Få hjælp til at vælge den rigtige madras 🛏️
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Sådan køber du den bedste madras (der passer til dig)

Det er ikke let at købe en ny seng eller madras. Skal madrassen være hård, blød, varm eller kold? Få råd og tips, så du kan vælge den rigtige madras.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 21. april 2023
Få gode råd før du køber ny madras

Forbrugerrådet Tænk har tidligere testet madrasser og topmadrasser. Testene er ikke længere tilgængelig men med udgangspunkt i de test har vi samlet en række gode råd, når du skal købe madras

Prøv madrassen

Det er vigtigt at du prøver madrassen af, før du køber den. Du betaler mange penge for en seng, og du ligger i den i mange timer, så det er vigtigt at den passer til dig.

Prøv altid madrassen i butikken

Brug gerne 15 til 30 minutter på at prøve madrassen i butikken. Læg dig i den stilling, du normalt sover i. Vigtigst er, at du synes, det er behageligt at ligge på madrassen.

Tag jakke og sko af, så du får en mere realistisk fornemmelse, når du prøver madrassen. Hvis I er to, der skal dele madras, bør I begge være med ude og prøve.

Prøv madrassen hjemme

Madrassens liggeegenskaber kan være svære, at vurdere nøjagtigt i butikken. Måske bliver du nødt til at komme hjem i de vante rammer og sove nogle nætter på den nye madras, inden du kan foretage et kvalificeret valg.

Tjek derfor altid, om butikken har ombytningsret. Hos nogle forhandlere kan du få madrassen med hjem og sove på den i 60 eller 90 dage, før du finder ud af, om det er den rigtige madras.

Sørg for at få oplyst betingelserne, og bed om at få dem på skrift.

Forskel på skummadrassers hårdhed

Madrasser er typisk angivet med deres hårdhed som ”blød”, ”medium” eller ”hård”.

Hårdheden af madrasser er dog ikke nødvendigvis direkte sammenlignelige madrasserne imellem, da der ikke findes én specifik måde at måle og angive madrassernes hårdhed på. Så gå ikke kun efter angivelsen af hårdhed. Prøv altid flere forskellige madrasser og også med forskellige hårdheder, før du beslutter dig.

Der kan være forskel på skummadrassen, du prøver i butikken og den, du får med hjem. Skummadrasserne skæres nemlig ofte ud fra en kæmpestor skumblok, og derfor kan skummets hårdhed variere, alt efter hvor i blokken madrassen er udskåret.

Derfor er det vigtigt, at du også tester madrassen derhjemme.

Vælg madras ud fra din varme

Det er ikke behageligt at være hverken være for varm eller for kold om natten. Så hvis du har behov for at sove med uldne sokker og tændt radiator i vintermånederne, ligger du måske på en forkert madras eller topmadras.

  • Skummadrasser er varme. Skummadrasser er som udgangspunkt varmere end andre madrastyper. Du kan derfor overveje en skummadras, hvis du oftere fryser.
  • Latexmadrasser ventilere. Latexmadrasserne kan give en bedre ventilation og åndbarhed blandt andet på grund af de mange huller i materialet. Da vi testede latexmadrasser i 2012 oplevede vi dog at ikke alle var lige gode.
  • Springmadrasser mindre varme end skum. Springmadrasser er generelt mindre varme end skummadrasser. Derfor kan det være en fordel at gå efter en springmadras, hvis du er varm om natten
  • Hård madras kan være mindre varm. Sveder du meget om natten, kan du med fordel vælge en hårdere madras. Du synker mere ned i en blød madras – og jo mere af kroppen, der er i kontakt med madrassen, jo varmere bliver det.

Hvis I er to om sengen

Er der stor forskel på din og din partners temperatur, højde, vægt og præferencer, skal I overveje at købe to forskellige madrasser, da en og samme madras næppe passer til jer begge. Det er specielt vigtig hvis I køber én stor boksmadras.

Husk, at I begge bør være med ude og prøve madrasserne inden køb.

Zoneinddeling er ikke altid godt

Pas på zoneinddeling. Det kan støtte kroppen, men da vi er forskellige i højde og facon, er det ikke sikkert, at zoneinddelingen passer til dig.

Da vi sidst testede madrasser med zoneinddeling i 2013, viste testen også, at zonerne ikke giver nogen særlig ergonomisk fordel.

Din sovestilling afgør komforten

Nogle ligger fladt på ryggen og fylder hele sengen – andre ligger i fosterstilling helt ude i kanten. Der er stor forskel på, hvordan vi sover, og hvilke madrasser der egner sig bedst til de forskellige sovestillinger.

Da vi testede madrasser kunne vi se, at det generelt er lettere at finde en god madras, hvis du sover på ryggen i forhold til, hvis du sover på siden. Det skyldes, at trykket fra kroppen fordeler sig over et større område, når du ligger fladt, end når du ligger på siden.

Testen viste også, at du skal være særligt opmærksom, hvis du er en stor person, der sover på ryggen. Hoftepartiet synker ned i madrassen, mens dine lange ben, der ligger tæt på kanten, ikke synker tilsvarende ned. Det kan give en dårlig stilling for ryggen

Topmadras er ikke altid nødvendig

En topmadras giver ikke en væsentlig bedre ligestilling for kroppen, Det viste vores test af topmadrasser. Der er dog stadig forskel på hvilke præferencer man har, og nogle finder det mest behageligt at ligge på en topmadras, fx når de har en boksmadras, hvor det øverste lag af polstring i boksmadrassen kan være lidt tyndt.

Derfor er det altså en god ide at prøve dig frem, når du har fundet den rigtige seng. Hvis du synes, den er behagelig nok uden topmadras, kan du overveje at spare udgiften til en.

Fordelene ved topmadrasser er, at de kan udskiftes, når de bliver slidt og vendes for at få et mere jævnt slid.

Vidste du at…

  • En madras skal gennemsnitligt kunne holde otte-ti år.
  • Du kan forøge holdbarheden ved at vende madrassen en gang imellem.
  • Det er hygiejnisk en fordel, hvis betrækket på madrassen kan vaskes. Du kan også bruge en rullemadras, der lettere kan ryge en tur i vaskemaskinen.
  • Du skal ikke rede sengen. Madrassen har godt af at tørre i løbet af dagen og ikke blive pakket ind i et sengetæppe.