Onlinemarkedspladser skal stå til ansvar for usikre produkter
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Amazon og co. skal stå til ansvar for usikre produkter

Handelsplatforme skal gøres ansvarlige for det, de sælger, så vi som forbrugere trygt kan benytte globaliseringens fordele.

barn med lampe

I 2020 foretog vi i Forbrugerrådet Tænk sammen med en række europæiske søsterorganisationer en omfattende test, hvor vi indkøbte og testede 250 forskellige produkter fra store hjemmesider som Wish, Amazon, eBay og AliExpress. Hjemmesiderne er en slags online handelsplatforme, hvor virksomheder kan sætte deres produkter til salg. 2/3-dele af de testede produkter dumpede på grund af manglende produktsikkerhed. Flere af produkterne var decideret farlige.

Dengang kontaktede vi handelsplatformene om vores fund, så de kunne få styr på hvad, de sælger.

I år har vi så lavet et tjek af, om tingene er blevet bedre. Det er der desværre ikke noget som helst, der tyder på.

Af de 19 produkter, vi har kigget på fra internationale handelsplatforme, har vores eksperter kunnet konstatere problemer ved 17 af dem. Seks af produkterne har tidligere været fjernet, fordi de ikke var sikre, men sælges nu igen.

En dansk butik har et såkaldt importøransvar, hvis de importere produkter direkte fra lande uden for EU. Det betyder, at butikken skal sikre sig, at produkterne lever op til gældende regler, før de sælges. Og at de kan holdes ansvarlige, hvis de for eksempel importerer og sælger en plastikbold med ulovlige kemikalier eller en hårtørrer, der bryder i brand. I dag har handelsplatforme ikke samme ansvar.  Til trods for, at de knytter forbrugerne sammen med producenter uden for EU og tager mod betalingen – præcis som de fysiske butikker.

Det bør ændres politisk i EU. Som forbrugere handler vi i dag ofte globalt på nettet, og det duer ikke, at disse hjemmesider ser stort på vores sikkerhed og ikke er underlagt de samme regler som europæiske butikker og webshops. Handelsplatforme skal gøres ansvarlige for det, de sælger, så vi som forbrugere trygt kan benytte globaliseringens fordele. Derudover er der brug for mere myndighedskontrol af udenlandske hjemmesider, så vi kan stoppe de mange usikre produkter, inden de når forbrugeren.

I 2022 kan forbrugerne ikke være tjent med, at usikre og farlige produkter flyder ind over grænserne. Nu må danske og europæiske politikere træde i karakter. Det er tid til handling.