Hvordan vælger jeg den rigtige madras? Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Madras: Sådan køber du den bedste

Madrasser er ikke lette at vælge. Skal madrassen være hård, blød, varm eller kold? Få en række konkrete råd, så du kan vælge den rigtige madras.

Stine Müller · Foto: Getty Images · 16. november 2017
En madras

Test af madrasser

Forbrugerrådet Tænk testede madrasser tilbage i 2012. Testen er ikke længere tilgængelig på taenk.dk.

Artiklen her samler en lang række af vores gode råd til køb af den bedste madras.

Madrasser skal prøves

Prøv altid madrassen i butikken.

Brug gerne 15 til 30 minutter på at prøve madrassen i butikken. Læg dig i den stilling, du normalt sover i. Vigtigst er, at du synes, det er behageligt at ligge på madrassen.

Tag jakke og sko af, så du får en mere realistisk fornemmelse, når du prøver madrassen. Hvis I er 2, der skal dele madras, bør I begge være med ude og prøve.

Prøv madrassen hjemme

Madrassens liggeegenskaber kan være svære, at vurdere nøjagtigt i butikken. Måske bliver du nødt til at komme hjem i de vante rammer og ligge, inden du kan foretage et kvalificeret valg.

Tjek derfor altid, om butikken har ombytningsret. Hos nogle forhandlere kan du få madrassen med hjem og sove på den i 60 eller 90 dage, før du finder ud af, om det er den rigtige madras.

Sørg for at få oplyst betingelserne, og bed om at få dem på skrift.

Forskel på skummadrassers hårdhed

Skummadrassen, du prøver i butikken og den, du får med hjem, kan der være forskel på. Skummadrasserne skæres nemlig ofte ud fra en kæmpestor skumblok, og derfor kan skummets hårdhed variere, alt efter hvor i blokken madrassen er udskåret.

Derfor er det vigtigt, at du også tester madrassen derhjemme.

Temperaturen skal være tilpas

Du må hverken være for varm eller for kold om natten. Så hvis du har behov for at sove med uldne sokker og tændt radiator i vintermånederne, ligger du måske på en forkert madras.

Skum er varmt

Skummadrasser er som udgangspunkt varmere end andre madrastyper.  Latexmadrasserne kan give en bedre ventilation og åndbarhed blandt andet på grund af de mange huller i materialet.

Hård madras kan give bedre temperatur

Sveder du meget om natten, kan du med fordel vælge en hårdere madras. Du synker mere ned i en blød madras – og jo mere af kroppen, der er i kontakt med madrassen, jo varmere bliver det.

Springmadrasser er generelt mindre varme end skummadrasser. Derfor kan det være en fordel at gå efter en springmadras, hvis du er varm om natten – og vælge en skummadras, hvis du oftere fryser.

Ny madras til partneren

Er der stor forskel på din og din partners temperatur, højde, vægt og præferencer, skal I overveje at købe 2 forskellige madrasser, da en og samme madras næppe passer til jer begge.

Husk, at I begge bør være med ude og prøve madrasserne inden køb.

Zoner er ikke altid godt

Pas på zoneinddeling. Det kan støtte kroppen, men da vi er forskellige i højde og facon, er det ikke sikkert, at zoneinddelingen passer til dig.