Skal vi have et dansk forbud mod PFAS?
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Skal vi have et dansk forbud mod PFAS?

Alle er enige om, at fluorstoffer som PFAS skal forbydes i forbrugerprodukter, men der er ikke enighed om, hvor hurtigt det skal gå. Vi har spurgt en række miljøordførere, om deres parti går ind for et hurtigt, nationalt forbud mod PFAS.

Lars Nøhr Andresen · Foto: Getty Images · 29. oktober 2022
Mor og barn sidder ved en sø og kigger på vandet. Grøn cirkelmarkering på barnets overtøj.

Imagecredit: Getty Images

Fluorstoffer, eller samlebetegnelsen PFAS, bruges i en lang række forskellige produkter til forbrugerne, selv om det længe har været kendt, at de kan være skadelige for mennesker og miljø. 

PFAS bruges i en lang række produkter – blandt andet til at overfladebehandle stegepander, så de får en slip let-effekt, eller til at gøre jakker vandafvisende. Flere af vores egne test viser, at det er muligt at lave gode smuds- og vandafvisende produkter uden at bruge fluorstoffer. Vores test viser, at det i langt de fleste tilfælde er muligt at erstatte PFAS med andre og ikke skadelige stoffer uden at det går ud over produkternes kvalitet. 

“Der arbejdes i EU på at begrænse brugen af PFAS, og det er positivt, men det går alt for langsomt, og det er ikke til at sige, hvornår og i hvilket omfang et endeligt EU-forbud kommer. Derfor har vi foreslået et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter. Forbuddet skal ikke omfatte essentiel anvendelse af PFAS på fx hospitaler eller til industriel brug i den grønne omstilling, hvis der ikke findes alternativer, men skal begrænse bruges af PFAS i forbrugerprodukter, hvor der er andre og udmærkede alternativer,” siger formand for Forbrugerrådet Tænk Anja Philip. 

Befolkningen ønsker forbud

En undersøgelse foretaget af Norstat for Forbrugerrådet Tænk viser, at 51 procent af danskerne ønsker et hurtigt nationalt forbud, mens 33 procent foretrækker et fælles EU-forbud, som kan forventes klar om tre-fem år. Kun tre procent af danskerne ikke ønsker et forbud mod fluorstoffer som PFAS i forbrugerprodukter.

Men hvor står de danske partier i spørgsmålet om et nationalt forbud mod PFAS? Vi har spurgt en række miljøordførere. 

Danmark er før gået forrest i EU med nationale forbud mod problematiske stoffer, som senere har taget effekt på tværs af unionen. Går jeres parti ind for et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter? 

Mona Juul, Konservative

Vi synes det giver bedst mening, hvis det sker på europæisk plan. Vi mener arbejdet med at lave en national handlingsplan trækker unødigt ud. Op med tempoet, så vi undgår spredning af stofferne i miljøet, og at de videreføres til fødevarer.

Portrætfoto af Mona Juul

Zenia Stampe, Radikale Venstre

Radikale Venstre mener, at man bør arbejde for et fælles europæisk forbud mod brugen af PFAS, hvor anvendelsen ikke er livsnødvendig, men har det for lange udsigter, bør vi se på om der er behov for et nationalt forbud i forbrugsprodukter.

Portrætfoto af Zenia Stampe

Lise Bech, Danmarksdemokraterne

Vi skal naturligvis have en national strategi for at finde og bekæmpe evighedskemikalierne PFAS i Danmark, og der skal følge penge med. Regeringen og miljøministeren har ikke taget sagen alvorligt eller afsat nok penge til at gøre noget ved problemerne. Vi skal værne om vores grundvand, badevand og fødevarer, så danskerne i tryghed kan bade i havet, drikke vandet fra vandhanen og spise danske fødevarer.

Portrætfoto af Lise Bech

Carl Valentin, SF

Ja, allerede før regeringen annoncerede, at den arbejder med en national plan for PFAS foreslog SF et nationalt forbud som et element i de handlepunkter, vi fremsendte til regeringen.

Portrætfoto af Carl Valentin

Mette Gjerskov, Socialdemokratiet

Socialdemokratiet har et stort fokus på PFAS, og vores holdning er klar: Ingen danskere skal være bekymrede for at blive syge af PFAS-forurening. Derfor arbejder vi for at få et forbud i EU-regi af PFAS, der også kalder evighedskemikalier, i samarbejde med en række andre lande. Samtidig vil vi lave en national strategi for håndtering af PFAS, så vi kan sikre, at vi får en samlet og styrket indsats for håndtering af PFAS – også på den lange bane.

Portrætfoto af Mette Gjerskov