Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Visa/Dankort: Hvilken del af kortet vil du betale med?

Betaling med Visakort eller Dankort? Det spørgsmål kan du blive stillet, når du vil bruge dit Visa/Dankort i butikkerne. Men hvorfor nu det? Få svaret her.
Af Jesper Frydland-Raun
22. Juni 2017
Foto: NETS

Dankort eller Visakort: Derfor skal du måske vælge

Dit Visa/Dankort er reelt 2 forskellige betalingskort samlet i ét. Når du betaler med dit kort et sted i Danmark, er det helt automatisk blevet brugt som Dankort. Dankortet er billigt i drift, fordi gebyrerne for at bruge kortet er lave, så det er kommet dig som forbruger til gode.

Visakort-delen har været betalingsmetoden i udlandet, hvor det giver dig adgang til at betale for varer og hæve penge på rejsen.

Nye EU-regler, der har til formål at sænke gebyret på betalingskort, laver nu om på det system. I Danmark skal Visa/Dankort derfor nu kunne bruges som enten Dankort eller Visakort i forretninger, som accepterer betaling med begge korttyper. 

Vælg altid Dankortet, hvis du bliver spurgt

Giver butikken mulighed for det, skal du derfor vælge, om du vil bruge dit Visa/Dankort som Dankort eller Visakort, når du betaler. Butikkerne kan også bestemme, at dit Visa/Dankort automatisk skal bruges som et Dankort, ligesom det har været tilfældet hidtil.

Valgfriheden mellem at bruge dit Visa/Dankort som Dankort eller Visakort kommer dig ikke til gode.

Visakortet er nemlig dyrere at bruge, og butikkerne må ikke sende de høje gebyrer direkte videre til dem, som vælger at betale med dyrere betalingskort. I stedet bliver gebyrerne lagt over på varepriserne, som så bliver sat op.

Rejseforsikringer, konkursforsikringer og andre fordele, som er knyttet til brugen af dit Visakort, kan derfor komme med skjulte omkostninger.

Læs mere om fordele og ulemper ved de forskellige betalingskort

Kort udstedt før 17. august 2015 undtaget

Visa/Dankort med kontaktløs teknologi er den eneste type kort, der giver dig lov til at vælge, hvordan du vil betale med dit kort. Terminalen i butikken skal desuden være i stand til at give dig valgmuligheden.

Har du et Visa/Dankort uden kontaktløs betaling, kan du ikke vælge mellem de to korttyper.

Forbrugerrådet Tænk mener:

Det bliver dyrere for butikken, og derfor for dig som kunde, når du bruger Visa-delen af dit Visa/Dankort. Stor brug af Visa-delen kan udløse en kæmperegning for butikkerne, som vil føre til højere varepriser. Vi opfordrer derfor til at blive ved med at bruge Dankort-delen af dit Visa/Dankortet, når du er i Danmark.

Troels Hauer Holmberg, seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk