Danskerne enige om behovet for forbud mod fluorstoffer
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Danskerne enige om behovet for forbud mod fluorstoffer

Flest danskere foretrækker et nationalt forbud mod PFAS i forbrugerprodukter.

Christina Vejsgaard · Foto: Getty Images · 28. september 2022
barn i regntøj og gul regnhat leger i vandpyt

Imagecredit: Getty Images

Kun tre procent af danskerne ønsker ikke et forbud mod fluorstoffer i forbrugerprodukter. Det viser en ny undersøgelse, som Norstat har lavet for Forbrugerrådet Tænk.

I undersøgelsen svarer 51 procent, at de vil foretrække et nationalt forbud hurtigst muligt, mens 33 procent foretrækker et fælles EU-forbud, der kan være på vej om 3-5 år.

Formand for Forbrugerrådet Tænk Anja Philip foretrækker ligesom de fleste danskere et hurtigtvirkende dansk forbud:

Fluorstofferne bliver kaldt evighedsstoffer, fordi de nedbrydes så utrolig langsomt og i stedet ophobes i vores kroppe og i miljøet, hvorfra de kan ende i bl.a. vores mad og drikkevand. Derfor er vi nødt til at sætte hurtigt ind og gøre hvad vi kan for at minimere mængden, vi ender med at kunne blive eksponeret for,” siger Anja Philip.

Californien er gået først og har forbudt PFAS i tekstiler og kosmetik

I USA har staten Californien netop vedtaget to love mod PFAS i tekstiler og i kosmetik og plejeprodukter. Forbuddet mod PFAS træder i kraft januar 2025.

Sidste år vedtog man et forbud mod PFAS i mademballage og i produkter til børn under 12.

Undersøgelsen viser også, at danskerne i overvældende grad placerer ansvaret for at beskytte forbrugerne mod eksponering overfor PFAS hos virksomhederne og politikerne. Således mener 45 procent, at producenterne har den største del af ansvaret, mens 43 procent mener, at det er politikerne der har det primære ansvar.

Kun 6 procent mener, at det er forbrugerne, der har den største del af ansvaret. Og det ville da også være en umulig opgave at sætte forbrugerne på, fortæller Anja Philip.

”Du kan gennem et større detektivarbejde nok skære ned på den direkte eksponering, du får fra de produkter, du selv køber, som fx tandtråd, coatede tekstiler og maling. Men stofferne er desværre overalt omkring os, og derfor er det noget af et sisyfosarbejde at sætte sig for fuldkommen at ville undgå at komme i kontakt med dem,” siger Anja Philip.

Forbrugerrådet Tænk samler for tiden underskrifter ind som en del af kampen for et nationalt forbud.