Skal du vælge krukkejord uden spagnum?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Skal du vælge krukkejord uden spagnum?

Produktion af spagnum belaster både miljøet og klimaet, og derfor er det oplagt at kigge efter alternativer – og de findes også, men det er ofte dyrere end jord med spagnum.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 8. juni 2022
Kvinde vander krukke med plante i jord med spagnum

Havecentre og planteskoler bugner med mange forskellige slags jord til både haven og krukkerne. De fleste af disse jordprodukter er baseret  på spagnum, som er et naturmateriale udvundet fra højmoser. 

Spagnum er et begrænset naturmateriale

Spagnum er meget velegnet som grundlag for plantejord, for selv når jorden er våd, sikrer den porøse og luftige spagnum, at rødderne får ilt. Spagnum har en lav pH-værdi, hvilket er praktisk, fordi det er nemmere at hæve pH-værdien, end det er at sænke den, og så indeholder spagnum fra naturen meget lidt næring. Det gør det nemmere at tilsætte netop den næring og gødning, man ønsker.

Desværre er spagnum et begrænset naturmateriale, som udvindes fra højmoser ligesom tørv. For at udvinde spagnum, er det nødvendigt at ødelægge og dræne moserne, så tørven tørrer ud og bliver til spagnum. Denne proces frigiver en stor del af den CO2, som var bundet i det døde plantemateriale. På den måde skader produktionen af spagnum miljøet samtidig med, at den belaster klimaet.

Dyrere alternativer

Spagnum er dog langt fra den eneste måde at lave en god jord, som er velegnet til at dyrke planter i. En god kompostjord har mange af de samme egenskaber som jord baseret på spagnum. Hvis man ikke har mulighed for selv at kompostere sin jord, kan man også købe spagnumfrie alternativer. 

De fleste byggecentre og planteskoler har et spagnumfrit alternativ, men det kan være svært at finde blandt de mange forskellige  jordprodukter, som indeholder spagnum, så det kan være en god ide at spørge efter det.

Det bedste alternativ til spagnum

Hortonom Bente Mortensen påpeger, at det bedste alternativ til spagnum er at bruge kompost, hvori der er blandet materiale som blade, nåle og knækkede smågrene, der gør komposten mere luftig. 

”Og hvis man vil lave en så bæredygtig krukkejord som muligt, tilsætter man ikke sand eller perlite, som begge er mineralske ressourcer, der ikke bliver fornyet,” siger Bente Mortensen.