Stop madspild med disse 5 lette madspildsretter | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem

Madspild: Top 5 madspildsretter

Madrester kan blive til lækre retter. Stop madspild, spar penge og brug dine rester i én af vores top 5 madspildsretter.

Line Knutsson · Foto: Line Knutsson · 28. oktober 2020
Måltid lavet af madrester

Stop madspild med disse 5 lette madspildsretter

Madrester og mad, der er blevet gammel, ender tit i skraldespanden som madspild.

Men madspild er dyrt, for det er både spild af dine penge og jordens ressourcer. Og tit behøver du ikke smide maden ud. Der findes mange lækre retter, hvor du nemt kan bruge dine rester og trætte grøntsager og dermed stoppe madspild.

Forbrugerrådet Tænk præsenterer her en liste over de 5 bedste madspildsretter:

  • Pizza
  • Retter med kød- og grøntsagssauce
  • Suppe
  • Risotto
  • Brød og boller 

1. Pizza - den ultimative madspildsret

Pizza er den ultimative ret til at stoppe madspild, fordi du kan bruge rester i hvert eneste element af pizzaen.

Bunden kan du lave af dej, som du tilsætter sjatter af mælk, yoghurt, skyr eller cremefraiche, kogte ris eller lidt grøntsagsmos eller -suppe. Du kan også lave små pizzaer, hvor du bruger skiver af daggammelt brød som bund.

Tomatsovsen laver du af lidt ketchup eller tacosauce blandet med rynkede eller bløde tomater, syltede eller spirede hvidløg og krydderier. Har du ingen ingredienser til en tomatsovs, kan du smøre bunden med neutral eller krydret smøreost.

Kødtopping kan du lave af stort set alle slags kød eller pålæg. Hamburgerryg, spegepølse, kødsovs og kylling fra dagen før fungerer alle fint på en pizza.

Grøntsager er også lækkert på en pizza. De fleste grøntsager kan bruges. Kartofler eller stokken af broccoli i tynde skiver, løg, peberfrugt, squash, dåsemajs, pesto, oliven eller hvad du lige har i køleskabet.

Osten er en vigtig ingrediens på en pizza. De fleste oste er gode på pizzaen – for eksempel bløde oste som brie og feta, blåskimmelost, skæreost eller faste oste som emmentaler eller parmesan.

Pizza er en god måde at få tømt køleskabet før en ferie eller weekendtur, da du kan bruge alt det, der ikke kan holde sig i længere tid. Har du pizza til overs, kan du tage det med i madpakken og på den måde stoppe madspild.

2. Retter med kød- og grøntsagssaucer

Kød– og grønsagssauce kan du lave af mange forskellige kødtyper og grøntsager og bruge til retter som spaghetti med sauce, chili con/sin carne, lasagne og tortillas.

Kødet i kødsovs og chili con carne er traditionelt oksekød. Har du hakket svinekød eller kylling til overs, kan du godt bruge det i stedet. Har du lidt bacon eller spegepølse, kan du stege det sammen med kødet.

I grøntsagssauce kan du komme tomater, squash, aubergine, gulerødder, peberfrugt, bladselleri inklusiv bladene, spirede løg og hvidløg. Du kan godt bruge grøntsagerne, selv om de er rynkede og kedelige. De må bare ikke være mugne eller rådne. Brug dem alene i en sauce eller som fyld i en kødsauce.

Ketchup og det sidste indhold fra en dåse med flåede tomater eller tomatkoncentrat kan være svært at få ud af beholderen. Skyl dåsen med den sidste sjat flåede tomater og ketchupflasken og hæld væden i saucen. Så får du det hele med.

Bønner og linser samt chili og andre stærke krydderier kan du putte i saucen, hvis du vil bruge den til chili con/sin carne.

Lasagne er én af de retter, hvor du kan bruge din kød- og grøntsagssauce. Har du noget kogt pasta i køleskabet, kan du komme den i lasagnen sammen med lasagnepladerne. Har du ikke lasagneplader eller pasta, kan tyndt skåret squash, butternut squash, søde kartofler eller lignende grøntsager bruges som lag.

Lasagnens topping kan du lave af forskellige typer ost. Du kan bruge både hårde og bløde oste. Til sidst kan du drysse lasagnen med lidt rasp lavet af daggammelt brød.

Tortillas og pitabrød er endnu en ret, hvor du kan bruge din sauce som tilbehør. Derudover kan både friske og lidt rynkede grøntsager bruges. Steg de rynkede grøntsager på panden og krydr. Så har du lækkert fyld sammen med kødet.

3. Suppe

Suppe er endnu en god ret til at stoppe madspild, da du kan bruge næsten alt inklusiv de sidste rynkede grøntsager, der ligger tilbage i køleskabet.

Kogte linser eller bønner, friske krydderurter og cremefraiche, fløde eller yoghurt kan du bruge som tilbehør til suppen. Du kan også riste de sidste skiver brød, både lyst brød og rugbrød og servere til suppen.

Lækre supper er for eksempel: løgsuppe, grøntsagssuppe med rødbeder eller græskar, gulerodssuppe med ingefær, svampesuppe, kartoffel-porre suppe, daal (suppe med linser), kyllingesuppe, ærte/broccoli-suppe og gazpacho.

4. Risotto

Risotto er en italiensk favorit og kan ligesom suppe varieres ud fra, hvad du lige har i dit køkken. Retten er god, hvis du har lidt hvidvin, rosévin eller champagne eller grøntsager, du skal have brugt.

Risotto består traditionelt af risottoris, skalotteløg, fond, et glas vin, smør og parmesanost. Har du ikke risottoris, kan du bruge grødris. Du kan også bruge andre slags oste end parmesan og erstatte vin med bouillon.

Klassisk risotto er med svampe, men mere alternative risottoer med rødbede eller en grøn version med ærter og spinat, smager også skønt. Du kan også stege grøntsager som fennikel eller gulerødder og servere med risottoen.

Fisk og skaldyr, der skal spises, er også meget velegnet til en risotto.

Friske krydderurter eller fintrevet citronskal fra økologiske citroner giver lige det sidste pift til risottoen.

5. Brød og boller

Bager du brød og boller, kan du bruge lejligheden til at komme af med en masse madrester.

Ris, bulgur, quinoa eller lignende kan sagtens bruges i bolledejen som supplement til mel. Husk at justere opskriften med væske, så konsistensen forbliver nogenlunde den samme.

Yoghurt, skyr, hytteost og revne eller mosede grøntsager som kartofler, gulerødder, rødbede og squash kan du bruge i stedet for eller som supplement til vand. Bliver dejen lidt sjasket, kan du justere opskriften med mel, gryn eller lignende.