Babymad på tube - er det en god ide?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Babymad i glas og tube er ok i ny og næ

Men sørg for at supplere med noget andet, da energiindholdet ofte ikke er højt nok og konsistensen i mange tilfælde også er for fin.

Morten Steiniche · Foto: Thomas Dahl og Ditte Ingemann · 25. august 2023
Babymad og babymos på tube er problematisk

Babymos i glas og på tube er udbredt, og der er masser af produkter at vælge imellem på hylderne i supermarkederne.

Ifølge ernæringsekspert Kirsten Mikkelsen Ravnbøl – som bl.a. har udgivet flere bøger om mad til spædbørn og småbørn – er bl.a. tubemaden vundet frem, fordi det er utrolig nemt lige at have et par stykker liggende i tasken og give dem til barnet, når det virker sultent. Også babymos i glas er praktisk, fordi det er nemt og hurtigt.

”Det er noget, som kan bruges i en snæver vending og som en nødløsning, hvis man fx er på farten og ikke lige har andet, men det er ikke noget, som bør udgøre et helt måltid i sig selv, og man bør altid supplere med mere mad, for eksempel hjemmelavet grød, til den købte frugtmos,” siger ernæringseksperten.

Forbrugerrådet Tænk har undersøgt deklarationen på 55 forskellige babymos i glas. Tidligere har vi ligeledes undersøgt deklarationen på 109 forskellige babymos i tube, eller babysmoothies, som de også kaldes.

Tube og glas må ikke erstatte reel mad

Problemet kan dog være, hvis babymos på glas eller tube eller klempose erstatter reel, god mad, siger Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.

”Især hvis forældre bruger det her som erstatning for reelle måltider,” siger hun.

Der er flere grunde til at begrænse brugen af babymos i glas og tube. Babymos i glas og tube har ofte alt for lidt energi, som vores deklarationstests viser, hvilket kan påvirke barnets vækst negativt. Samtidig indeholder mange babymos i glas og tube meget vand i stedet for mad, hvilket medfører, at mængden af vitaminer og mineraler også bliver lav. Vandet påvirker desuden madens smag og konsistens. Og i frugtdominerede produkter er sukkerindholdet alt for højt, påpeger Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.

Endelig opfordrer klemposerne barnet til at sutte maden i sig, netop som barnet har behov for at blive støttet i at lære at spise og drikke selv.

”Babyer skal lære at bruge deres sanser, mund og tunge, og derfor skal barnet have både skemad og blød fingermad, der stimulerer læberne og munden, så de kan lære at gumle og tygge maden, og det gør babymad i tube sjældent, fordi indholdet er for flydende og findelt,” siger Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.

Suppler med noget andet

Der er dog ingen grund til at have dårlig samvittighed, hvis du en gang imellem giver din baby babymos i glas eller tube.

Hvis du giver barnet babymos fra glas eller tube, kan du med fordel supplere med noget af den mad, du selv spiser, anbefaler Kirsten Mikkelsen Ravnbøl.

Fra seks måneder kan barnet nemlig spise meget af det samme som os. Du kan hos Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen læse, hvad du må og ikke må give dit barn at spise.

Ernæringsekspertens råd til babymos i glas og tube

Kirsten Mikkelsen Ravnbøl giver dig her 4 gode råd, når du vælger babymad i tube og glas

  • Betragt smoothies, pure og mos som slik, hvis de er lavet på frugt og grønt og/eller korn, hvor frugten er den primære ingrediens. De har nemlig et for højt sukkerindhold. Det gælder både dem i glas og klemposer eller tuber. Giv altid disse sammen med andet almindelig mad.
  • Giv ikke babymos i tube og glas alene som et måltid, heller ikke som mellemmåltid, medmindre energiindholdet ligger omkring 400 kJ pr. 100 gram, da der ellers ikke er næring nok til, at dit barn kan vokse. Vær opmærksom på, at det høje kilojouleindhold ikke stammer fra sukkerarter, dvs. frugtpure og juice.
  • Pas på tænderne, og begræns suttetiden. Vær opmærksom på, at mange babysmoothies i tube eller klempose mest indeholder frugtpure, så pas på dit barns tænder – også selvom tænderne ikke er synlige endnu.
  • Hjælp dit barn med at se, dufte og røre maden. Vær opmærksom på, at din baby også skal lære at spise mad, som skal gumles og tygges. Hjælp også dit barn med at spise med ske, dufte til mad, se mad og røre mad.
Kirsten Mikkelsen Ravnbøl er ekspert i vores artikel om babymos

Om eksperten

Ernæringsekspert Kirsten Mikkelsen Ravnbøl er ernærings- og husholdningsøkonom med speciale i human ernæring fra Suhrs Højskole i København (nu Ernæring og Sundhed - Københavns Professionshøjskole)

Hun har udgivet flere bøger om mad til spædbørn og småbørn.