Mikkel opdagede, at han havde 6.000 til gode hos Modstrøm
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Mikkel opdagede tilfældigt, at han havde 6.000 til gode hos Modstrøm

Modstrøms praksis med ikke at informere tidligere kunder om deres tilgodehavende havde nær kostet familien Jensen 6.208 kroner.

Christina Vejsgaard · Foto: Getty Images · 15. november 2022
ledning med stik og grøn cirkel

Imagecredit: Getty Images

Da Mikkel og Gry Jensen fra Rødovre i marts skiftede fra deres daværende elselskab Modstrøm til et andet selskab, gik det sådan set meget glat. De var ikke omfattet af bindingsperiode og fik at vide, at deres slutopgørelse ville være klar efter cirka 6 uger.

Allerede en måned efter var slutopgørelsen klar og viste, at familien havde 6.207,91 kroner til gode. Men det opdagede Mikkel og Gry ikke – de fik nemlig ikke besked om, at slutopgørelsen var klar, og at det betød, at de havde et tilgodehavende.

Modstrøms praksis er nemlig, at de ikke informerer kunder, der har et tilgodehavende. Derfor er det op til tidligere kunder selv at regne ud, at de kan have penge til gode og anmode om at få dem udbetalt.

”Gad vide, om der er noget at hente”

Det er en metode, som Forbrugerrådet Tænk tidligere har kritiseret. Blandt andet i en artikel hos Jyllands-Posten, hvor en anden familie fortalte om en lignende oplevelse. Det var denne artikel, Mikkel Jensen en dag stødte på, og som satte tankerne i gang:

”Det er jo vores tidligere energiselskab, tænkte jeg. Gad vide, om der er noget at hente,” siger Mikkel Jensen.

Og det viste sig hurtigt, at der faktisk var en del at hente. Over 6.000 kroner.

”Det er vildt mange penge. Jeg tror alle kunne bruge 6.000 kroner i det nuværende miljø,” siger Mikkel Jensen.

Han er glad for, at han faldt over artiklen fra Jyllands-Posten. For ellers havde familien nok ikke tænkt på, at der var et tilgodehavende, de selv skulle opsøge for at få udbetalt.

”Det der med at vi selv skal ud at kradse pengene ind, det er lidt atypisk,” siger han.

Styrket kommunikation på vej fra Modstrøm

Hos Modstrøm fortæller direktør Anders Millgaard at selskabet ikke udbetaler tilgodehavende fra kunder automatisk, fordi de vil være sikre på, at det er den rigtige person, der modtager pengene. Selskabet foretrækker at kommunikere med kunderne gennem ”Min side”, men erkender at de kan gøre mere for at sørge for, at kunderne ser de beskeder, der er i systemet:

”Der kan være kunder, der ikke går ind på ”Min side” så tit eller måske aldrig. Derfor er vi også i gang med at styrke kommunikation på dette område fx ved at tilbyde, at man kan få besked på mail eller sms, når der er nyt på ”Min side”,” siger Anders Millgaard.

Derudover arbejder elselskabet på en funktion, hvor kunder kan klikke og få sit tilgodehavende udbetalt.

I Rødovre fik familien Jensen både hurtig og venlig hjælp fra Modstrøm, da de anmodede om at få deres penge udbetalt. To uger efter Mikkel læste artiklen, stod pengene på kontoen. Han opfordrer andre tidligere kunder hos Modstrøm til også at tjekke, om de skulle have et tilgodehavende:

”Jeg vil opfordre til at logge ind og kigge på, om man i sin slutopgørelse har et tal stående med et minus foran, for så betyder det, at man har penge til gode,” siger Mikkel Jensen.

Forbrugerrådet Tænks brev til Energistyrelsen og Forsyningstilsynet

Vi sendte den 28. oktober 2022 følgende brev til Energistyrelsen og Forsyningstilsynet:

Jyllands-Posten afdækker i artiklen ”Energiselskab tjener millioner ved at holde på tidligere kunders penge” bragt den 27. oktober 2022, hvordan energiselskabet Modstrøm har undladt at informere om store millionbeløb, som forbrugerne har til gode, efter de er skiftet til et andet energiselskab. I perioden 2013 – 2019 har Modstrøm undladt at udbetale tilgodehavender på over 130 mio.kr.

Grundlæggende har Modstrøm undladt at orientere sine frafaldne kunder om deres tilgodehavende, når deres endelige elforbrug skal opgøres. Ifølge artiklen har flere forbrugere oplevet, at Modstrøm trækker tilbagebetalingerne i langdrag, fremsender svært forståelige regninger, og at det ikke er muligt at komme igennem til deres kundeservice.

I Forbrugerrådet Tænk ved vi, at de danske forbrugere er både meget prisbevidste og gerne vil spare på strømmen, hvilket er yderligere aktualiseret af en nuværende energi- og inflationskrise. Denne aktive forbrugeradfærd skaber sund konkurrence på energimarkedet, når man som forbruger let og trygt kan skifte energiselskab. Det fungerer dog ikke, hvis forbrugerne ikke informeres klart og tydeligt om eventuelle tilgodehavender og optimalt automatisk får tilbageført de penge, de måtte have til gode i forbindelse med skift af energiselskab. Det er i vores optik skandaløst, når det kommer frem, at et stor energiselskab som Modstrøm undlader at orientere deres frafaldne kunder om, at de har et beløb til gode efter slutafregningen, men i stedet beholder pengene selv. Det burde ganske enkelt ikke kunne finde sted.

Forbrugerne bør med rette kunne forvente, at de får deres egne penge retur. Selv mindre beløb kan være afgørende for de mest sårbare forbrugere, særligt i den nuværende energi- og inflationskrise. Når der ifølge artiklen i Modstrøms regnskaber er tale om samlet set trecifrede millionbeløb, der er tilbageholdt, vidner det om en virksomhed med en helt uacceptabel forretningsmodel.

Vi opfordrer derfor kraftigt Energistyrelsen henholdsvis Forsyningstilsynet til nøje at granske lovligheden af denne praksis hos Modstrøm og afdække, om også andre energiselskaber har ageret på lignende vis over for deres tidligere kunder. Hvis denne praksis – mod vores forventning – skulle vise sig at være lovlig, så mener vi, at vi har et stort problem, der vil underminere forbrugernes tillid til energiselskaberne og acontobetalingssystemet og vil selvfølgelig forfølge det politisk. I vores optik burde være således, at energiselskaberne skal sørge for, at forbrugerne automatisk får deres tilgodehavende udbetalt, fx via deres NemKonto, når de skifter energiselskab.