Må Meta bruge dine data til at træne deres kunstige intelligens?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Må Meta bruge dine data til at træne deres kunstige intelligens?

Hvis du ikke ønsker, at dine Facebook-opslag og billeder skal bruges til at træne Metas AI-modeller med, så kan du gøre indsigelse. Få hjælp her.

Lindi Winkel og Ida Nynne Daarbak Reislev, jurist i Forbrugerrådet Tænk · Foto: Getty Images · 28. maj 2024
Skærmbillede fra Meta

Opdatering den 17. juni 2024

Metas plan om at bruge brugernes opslag, billeder og videoer til at træne deres AI-modeller på, er blevet standset. Metas plan var at påbegynde dataindsamling den 26. juni 2024 fra alle, der ikke har gjort indsigelse. I Forbrugerrådet Tænk har vi både rettet henvendelse til Meta og bedt Datatilsynet om at gå ind i sagen og bruge deres tilsynsbeføjelser til at stoppe udrulningen. En lang række andre forbrugerorganisationer har også klaget til deres nationale tilsyn, og det er nu mundet ud, i at det irske datatilsyn har standset udrulningen. I Forbrugerrådet Tænk mener vi ikke, at dataindsamlingen ville ske på lovligt grundlag, og vi er derfor glade for, at se at den irske tilsynsmyndighed tager disse vigtige skridt og undersøger sagen nærmere. Forbrugerne har krav på, at deres data ikke bliver misbrugt i AI-kapløbet, og vi mener, at det er særdeles vigtigt, at vi får klarhed over retstilstanden på dette tidlige tidspunkt. 

Mange brugere af Facebook får i disse dage en besked fra Meta, som ejer det sociale medie: 

”Vi er ved at planlægge nye AI-funktioner til dig. Læs mere om, hvordan vi bruger dine oplysninger.”

Klikker du dig videre, kan du læse, at Meta er ved at gøre klar til at udvide deres ”AI-oplevelser hos Meta i din region.” Og at de fra den 26. juni 2024 – hvis du ikke gør noget – begynder at bruge dine data, dvs. dine billed- og tekstopslag og andre informationer, du har på din profil hos Meta, til at træne deres kunstige intelligens.

Medmindre du gør indsigelse. Det har du nemlig ifølge databeskyttelsesforordningen (GDPR) ret til. 

 

Vil du ikke have, at Meta bruger dine oplysninger?

Ifølge den bestemmelse i databeskyttelsesforordningen, som Meta henholder ændringerne til, skal du skal have mulighed for at gøre indsigelse mod at dine data bruges, når Meta udvikler og træner deres udgave af kunstig intelligens: 

  • Vælger du at gøre indsigelse mod at de anvender den data, der ligger på din profil, og som du har delt fra din profil, vil Meta tage konkret stilling til den enkelte indsigelse, skriver de. Falder afgørelsen ikke ud til din fordel, kan du klage til Datatilsynet.
  • Hvis du ikke gør indsigelse, vil dine opslag og billeder på Facebook blive fodret til Metas udgave af en AI-assistent for at træne den kunstige intelligens. 
Skærmbillede fra Meta

Fotokredit: Meta

Sådan ser den formular, du skal udfylde, ud.

Forbrugerrådet Tænk er i øjeblikket i kontakt med Meta for at få afklaret, hvordan du eventuelt kan forholde dig, hvis deres afgørelse ikke falder ud til din fordel. Vi undersøger også, om retsgrundlaget Meta henholder sig til, er det rigtige.

Indtil da har vi lavet en standardtekst, som beskriver dine legitime interesser i, at Meta ikke gør brug af dine data, når de træner deres AI-modeller. Er du medlem af Forbrugerrådet Tænk, kan du kopiere teksten herunder og indsætte i fritekstfeltet, når du klikker dig igennem indsigelsesprocessen på Facebook. 

Vær opmærksom på, at hvis andre har delt data om dig på deres profiler – det kan være billeder af dig eller en omtale af dig – så vil det stadig indgå i Metas datasæt med mindre den, der har delt data om dig, også gør indsigelse.

Tekst, du kan bruge, hvis du vil gøre indsigelse mod Metas brug af dine oplysninger

***

Kære Meta,

Jeg gør hermed indsigelse mod, at mine oplysninger benyttes til at træne jeres AI-modeller, da jeg ikke ønsker, at mine opslag, billeder, videoer mv., benyttes til andre formål end det oprindelige tiltænkte.

Hvad skal du skrive til Meta? 

Få vores bud på en tekst, du kan bruge, hvis du vil gøre indsigelse mod Metas brug af dine oplysninger til at træne deres kunstige intelligens.

Er du allerede medlem, så log ind for at se teksten. Er du endnu ikke medlem? Få adgang til denne artikel og hele tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?