Skal du have dårlig samvittighed over at købe noget i plastik?
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Skal du have dårlig samvittighed over at købe noget i plastik?

Stina Askholm Mellerup · Foto: Getty Images · 20. juni 2022

Plastik i naturen og havene står øverst på listen over forbrugernes bekymringer. Men med et øget fokus på at genanvende plastik i Danmark er der så grund til at have dårlig samvittighed, hvis du vælger et vaskemiddel i en plastflaske eller køber grøntsager i en plastbakke?

Ny flaske af 100 procent genanvendt plast

I et samarbejde mellem Aage Vestergaard Larsen, Schela Plast, Nopa Nordic A/S og Dansk Affald A/S er der netop udviklet en ny emballage lavet på 100 procent husstandsindsamlet affaldsplast. Der fyldes bl.a. rengøringsmidler på de nye dunke, der står på supermarkedshylderne hos Rema 1000.

Kilde: Plastforum.dk

Plastik er overalt i vores samfund, og det er der flere grunde til.

”Plast er et rigtig godt materiale – praktisk, billigt, let at arbejde med og godt til at beskytte fx vores fødevarer. Hvis vi ikke havde plastik, kunne friskhakket kød fx kun holde sig en enkelt dag, og så ville vi se langt mere madspild,” fortæller Birgit Kjærside Storm, der er kemiingeniør og ekstern lektor ved Aalborg Universitet i Esbjerg.

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Sådan sorterer du plastikemballage korrekt

I mange kommuner får borgerne mulighed for at sortere plastik, og hvis ikke kommunen direkte faciliterer sorteringen, er det muligt at aflevere plastik på genbrugsstationen:

  • Emballagen skal tømmes og skrabes ren.
  • Du må smide både blød og hård plast i din plastikcontainer, fx plastbakker, bøtter og plastlåg, plastikposer uden metalfilm, plastfolier og -film samt plastlegetøj uden elektronik.
  • Andet plastikaffald som fx chipsposer, visse slikposer samt bag-in-boxvinposen skal i restaffald i din skraldespand.
  • Gummistøvler, regntøj, nedløbsrør osv. skal på genbrugsstationen.