Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Titel

Visa/Dankort: Hvilken del af kortet vil du betale med?

Visa/Dankortet giver dig mulighed for at betale med Visakortet eller Dankortet. Men hvornår kan det betale sig at bruge det ene fremfor det andet?
Af Erik Slot Malmqvist
16. Februar 2021
Foto: NETS

Dankort eller Visakort: Hvad skal du vælge?

Visa/Dankort er reelt 2 forskellige betalingskort samlet i ét – Dankortet og Visakortet.

Dankortet er Danmarks nationale betalingskort. Visakortet er et internationalt betalingskort.

Betaler du med Visa/Dankort, kan du bruge Visa-delen eller Dankort-delen af kortet, når du betaler i Danmark.

Men hvornår kan det betale sig for dig at betale med det ene kort fremfor det andet? Og hvordan skifter du mellem Visakortet og Dankortet? Få hjælp her.

Handel i fysiske butikker: Brug Dankortet

Betaler du med Visa/Dankort i Danmark, skal du som hovedregel betale med Dankort-delen af kortet.

Dankortet er generelt det billigste betalingskort i Danmark. Dankortet har faste, lave gebyrer bestemt ved lov. Ved internationale betalingskort er der intet loft over gebyrerne.

Betaler du i fysiske butikker, er kortterminalerne typisk indstillet til at tage imod Dankort-delen af dit Visa/Dankort, når du betaler.

Hvad koster de forskellige betalingskort?

Hvornår skal jeg bruge Visa-delen i fysiske butikker?

Køber du en vare, du ikke får udleveret med det samme som for eksempel et møbel eller en fladskærm på bestilling, så skal du bruge Visa-delen af dit Visa/Dankort til betalingen.

Visa-delen giver dig bedre muligheder end Dankortet for at få dine penge tilbage, hvis du ikke modtager den vare, du har betalt for.

Se fordele og ulemper ved de forskellige betalingskort

Hvordan skifter jeg mellem Visa og Dankort i butikker?

Betaler du med Visa-Dankortet i fysiske butikker, er det som udgangspunkt Dankort-delen af dit kort der bliver brugt. Vil du betale med Visa-delen af dit Visa-Dankort, skal du trykke på den gule knap ved tastaturet på terminalen, inden du laver en betaling.

 
Foto: NETS

Handel online: Brug Visa

Handler du online på danske eller udenlandske onlinebutikker og betaler for flybilletter, koncertbilletter eller andre dyre forudbetalte varer, skal du betale med Visa-delen af dit Visa/Dankort.

Visa-delen giver dig bedre muligheder end Dankortet for at få dine penge tilbage, hvis du ikke modtager den vare, du har betalt for.

Køber du varer i danske onlinebutikker som bliver leveret inden for få dage, kan du med fordel bruge Dankort-delen af dit Visa/Dankort. Betalinger med Dankortet er billigst for de fleste butikker, også onlinebutikkerne.

Hvordan skifter jeg mellem Visa og Dankort ved onlinehandel?

Vil du at betale med Visa-delen af dit Dankort, trykker du på Visa-logoet og indtaster kortoplysningerne fra dit Visa/Dankort.

Vil du betale med Dankort-delen af dit Visa/Dankort, trykker du på Dankort-logoet.

Udenlandske onlinebutikker tager ikke imod Dankortet, så her bruger du automatisk Visa-delen af dit Visa/Dankort.

Undgå snyd når du shopper online

 

Forbrugerrådet Tænk mener: Betal med Dankort-delen af dit Visa/Dankort

"Dankortet er det billigste betalingskort i Danmark. Der er bestemt ved lov, at omkostningerne ikke må være højere end, hvad det kræver at drive kortet. Det sikrer, at Dankortet både er billigt for dig og for butikkerne.

Dankortet er desværre under pres fra mange sider. Bankerne især promoverer internationale kreditkort som MasterCard og Visa-kortet, da de giver bankerne mulighed for at tjene flere penge gennem gebyrer og provision.

Hos Forbrugerrådet Tænk kæmper vi for, at bevare Visa/Dankortet, fordi et samlet Visa/Dankort giver dig Danmarks billigste betalingskort og et kort der er billigt at bruge i udlandet - i et og samme kort."

Ida Marie Moesby, økonom i Forbrugerrådet Tænk