Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Tandblegning: Får du hvidere tænder?

Misfarvede tænder eller et hvidt tandpastasmil? Måske drømmer du om hvidere tænder. Men virker tandblegning overhovedet, og hvad er bivirkningerne?
Af Tage Majland
26. Februar 2020
Tandblegning: Sådan får du hvidere tænder
Foto: iStock

Hvad er tandblegning?

Blegebehandling kan gøre tænder hvidere, hvis der er trængt farve­stoffer ind i tænderne. Men tandblegning virker ikke, hvis dine tænder er misfarvede af andre årsager.

Ser dine tænder mørke ud, fordi emaljen er slidt for eksempel, virker tandblegning ikke.

Blegemidler til hjemmebrug – for eksempel gel til hjemmeblegning og lysbehandling kan virke tiltrækkende, fordi det er billigt og nemt. Men virker det?

Whitening tandpasta: Se om det virker i vores test

Virker hjemmeblegning af dine tænder?

Hjemmeblegemidler, du køber i håndkøb eller på nettet, må højst indeholde 0,1 procent af blegemidlet brintoverilte (hydrogenperoxid).

Hjemmeblegningen virker ikke, fordi det kræver mindst 3 procent brintoverilte i et blegeprodukt, for at produktet kan blege tænder. Det fastslår Ulla Pallesen, overtandlæge på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.

Bruger du gel til hjemmeblegning? Så risikerer du, at gelen ender på dit tandkød i stedet for på tænderne. Gelen skal ligge i en tandskinne. Passer den medfølgende skinne ikke til dit tandsæt, ender gelen hurtigt på tandkødet. Det giver risiko for irriteret eller ætset tandkød.

El-tandbørster: Disse gør dine tænder mest rene

Pas særligt på tandblegeprodukter fra webshops

Forbrugerrådet Tænk har lavet en kemisk analyse af 11 tandblegeprodukter, som er indkøbt på Amazon.com, LightInTheBox.com og AliExpress.com.

7 ud af 11 blegeprodukter indeholdt brintoverilte over den tilladte grænse på 0,1 procent. De målte koncentrationer af brintoverilte varierede fra 1,4 procent til 7 procent.

2 af de 7 produkter indeholdte endda mere brintoverilte end, hvad der er tilladt i professionelle tandlægeprodukter.

Bleger du tænderne med et af disse produkter, vil der være risiko for, at du ætser emaljen på dine tænder. Produkterne kan irritere tandkød og mundslimhinde og give øget følsomhed i tænderne.

Tandblegning hos tandlægen virker kun i nogle tilfælde

Vil du gerne forsøge med tandblegning? Så gå til din tandlæge.

Tandlæger undersøger tænder, tandhalse og tandkød, før de vurderer, om du får noget ud af en tandblegning, og om dine tænder er for sårbare til behandlingen.

Tandlæger laver derudover en tandskinne, der passer præcis til dig og dine tænder. Og tandlæger må bruge brintoverilte i en koncentration på op til 6 procent. Derfor skal du få bleget dine tænder hos tandlægen, hvis det skal virke.

Tandblegning anbefaler Ulla Pallesen dog slet ikke. Det virker ikke altid, og der er for mange bivirkninger.

Test: Er der uønsket kemi i din tandpasta?

Tandblegning giver ofte bivirkninger

Smerter i tænderne følger ofte med tandblegning. Især hvis du i forvejen har følsomme tandhalse. Isningerne holder som regel op efter nogle dage. Mange får dog så ondt, at de ikke har lyst til at fortsætte med blegningen.

Tandblegning er ikke permanent, og du kan derfor få behov for at blege tænderne igen. Men blegningen fjerner en ganske lille smule af tandens emalje ved hver behandling. Derfor skal du helst vente et par år med at gentage behandlingen.

Lysbehandling for at lysne tænder har ingen effekt

På nettet kan du købe blegeprodukter, der lover at gøre dine tænder hvide med varmt lys. Lysbehandling af dine tænder anbefaler overtandlæge Ulla Pallesen ikke. Lysbehandlingen har ingen effekt.

Varmen udtørrer tænderne, så de ser lidt lysere ud umiddelbart efter behandlingen. Men forskellen for­svinder hurtigt igen, når vand igen trænger ind i tænderne.

Få fuld adgang til taenk.dk

Bliv medlem for 54 kr./måneden:

  • Find de bedste produkter

  • Undgå at blive snydt

  • Få mere end 150 uvildige test

  • Modtag medlemsmagasin

  • Få hjælp før, under og efter køb