Havejord: Er det nødvendigt at købe forskellige varianter?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Du kan købe dig fattig i jord – men det er ikke nødvendigt

Kirsten Marie Juel Jensen · Foto: Getty Images og Thomas Dahl · 8. april 2022

Der er et utal af varianter af købejord på markedet. Men mange muldtyper er kun for nørder. De fleste kan klare sig med meget få slags jord til højbede og krukker. Sådan lyder rådet fra en række haveeksperter.

Har du have, har du nok prøvet at stå i et plantecenter eller byggemarked for at købe jord til at dyrke tomater, krydderurter eller blomster i. Inden du har set dig om, er der gået en time, fordi du er faret vild i udvalget af sække med rosenjord, krydderurtemuld, surbundsjord og citrusmuld.

Men hvad har du egentlig brug for? Og hvordan skal du navigere i gedemarkedet af købejord?

Havejord er en god forretning

”Årsagen til, at der er så mange jordtyper, er, at mange producenter har fundet ud af, at købejord er en rigtig god forretning. Men inden man læsser indkøbsvognen med særlig jord til tomaterne, særlig jord til roserne og så videre, så stop lige op. De fleste planter har brug for de samme næringsstoffer, og det  vigtigste er faktisk, at de ikke står og sopper i vand og får luft til rødderne,” siger hortonom Bente Mortensen fra GreenProject.

Veronika Hansen, adjunkt og forsker ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet er enig i, at der ligger en god del smart markedsføring bag mængden af købejord til haven.

”Men der er forskel på, hvilken næringsværdi, pH og jordstruktur de forskellige planter trives bedst i – og derudover er der også forskel på, om du skal dyrke grøntsager i drivhuset, anlægge en græsplæne eller etablere et blomsterbed. Men mange af købejordstyperne er mest relevante for dem, der vil finpudse og optimere deres have. Langt de fleste planter kan klare sig med hvilken som helst købejord, hvis du tilføjer vand og gødning,” forklarer hun.

Spagnum er en naturlig ressource

Spagnum er ikke en uudtømmelig ressource i Danmark, og udvindingen af spagnum sætter også sit præg på naturen. I området omkring Lille Vildmose er der i mange år udvundet spagnum, og nu er blandt andet Naturstyrelsen gået ind i et omfattende projekt for at genoprette naturen. Derfor arbejdes der på at bruge andet materiale end spagnum til at gøre jorden luftig og veldrænet. Det kan for eksempel være kokosfibre, komposteret hestemøg eller andet naturmateriale. Disse alternativer til spagnum er dog typisk dyrere.

Hvorfor købe jord?

At der overhovedet er et marked for købejord skyldes, at det er populært at dyrke blomster, grøntsager og krydderurter i højbede, krukker og potter. De, der dyrker på altanen eller i en baggård, har ikke adgang til egen jord, og selv om du har egen have, duer det ikke at klaske havejord op i krukker og kasser.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?