Skærm kan skade din søvn | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

E-bøger: Skærmen kan skade din nattesøvn

E-bøger er populære som aldrig før. Men læser du dem på tablet eller mobil inden sengetid, kan det skade din døgnrytme og din søvnkvalitet. Bliv klogere på, hvordan du kan undgå det, her.

Christoffer Mygind Juul Foto: Getty Images · 22. marts 2021
Kvinde læser E-bog på sin tablet men skærmen kan skade hendes søvn. t

Med elektroniske bøgers voksende popularitet tyer flere og flere til skærmen for deres daglige dosis litteratur frem for den gode, gamle bog i papir. Men tager du din skærm med i sengen for at læse, eller læser du for længe på skærmen efter solnedgang, kan det have stor indvirken på dit indre ur og din døgnrytme. Netop det har forsker og lektor i neurovidenskab ved Københavns Universitet Birgitte Rahbek Kornum forsket i.

"Hjernen holder styr på døgnets rytme med lys. Får vi ikke lys-input, finder hjernen sin egen rytme. Så for at undgå forskubbelser går blåt og tyrkis lys ind og regulerer med et signal til hjernens ur, der så synkroniserer med lyset," forklarer hun.

Det kræver blåt lys for hjernen for at kunne vurdere, om det er dag eller nat. I løbet af dagen får hjernen masser af det blå fra solen, hvis farvespektrum rummer alle farver. Men når solen går ned, får det bløde, orange lys hjernen til at forberede kroppen på søvn ved at udskille stoffet melatonin. Derfor kan det blå lys fra din tablets eller mobils skærm have stor betydning for din søvn, da produktionen af melatonin mindskes ved for meget eksponering.

"Studier, der har sammenlignet tablets med bøger, viser, at det kan skubbe søvnen med 20-30 minutter, hvis du læser på tablet eller telefon inden sengetid, mens din søvn­kvalitet kan forringes af lyset, da du kan have sværere ved at falde i søvn," forklarer Birgitte Rahbek Kornum.

Skift til farvefiltre, eller brug e-bogslæser

Er du for stor tilhænger af e-bøger uden ønsket om at skifte tilbage til traditionelle bøger, er der forskellige måder, hvorpå du kan sikre dig, at det ikke går ud over din søvn eller din søvns kvalitet, hvis du læser mest om aftenen.

En af dem er ved at bruge en såkaldt e-bogslæser i stedet – særlig kendt er Amazons Kindle, men der er mange e-bogslæsere på markedet.

"En Kindle bruger noget andet lys end en klassisk tablet, da den er lavet til kun at blive læst på. Måler man lyset fra en tablet, er der mange lys- og farveintensiteter, mens en Kindle ingen farver har," fortæller Birgitte Rahbek Kornum.

Har du ikke i sinde at investere i en e-bogslæser, er det på de fleste tablets og smartphones muligt at indstille skærmen til natindstilling, hvor det blå lys filtreres fra.

Selv om det ikke fjerner det blå lys helt, forbedrer det effekten og intensiteten. Men står det til Birgitte Rahbek Kornum, er der en ting, der virker bedst for en sund søvn:

"Overvej helt at lade være med at læse bøger på skærmen efter solnedgang. Hør det i stedet på lyd, eller skift til en rigtig bog. På den måde får du den bedste søvn."