Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Social

Titel

Visa/Dankort: Hvilken del af kortet vil du betale med?

Betaling med Visakort eller Dankort? Det er spørgsmålet, når du bruger dit Visa/Dankort i Danmark. Men hvad skal du vælge? Få hjælp her.
Af Rune Hendriksen
5. August 2019
Foto: NETS

Dankort eller Visakort: Hvad skal du vælge?

Visa/Dankort er reelt 2 forskellige betalingskort samlet i ét – Dankortet og Visakortet.

Dankortet er Danmarks nationale betalingskort. Visakortet er et internationalt betalingskort.

Betaler du med Visa/Dankort, kan du både bruge Visa-delen og Dankort-delen af kortet. Det betyder, at du i Danmark i nogle tilfælde skal vælge mellem at betale med enten Dankortet eller Visakortet.

Hvilket kort skal du så vælge?

Visa/Dankort: Derfor skal vi bevare Visa/Dankortet

Butikker i Danmark: Brug Dankort

Betaler du med Visa/Dankort i Danmark, skal du som hovedregel betale med Dankort-delen af kortet.

Dankortet er det billigste betalingskort i Danmark.

Butikkerne betaler gebyrer for at modtage betalinger. Dankortet har faste, lave gebyrer bestemt ved lov. Ved internationale betalingskort er der intet loft over gebyrerne.

Betaler du med internationale betalingskort , bliver det dyrt for butikkerne at tage imod din betaling. Så må butikkerne hæve priserne på varerne for at kunne drive forretningen. Regningen for de dyre internationale betalingskort ender altså hos dig, når du køber ind.

Skal du betale med Dankort?

Brug Visa til billetter og forudbetalte varer

Rejser, koncertbilletter og andre forudbetalte varer skal du betale med Visa-delen af dit Visa/Dankort.

Betaler du med Visa-delen af dit kort, kan kortet have en konkursforsikring tilknyttet. Det betyder, din bank kan tilbageføre dine penge til dig, hvis du ikke har fået din vare. Læs betingelserne for dit betalingskort på din banks hjemmeside og se, om du har en konkursforsikring.

Skal du have et kreditkort?

Dankort: Hvordan ved jeg, hvilket kort jeg betaler med?

Betaler du med Visa/Dankort i Danmark, kan du ikke altid vide, hvilken del af kortet du betaler med.

I fysiske butikker i Danmark betaler du oftest med Dankort-delen af kortet, da det er billigst for butikken at modtage betaling med. Vil du gerne være sikker på, hvilken del af kortet du betaler med, kan du spørge i butikken.

Betaler du på nettet i Danmark, kan internetbutikken i mange tilfælde både modtage Dankort og Visakort. Her kan du ikke være sikker på, hvilken del af kortet du betaler med. I nogle tilfælde fremgår det på hjemmesiden, om du betaler med Dankort-delen eller Visa-delen af dit kort.

Online-butikker er ikke nødvendigvis danske, fordi hjemmesiden er på dansk. Internationale webshops kan godt have en dansk hjemmeside, som ikke tager imod Dankort. Du kan altid se, hvilke betalingskort butikken tager imod på hjemmesiden.

Undgå snyd når du shopper online

Forbrugerrådet Tænk mener: Du skal kunne vælge betalingskort

"Betaler du med Visa/Dankort i Danmark, har du en lovfæstet ret til at vælge, om du betaler med Dankortet eller Visakortet. Men i praksis er det næsten umuligt for dig at se, hvilken del af kortet du benytter. Og det kan gøre en kæmpe forskel, hvis du eksempelvis køber en rejse, og flyselskabet går konkurs.

Betaler du med kort, skal du altid vide, hvad du betaler med, og du skal altid kunne vælge. Både når du står ved kassen, og når du handler på nettet."

Ida Marie Moesby, økonom i Forbrugerrådet Tænk