Skal du indefryse din energiregning? Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Skal du indefryse din energiregning?

Med indefrysningsordningen kan du i løbet af vinteren 2022/2023 udskyde den del af din el-, varme- eller gasregning, der er dyrere end sidste år. Men er det en god idé for dig?

Foto: Getty Images · 10. november 2022
Regulerer på varmen på radiatorens termostat

Som en del af en politisk aftale har du denne vinter mulighed for at udskyde betalingen af en del af din regning for el, varme eller gas.

Du kan udskyde den del af din energiregning, som overstiger det, du betalte sidste år. Ordningen fungerer som et lån, så du skal ud over den udskudte del af din regning også betale 2 procent i rente og gebyrer til energiselskabet.

Skal du udskyde din energiregning?

Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du kun bruger indefrysningsordningen, hvis du ikke har mulighed for at betale dine energiregninger med det samme. Har du pengene stående, er det bedre at betale regningen nu – så undgår du at stifte gæld, og du skal ikke betale renter og gebyrer.

Indefrysning kan til gengæld være en god mulighed, hvis du ikke kan finde penge til at dække regningen i budgettet lige nu. Forventningen er, at energipriserne vil falde igen, og derfor er det sandsynligt, at det vil blive mere overskueligt at betale af om nogle år.

Husk, at du ikke kan være sikker på, at det bliver lettere at betale af i fremtiden. Hvis din egen økonomiske situation bliver værre, for eksempel fordi din indtægt falder, så kan det tvært imod blive sværere at betale af.

Vælger du at bruge ordningen, er det stadig en god idé at spare på strømmen i løbet af vinteren. Selvom du ikke skal betale for den ekstra strøm eller gas, du bruger, med det samme, så kommer regningen stadig.

Hvornår skal du betale pengene tilbage?

Vælger du at gøre brug af indefrysningsordningen, har du fire år til at betale lånet tilbage. Men du skal først begynde at betale af på lånet to år efter, ordningen træder i kraft.

  • Selve indefrysningsordningen løber i 12 måneder.
  • Derefter er der en periode på 12 måneder, hvor du ikke skal betale af på dit lån.
  • Herefter har du fire år til at betale hele beløbet tilbage.

Du har ret til at indfri lånet når som helst i løbet af perioden. 

Store prisforskelle på at være med i ordningen

Energiselskaberne skal selv stå for at administrere indefrysningsordningen, og de må opkræve et gebyr for at være med i ordningen for at dække deres omkostninger. Gebyrerne er meget forskellige fra energiselskab til energiselskab. Du kan se priserne for fem elselskaber i diagrammet herunder.

EMBED_INDEFRYSNING

Vær opmærksom på, at de årlige gebyrer skal betales i flere år, for nogle selskaber hvert år i alle de seks år, ordningen løber. Derudover skal du betale en rente på to procent.

Forbrugerrådet Tænk mener: Indefrysningsordningen skal være nem og tryg for forbrugerne

"Forbrugerrådet Tænk mener, at der er en række problemer med indefrysningsordningen. Myndigheder skal for det første tage større ansvar for, at der bliver kommunikeret klart og præcist, så forbrugerne ikke får vidt forskellige udlægninger fra forskellige selskaber.

Energiselskaberne selv skal administrere ordningen og kan opkræve gebyrer. Det betyder store forskelle fra selskab til selskab, og vi mener, at en central standardløsning til administration af indefrysningsordningen vil være bedst. På den måde kan man sikre stordriftsfordele og lavest mulige gebyrer for forbrugerne.

Vi mener også, at der skal være en lettilgængelig klageadgang for forbrugerne."

Christian Sand, forbrugerpolitisk medarbejder i Forbrugerrådet Tænk