr eller vendbart sæde.
Nogle løsninger kræver dog, at hele kassen løftes af og drejes. Vurder, hvad der passer bedst til jer.
Disse klapvogne indeholder PFAS
Næsten halvdelen af klapvogne i vores test indeholder de problematiske stoffer PFAS. Se dem her.
Babyudstyr: Spørg om disse uønskede kemikalier i butikken
Klapvogne, autostole og andet babyudstyr har ikke en ingrediensliste. Derfor skal du selv spørge i butikken. Se, hvilke uønskede stoffer du bør spørge om.
Sådan vælger du den rigtige klapvogn
Hvilken klapvogn er bedst til dig og dit barn? Udvalget af klapvogne er stort, og det er svært at overskue mulighederne. Få hjælp til det rigtige valg her.