Gode råd før du køber vinkøleskab
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Det skal du vide om vinkøleskabe

Med et vinkøleskab kan du holde vinen drikkeklar i den temperatur, du ønsker. Men inden du investerer i et køleskab beregnet til vin, får du her nogle gode råd.

Morten Steiniche · Foto: Getty Images · 4. august 2022
kvinde med vinkøleskab

Vin bør opbevares ved passende temperatur og korrekt luftfugtighed. Det kan vinkøleskabet hjælpe med. Forbrugerrådet Tænk har testet små vinkøleskabe og kommer her med gode råd til, hvad du skal kigge efter og være opmærksom på, inden du opgraderer boligen med et vinkøleskab til flere tusinde kroner.

Køleskab med 2 zoner

De lidt dyrere vinkøleskabe har 2 zoner, der kan indstilles til forskellige temperaturer. Det betyder, at du fx kan indstille den ene zone til 12 grader til rødvinen og den anden zone til 8 grader til den mousserende vin. De vinkøleskabe, vi har testet, er gode til at holde en stabil temperatur i zonerne.

Underbygget eller fritstående vinkøleskab?

Du kan både få vinkøleskabe som fritstående modeller, der kan stilles hvor som helst, og som underbyggede modeller, der passer som modul i køkkenet. Nogle vinkøleskabe kan både fungere som fritstående model eller til underbygning. I vores test er der ikke nogen synderlig forskel på hvor godt de to typer klarer sig.

Vinkøleskabe kan støje

Nogle vinkøleskabe støjer og vibrerer mere end andre og egner sig derfor ikke til at have stående i stuen eller et køkkenalrum. Nogle af de testede modeller støjer dog mindre og fås også med effektiv vibrationskontrol til topkarakter. Vibrationskontollen skal sikre, at flaskerne ikke bliver påvirket af de rystelser køleskabet kan lave, når det kører.

Luftfugtighed

Opbevarer du vin i længere tid, skal du være opmærksom på at holde den korrekte luftfugtighed på mellem 50 og 75 procent. Bliver det for tørt, kan propperne tørre ind. Nogle af de testede vinkøleskabe har luftfugtighedskontrol, men får alligevel kun middel karakter i målt luftfugtighed. Kun et enkelt vinkøleskab – et af dem uden luftfugtighedskontrol – får god karakter i luftfugtighed.

Vær opmærksom på energiforbruget

Anskaffer du dig et vinkøleskab, kan det måske ses på elregningen. Vinkøleskabe bruger nemlig meget strøm, da de er dårligt isolerede. Alle vinkøleskabe i testen får det dårligste energimærke G. Testens mest strømslugende vinkøleskab bruger 194 kWh per år. Det mindst strømslugende vinkøleskab i testen bruger 86 kWh per år. Det svarer til ca. 625 - 280 kroner om året, når vi regner med et pris på 3,22 kroner pr kWh (Gennemsnitsprisen for 1. kvartal 2022 i følge Forsyningstilsynet).

Holder vinen kølig ved strømsvigt

Nogle vinkøleskabe kan holde temperaturen på under 18 grader i mere end to døgn i tilfælde af strømsvigt. Nogle modeller advarer også om for høje temperaturer. Nogle modeller advarer også om for høje temperaturer, hvis strømmen er gået, eller døren ikke er lukket ordentlig.

Alle vinkøleskabe har glaslåger

En del af charmen ved et vinkøleskab er at kunne nyde synet af vinflaskerne, der ligger på køl. Alle de testede modeller har derfor også transparente låger med to eller tre lag glas, men det er dog ikke alle modeller, hvor vinflaskerne alligevel er til at få øje på, når de ligger på køl bag glasset. Fx er det kun den øverste hylde, der belyses i en af de testede modeller.

Nogle modeller er desuden med UV-beskyttet glas, som beskytter mod solens stråler og det kan have betydning hvis vinkøleskabet står et sted med direkte sol eller lign. 

Billig alternativ til vinkøleskab

Skræmmer prisen – eller energiforbruget – så vær klar over, at du selvfølgelig ikke behøver at investere i tusindvis af kroner i et vinkøleskab for at opbevare din vin korrekt.

  • Opbevar vinen i det køligste sted i din bolig, fx i nogle kasser under sengen, i et skab, i garagen eller i cykelskuret.
  • Undgå at vinflaskerne får direkte sollys
  • Opbevar dem et sted temperaturen er stabil

Kilde: Elsebeth Lohfert, redaktør på Vinbladet.