Opvasketabs: Skal du vælge all-in-one eller de klassiske?
Hvad er forskellen på all-in-one og klassiske opvasketabletter, og hvilke opvasketabs skal du vælge, hvis opvasken skal være ren og skinnende?
Der findes to typer af opvasketabs til opvaskemaskiner, nemlig classic og all-in-one. De indeholder samme typer af vaskeaktive stoffer, enzymer m.m, men all-in-one-produkterne er desuden tilsat maskinsalt og afspændingsmiddel.
Forbrugerrådet Tænk har testet maskinopvask herunder både all-in-on og klassiske opvasketabs. Med udgangspunkt i vores testresultater, kan du her læse om forskellene på de to typer af opvasketabs.
Fordele og ulemper ved all-in-one-opvasketabs
All-in-one produkterne markedsføres som komplette løsninger med maskinsalt og afspændingsmiddel.
Hvis dit vand ikke er for hårdt, behøver du ikke putte andet i maskinen end en all-in-one-tabt. De er derfor nemme i brug og populære valg.
De fleste all-in-one opvasketabs skal dog alligevel suppleres med maskinsalt og afspændingsmiddel, hvis vandets hårdhed er højere end 15° dH. Det er vandet de fleste steder i Danmark, og så er de ikke længere "all-in-one".
All-in-one tabs er ofte dyrere end de klassiske og i vores test af maskinopvask klarer de sig ikke bedre end andre typer af maskinopvask. De kan have svært ved at få opvasken lige så pletfri som hvis man tilføjer salt og afspænding.
Hvis du ikke kender vandets hårdhedsgrad, der hvor du bor, kan du få det oplyst hos dit vandforsyningsselskab, eller ved at besøge dit vandværks hjemmeside
Fordele og ulemper ved klassiske opvasketabs
Classic-opvasketabs kan være billigere end all-in-one, fordi det er et simplere produkt. I vores test af maskinopvask er de klassiske tabs ofte ligeså gode eller bedre end anden maskinopvask
Der er dog brug for at supplere classic-tabs med maskinsalt og afspændingsmiddel, som du hælder på maskinen løbende.
På de fleste opvaskemaskiner vil en lampe lyse, når det er tid til at hælde salt eller afspændingsmiddel på. På nyere opvaskemaskiner kan du indtaste vandet hårdhed, så maskinen bedre selv kan dosere salt og afspænding.
Bliver den vandopløselige film på opvasketabs til mikroplast?
Flere tabs fås i plastikindpakning, der opløses i vand. Folien er typisk lavet af polyvinylalkohol (PVOH eller PVA), som er en syntetisk polymer (plastik), der er fuldt opløselig i vand. I følge et svar fra Miljøministeriet i 2020, er der ikke på nuværende tidspunkt kendskab til at polyvinylalkohol nedbrydes til mikroplast.
Alternativerne gel og pulver er lettere at styre dosering af
Opvasketabs er ikke den eneste løsning, når det kommer til maskinopvask. Blandt alternativerne er der gel og pulver.
Gel og maskinopvaskemiddel i pulverform kan have fordele i forhold til tabs. Det er lettere at justere dosering på og det kan også bruges til at sætte fastbrændte madrester i blød, som du kan have svært ved at vaske af i hånden.
Enzymerne i maskinopvask gør rengøringen af gryder og potter lettere – de findes ikke i almindeligt håndopvaskemiddel, og en hel opvasketab kan ofte være for meget at bruge til iblødsætning.
Gel har dog den ulempe, at den ikke indeholder blegemiddel, hvilket betyder, at gel ikke er velegnet til at fjerne pletter som fx te.
Universalrengøring: Undgå disse stoffer
En kemitest af universalrengøringsmidler viser, at der er flere miljøvenlige valg. Men nogle produkter indeholder også mistænkt hormonforstyrrende stoffer.
Toiletrens: Disse er uden uønsket kemi
Hvilke toiletrensemidler forurener mindst miljøet? Vi har testet, om du kan rense toilettet uden at sende uønsket kemi ud i naturen. Her er de bedste valg i vores test.
De fleste rengøringsservietter indeholder uønskede kemikalier
Rengøringsservietter og wipes kan indeholde allergifremkaldende stoffer og mistænkt hormonforstyrrende stoffer. Få hjælp til at finde et godt valg her.