Skal du vælge krukkejord uden spagnum?
Produktion af spagnum belaster både miljøet og klimaet, og derfor er det oplagt at kigge efter alternativer – og de findes også, men det er ofte dyrere end jord med spagnum.

Havecentre og planteskoler bugner med mange forskellige slags jord til både haven og krukkerne. De fleste af disse jordprodukter er baseret på spagnum, som er et naturmateriale udvundet fra højmoser.
Spagnum er et begrænset naturmateriale
Spagnum er meget velegnet som grundlag for plantejord, for selv når jorden er våd, sikrer den porøse og luftige spagnum, at rødderne får ilt. Spagnum har en lav pH-værdi, hvilket er praktisk, fordi det er nemmere at hæve pH-værdien, end det er at sænke den, og så indeholder spagnum fra naturen meget lidt næring. Det gør det nemmere at tilsætte netop den næring og gødning, man ønsker.
Desværre er spagnum et begrænset naturmateriale, som udvindes fra højmoser ligesom tørv. For at udvinde spagnum, er det nødvendigt at ødelægge og dræne moserne, så tørven tørrer ud og bliver til spagnum. Denne proces frigiver en stor del af den CO2, som var bundet i det døde plantemateriale. På den måde skader produktionen af spagnum miljøet samtidig med, at den belaster klimaet.
Dyrere alternativer
Spagnum er dog langt fra den eneste måde at lave en god jord, som er velegnet til at dyrke planter i. En god kompostjord har mange af de samme egenskaber som jord baseret på spagnum. Hvis man ikke har mulighed for selv at kompostere sin jord, kan man også købe spagnumfrie alternativer.
De fleste byggecentre og planteskoler har et spagnumfrit alternativ, men det kan være svært at finde blandt de mange forskellige jordprodukter, som indeholder spagnum, så det kan være en god ide at spørge efter det.
Det bedste alternativ til spagnum
Hortonom Bente Mortensen påpeger, at det bedste alternativ til spagnum er at bruge kompost, hvori der er blandet materiale som blade, nåle og knækkede smågrene, der gør komposten mere luftig.
”Og hvis man vil lave en så bæredygtig krukkejord som muligt, tilsætter man ikke sand eller perlite, som begge er mineralske ressourcer, der ikke bliver fornyet,” siger Bente Mortensen.

Problemer med afregning af el og gas: "Der blev jeg sur, for det var ikke det, vi havde aftalt"
Anna Bülow Klareskov oplevede, at hendes elselskab løb fra aftalen, da hun skulle skifte til timebaseret el.

Hvad gør du med produkter, der indeholder PFAS?
Når du hører om PFAS’ skadelige effekter, kan det være fristende at smide dine nonstick-pander, skaljakker, vinterstøvler og cremer ud. Men er det den rigtige vej frem? Få hjælp her.

Synes du, at din elregning er svær at forstå?
Så er det måske ikke så mærkeligt. Elpriser og elaftaler har forbrugernes interesse som aldrig før, men det kan være svært at gennemskue, hvad du betaler for, når elregningen lander i postkassen. Det kan gøres mere forståeligt, mener Forbrugerrådet Tænk.