Babymad på tube - er det en god ide? Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Babymad på tube er problematisk

Ernæringsekspert råder til at betragte babysmoothierne som en snack og kun bruge produkterne sjældent.

Lars Nøhr Andreasen · Foto: Thomas Dahl og Ditte Ingemann · 8. marts 2022
Babymad og babymos på tube er problematisk

Kirsten Mikkelsen Ravnbøl stødte første gang på babysmoothierne i USA i 2012. Da hun to år senere igen besøgte landet, havde de farvestrålende tuber næsten udkonkurreret glas med babymad. Hun er som ernæringsekspert ikke særlig begejstret for, at den udvikling nu også har fundet sted i Danmark.

Forbrugerrådet Tænk har undersøgt deklarationen på 109 forskellige babymos på tube. I vores babymos test ser vi blandt andet på næringsindholdet og mængden af sukker og frugt. 

Tubemaden skubber den gode mad ud

Hun fortæller, at hun godt forstår, at tubemaden er vundet frem, for det er utrolig nemt lige at have et par stykker liggende i tasken og give dem til barnet, når det virker lidt uroligt. Men hun ser det ikke som en positiv udvikling.

”Den her type babymad på tube bringer ikke noget nyt og godt med sig. De udfylder ikke noget ernæringsmæssigt hul. De repræsenterer en snackkultur, hvor vi som voksne selv er blevet vant til altid at kunne få noget at spise eller noget at drikke, når vi er ude at gå. Men smoothies skubber reel, god mad ud. Især hvis forældre bruger det her som erstatning for reelle måltider, og for babyer er alle måltider vigtige,” siger Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.

Babymad på tube stimulerer ikke

Der er ifølge ernæringseksperten mange grunde til at begrænse brugen af babysmoothies. Selv hvis man gik ud fra, at tubemaden ernæringsmæssigt var god, er Kirsten Mikkelsen Ravnbøl kritisk over for tubemaden. Det handler bl.a. om, at børn skal lære at tygge og bruge tænder, mund og tunge. At sutte på en tube minder meget om at sutte på morens bryst eller på en flaske, hvilket er trygt og nemt for barnet, men det fordrer ikke, at barnet lærer at spise rigtig mad.

”Derudover er tubemaden også designet til, at man hverken som forælder eller barn skal se eller lugte til maden, og tuben giver ikke noget fællesskab om mad. Babyen sidder og spiser alene. Man deler ikke måltidet. Børnene får ikke stimuleret deres sanser – de ser ikke maden, og de dufter den ikke. Meget læring går derfor tabt, ” siger Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.

Babymosen har ofte alt for lidt næring

Hendes oplevelse fra at tale med mange forældre er, at forældrene stoler på, at producenterne laver nogle produkter, der er gode for deres børn, og at de stoler på, at vi i Danmark har regler, der sikrer, at produkter til babyer er i orden.

”Men det skal man være meget forsigtig med at gøre. Jeg vil opfordre forældre til at kigge på ingredienslisten og næringsdeklarationen på al den færdige mad, som de giver deres børn. Jeg oplever, at mange forældre bliver overraskede, når vi sammen kigger på, hvor lidt næring der er i nogle af de færdige produkter,” siger Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.

Ernæringsekspertens råd til at bruge babysmoothies

Kirsten Mikkelsen Ravnbøl giver dig her 4 gode råd, til når du vælger babymad og -smoothies i klemposer

  • Betragt smoothies som slik eller snack. Smoothies lavet på frugt og grønt, hvor frugten er den primære ingrediens, har et for højt sukkerindhold og skal betragtes som slik eller snacks, når de gives alene.
  • Giv ikke klemposer alene som et måltid, heller ikke som mellemmåltid, medmindre energiindholdet ligger omkring 400 kJ pr. 100 gram, da der ellers ikke er næring nok til, at dit barn kan vokse. Vær opmærksom på, at det høje kilojouleindhold ikke stammer fra frugtpure og juice.
  • Pas på tænderne og begræns suttetiden. Vær opmærksom på, at mange babysmoothies mest indeholder frugtpure; begræns suttetiden, og pas på dit barns tænder – også selvom tænderne ikke er synlige endnu.
  • Hjælp dit barn med at se, dufte og røre maden. Vær opmærksom på, at dit spædbarn også skal lære at spise mad, som skal tygges. Hjælp også dit barn med at spise med ske, dufte til mad, se mad og røre mad.
Kirsten Mikkelsen Ravnbøl er ekspert i vores artikel om babymos

Om eksperten

Ernæringsekspert Kirsten Mikkelsen Ravnbøl er ernærings- og husholdningsøkonom med speciale i human ernæring fra Suhrs Højskole i København.

Hun har udgivet flere bøger om mad til spædbørn og småbørn.