Er der samme indhold i samme rengøringsmidler fra udlandet?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

NordQual: Samme flasker, samme indhold?

Rengøringsmidler, som ser ens ud i forskellige lande, indeholder ikke altid det samme. Forbrugerrådet Tænk indgår i samarbejde for at se på indholdet.

Foto: Getty Images · 9. august 2021
Rengøringsmidler

Samme rengøringsmidler, men forskelligt indhold

Selvom et rengøringsmiddel ser nøjagtigt ens ud i flere forskellige lande, betyder det ikke altid, at indholdet er det samme. Derfor vil forbrugerorganisationer i tre nordiske lande - Sverige, Finland og Danmark – nu teste over 160 produkter. 

Vi vil se, hvor store forskelle der er, afhængigt af hvilket land produktet er købt. Lovgivningen er ens, men er produkterne?

Projektet Nordic Consumer Testing of Dual Quality and Misleading Branding Strategies (NordQual) og er lavet med tilskud fra EU’s forbrugerprogram.

Derfor tester vi på tværs af landegrænser

Du skal ikke risikere at få et dårligere eller mere miljøfarligt rengøringsmiddel, blot fordi du bor i et bestemt land. Derfor tester vi indholdet i en række rengøringsmidler, for at se om indholdet er det samme, når produkterne ser ens ud.

Forskel på indhold er udbredt

Produkter hvor indpakningen er identisk på tværs af lande, men indholdet varierer fra land til land kaldes for dual quality.

Dual quality er udbredt i EU, hvor man har været opmærksom på problemet i flere år.

I 2019 testede man i EU regi 1.400 madvarer fra 19 forskellige medlemslande. Konklusion var, at hver 3 madvare var af dual quality.

Er der forskel på rengøringsmidler i Danmark, Sverige og Finland?

Forbrugerrådet Tænk og forbrugerorganisationer i Sverige og Finland er gået sammen for at undersøge om der er forskel på identiske rengøringsmidler på tværs af landene.

162 rengøringsmidler bliver testet på laboratorium for at undersøge, om de virker. Vi ser også på, hvordan produkterne bliver markedsført og hvilke informationer, der står på produkterne.

Hvorfor er dual quality et problem?

Forventningerne til rengøringsmidler er ens på tværs af landene. Reglerne for rengøringsmidler er ens i alle EU-lande.

Forbrugere vil gerne kunne købe miljøvenlige produkter, og de fleste forventer, at produkter der ser ens ud, er ens. Derfor burde forekomsten af dual quality produkter være begrænset.

Produkter skal være sammenlignelige også på tværs af landegrænser. Vores test skal se om de er det, og lægge pres på producenterne, så vi får færre dual quality produkter i handlen.

Sådan samarbejder vi på tværs af landende

Projektet er et samarbejde mellem forbrugerorganisationer og forbrugermagasiner i Danmark, Sverige og Finland. Følgende deltager: